AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, September 30, 2015

Октопод с розмарин и мащерка / Octopus with Rosemary and Thyme



Има легенди за това как да се приготви крехък октопод и вероятно има логика във всяка една от тях - от биенето в скалите в Гърция (което в домашни условия можем да заменим с :) центрофугиране в пералнята), през масажиране със сол и налагане с дайкон ряпа в Япония, до варенето с коркова тапа в Италия...

Аз заложих на по-прозаичен вариант :)

Необходими продукти:

1 средно голям октопод (около 1 кг), почистен* и измит
1-2 резена лимон, с кората
1-2 "плисъка" или глътки :) сухо бяло вино
2-3 скилидки чесън, нарязани на четвъртинки
2-3 дафинови листа
2-3 резенчета целина
1-2 стръка свеж розмарин
2-3 стръка свежа мащерка

За запържването:
2-3 с.л. зехтин
1/2 средно голяма глава лук, нарязан на ситно, заменяме за КЕТО с 3-4 стръка пресен лук
2-3 скилидки чесън, нарязани на филийки
листата от 1 стръкче розмарин
листата от 1-2 стръкчета мащерка
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус
прясно изцеден сок от 1/2 лимон

За гарниране:
5-6 бейби моркова, по избор, заменяме за КЕТО с гъби
резенчета лимон



Начин на приготвяне:

Ако октоподът е замразен - прехвърляме от предната вечер в хладилника допълното му размразяване.
*Ако не е почистен - правим страничен разрез на главата и отстраняваме вътрешностите и мастилената торбичка (моят си беше почистен) и отстраняваме очите и остатъците от човката (тъмната точка в основата на пипалата). 
В подходящ съд кипваме от половин до 1 литър вода и потапяме на три пъти за по 1-2 секунди октопда във врящата вода, като го държим за главата - по този начин пипалата му се накъдрят по-артистично :) и се предполага, че месото му се отпуска.
Връщаме октопода във врящата вода и добавяме виното, лимона, чесъна и подправките за варенето.
Похлупваме и варим на средно силен огън 20 минути, след което отстраняваме и оставяме в горещата вода и под похлупак за още 20 минути - да се досвари и да поеме от аромата на подправките. Заложих на този еариант, защото октоподът ми беше дълбоко замразен, а не пресен и не бях сигурна колко точно време да го варя активно :) 
Отцеждаме от водата и отрязваме пипалата максимално дълбоко, а главата нарязваме на ивици.


В тиган с тежко дъно загряваме зехтина и запържваме за минута-две ситно нарязания лук и нарязания на филийки чесън.
Добавяме разчлененния октопод, листата розмарин и мащерка и запържваме от всяка страна по 2-3 минути, като поръсваме междувременно с лимонов сок.
Подправяме със сол и пипер и поднасяме с резенчета лимон и сотирани бейби моркови, по избор.






8 comments:

  1. Ох, ох, само да ми падне! Едно пипалце само искам да си крадна, Мина, най-малкото, от последната снимка. :)

    ReplyDelete
  2. Е как ще се заспива след тези кадри не знам!Толкова е фотогеничен този октопод,направо красавец с тези накъдрени пипала.Нямам опит с готвенето му,но пък иначе ми е много вкусен и сега как ми намига тази разкошотия в тавичката!Пак майсторско изпълнение и снимки,Мина!Целувки от мен!

    ReplyDelete
  3. Прекрасни кадри ... велики! Какъв цвят само!
    И аз предпочитам да готвя замразен октопод Мина. Ако е пресен нарочно го замразявам в камерата ... с тази процедура отпада биенето за отпущането на мускулестото му месо :) Рецептата ще пробвам обезателно :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Аз онемях...попринцип октопода ми е някак гнусно животно,но се влюбих в твоя :) Разкошни снимки,никога не съм приготвяла октопод,но съм опитвала и мога само да си представя отличния вкус от тези кадри:)
    Чест и почитания!

    ReplyDelete
  5. Как да не си приготвиш октопод след тази публикация:) С този цвят и уханни подправки... Поздравления за майсторлъка!

    ReplyDelete
  6. Нееднократно си казвам, че трябва да опитам да сготвя октопод по някакъв начин ... Сега вече съм твърдо решена! Вероятно няма да изглежда като на прекрасните ти снимки, Мина, но тази уютна тоналност действа абсолютно стимулиращо. Много, много ми хареса представянето на ястието! Поздравления!

    ReplyDelete
  7. Ау, ау, ау! Невероятна вкусотия и изключителен стил на поднасяне! Мина, вълшебна си!

    ReplyDelete
  8. Мина, дали можеш да ми изпратиш едно - две пипалца за вкъщи? Много ти се моля! :)
    Това ще да е голяма вкусотия, а и с винце ... ох ...

    ReplyDelete

Blogging tips