AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, June 8, 2015

Ягодово сорбе с шампанско и чисти продукти от малки български ферми / Strawberry Champagne Sorbet



Неведнъж съм споделяла, че не съм привърженик на крайностите и откровено се старая да не залитам прекомерно по всичко "здравословно" - споделям идеята, че "прекален светец и богу не е драг" :)
Но като човек, прекарал детството си на село, отчетливо си спомням вкуса на "истинската храна" и страшно съжалявам, че все по-рядко и рядко успявам да се сдобия с продукти от типа "от градината на баба".
Затова и страшно се зарадвах, когато с мен се свързаха от екипа на farmhopping да споделя впечатленията си от тяхната електронна платформа и чистите продукти от малки български ферми, които предлагат. Сърдечно благодаря за предоставената възможност!!
Накратко :), farmhopping е онлайн фермерски пазар, където потребителите могат да си поръчват продукти директно от малки български ферми, като фермерите продават директно на клиентите. Платформата не разполага със склад и наличности, клиентът първо си поръчва и едва след това фермерът произвежда поръчаното, което според мен е и голямото предимство на идеята. Да, необходимо е човек да си планира поръчките предварително и няма как да има всичко, което пожелае на мига, но пък за сметка на това има алтернатива на домашно произведени продукти...
Надявам се, споделяйки впечатленията си в няколко от последващите публикации, да успея подскажа на всички мои приятели, които неведнъж са ме питали откъде биха могли да се сдобият с домашно произведени продукти.

Бързам най-напред да споделя ягодовото си сорбе с шампанско, приготвено с ароматните ягоди от био стопанство "Комосс", докато все още не им е минал съвсем сезонът...  Приготвих сорбето още четвъртък вечерта и си оставих 4-5 ягодки в една купа на рафта в кухнята, с идята да снимам на следващата сутрин, но по една или друга причина  успях да реализирам "фото сесията" едва тази сутрин, без въобще да очаквам да са оцелели, но те за мое изумление, макар и леко позавехнали  - си бяха все така ароматни и апетитни, без загниващи петна, без неприятен вкус и без нефотогенично поведение :)


Необходими продукти:

500 г ягоди, почистени и измити
100 г кафява захар (агаве или кленов сироп, ако е веган**), заменяме за КЕТО със стевия на вкус или стевиола на прах
100 мл вода
200 мл шампанско* (или сухо бяло вино)
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
свежи ягоди, ядивни сезонни цветенца и листенца свежа мента - за гарниране


Начин на приготвяне:

В съд с тежко дъно  смесваме водата, захарта и шампанското, разбъркваме, докато захарта се разтвори напълно и оставяме за 4-5 минути да покъкри на тих огън.
Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
Обработваме с кухненски робот или блендер ягодите до гладка смес.
Добавяме лимоновия сок и охладения захарен сироп и блендираме за кратко, докато съставките се смесят.
Изсипваме в плитък съд, подходящ за съхранение във фризер, покриваме и замразяваме за поне 4 часа, като през 2 часа (ако на някой му се занимава) изсипваме сместа отново в белндера, обработваме за по няколко минути и връщаме в съда и фризера.
Преди да сервираме, прехвърляме сорбето за 20-ина минути в хладилника - да се поотпусне.
Разпределяме с лъжица за сладолед в чаши или купички и гарнираме със свежи ягоди, ядивни сезонни цветенца и листенца свежа мента.


* В повечето рецепти шампанското се прибавя заедно с ягодовото пюре, след като захарният сироп е вече изстинал, но аз предпочетох да поизпаря алкохола, доколкото е възможно, с оглед на това, че сорбето ще се консумира и от младежа ;)

** Ако приготвяме с агаве или кленов сироп - бленсираме всички продукти заедно до гладка смес, като можем да заменим шампанското с портокалов сок :) или вода.







4 comments:

  1. О, страхотно е, Мина! И макар, че само преди ден се насладихме на подобна вкусотия, ето ме пак лакомо облещена и облизваща се. :) Чудни снимки! И, да, продуктите от бабиния двор нямат равни, а тези фермерски пазари спасяват доста домакинства, разчитащи само на пазарската чанта. Комплименти за теб и добрите производители!
    Поздрави и красиво лято!

    ReplyDelete
  2. Delicious photos!
    Cheers :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ReplyDelete
  3. Мина,замая ми се погледа,толкова красиви кадри,мила!Невероятно добре изпъква червеното сорбе на този фон,прекрасна ягодова рапсодия!С теменужките украсата е още по-великолепна!Прегръдки от мен и поздрави на цялото семейство!

    ReplyDelete
  4. Мина, много красиво! А теменужките добавят финалния завършек на тази красива симфония от цветове!
    Поздрави и прегръдка! :)

    ReplyDelete

Blogging tips