AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, October 27, 2013

Торта Брауни с Бейлис чийзкейк крем / Brownie Cake with Bailey's Irish Cream Cheese Filling



Много шоколадова и разглезваща торта за вчерашния  имен ден на мама :)

Необходими продукти:

За брауни блатовете (адаптация по любимата вкъщи рецепта за брауни на Ирина):
250 г масло
250 г тъмен шоколад
200 г захар
150 г кафява захар
4 яйца
2 с.л. Бейлис
2 ч.л. чист екстракт от ванилия
2 щипки сол
160 г брашно
40 г какао
1 ч.л. бакпулвер

За чийзкейк крема:
200 г крем сирене
200 г заквасена сметана
140 г захар
40 мл Бейлис
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
100 мл сметана за разбиване
20 мл студена вода
10 г желатин

За глазурата:
200 г крем сирене
50 г заквасена сметана
20 мл Бейлис
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
140 г пудра захар
200 мл сметана за разбиване
2 с.л. какао за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180C.
Намасляваме 2 форми с падащо дъно с размер 22 см в диаметър, покриваме с хартия за печене дъната им и оставяме настрани.

На брауни блатовете: 

Разтопяваме на водна баня или на на ниска мощност в микровълновата фурна маслото и тъмния шоколад.
Разбъркваме и оставяме настрани да се охлади за около 5 минути.
Добавяме към шоколадовата смес двата вида захар, бейлиса, ванилията и яйцата - едно по едно, като разбъркваме до пълно усвояване след всяко добавяне.
Пресяваме заедно брашното, какаото, солта и бакпулвера и ги добавяме към шоколадово-яйчената смес.
Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Разделяме сместа на 2 равни части и изсипваме в предварително подготвените форми, като разстиламе сместа равномерно.
Печем в предварително загрята на 180С фурна около 25-30 минути, докато забита в центъра клечка излезе само с няколко полепнали трохи.
Изваждаме блатовете и оставяме да се охладят напълно върху решетка.


На чийзкейк пълнежа:

Накисваме в студената вода желатина и оставяме да набъбне за 5-10 минути.
В купа разбиваме крем сиренето, заквасената сметана, захарта, бейлиса, ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня или на ниска мощност в МВ желатина, като внимаваме да не кипне, прибавяме го към крема и разбъркваме добре.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета.
Добавяме я към крема постепенно като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.

На глазурата:

В купа разбиваме крем сиренето, заквасената сметана, захарта, бейлиса, ванилията до гладък крем.
В отделна купа разбиваме сметаната до меки връхчета.
Добавяме я към крема постепенно като разбъркваме със силиконова шпатула от долу нагоре до хомогенна смес.
Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника.

Сглобяване на тортата:

В десертна чиния или подходящ поднос поставяме първия блат и стягаме с ринг за торти (или ринга от формата за печене, ако не разполагаме с друг).
Изсипваме отгоре чийзкейк пълнежа и заравняваме.
Похлупваме с втория блат, като оставяме основата му да е отгоре - за лице на тортата.
Покриваме със стреч фолио и оставяме поне за 4 часа в хладилника.

След като тортата е вече стегнала, изваждаме от хладилника и измазваме равномерно отгоре и отстрани с крема за глазурата.
Съхраняваме в хладилника до сервиране.
Преди да поднесем, поръсваме през сито с какао.


Сластна и вкусна :) от първата до последната хапка - да е сладко името на мама ;)




26 comments:

  1. Мина, да ви е жива и здрава! Сигурна съм, че е останала впечатлена от тази прекрасна торта, няма как да е иначе.
    Хубава вечер ти желая!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Гери!!! Много й хареса тортата на мама :)

      Delete
  2. Мина, страхотна е...
    изглежда много фина и нежна на вид, вкус и аромат.
    Поздравления за теб и мама, с пожелания за здраве и прекрасни моменти заедно, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Дианка!!! Вкусна и ароматна се получи тортата.

      Delete
  3. Много елегантана, изискана и нежна торта!

    ReplyDelete
  4. Мина, прекрасна торта!
    Да е живо и здраво името на майка ти !

    ReplyDelete
  5. Още веднъж да ти е честита именницата,Мина!
    Специална прегръдка от мен за невероятно милата ти мама Дими !
    А за тортата само мога да съжалявам,че не съм наблизо,особено като знам колко вкусни ги правиш и какви юнашки парчета сервираш,като това,което ми се кокори тук! :)
    Размазващо сочна торта си сътворила,с много обич!
    И нежна декорация!
    Прегръдка и за теб и поздрави на младежа!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, благодаря, мила!!! като имаш път насам :) ще си спретнем една бърза подобна тортичка :), пълна импровизация беше, но се получи много добре - буквално я заковах на вкус...

      Delete
  6. Честит празник, Мина! Бодро и здраво да е името на майка ти!
    Много шоколадова, вкусна и красива торта си направила! И с този ретро елемент в украсата - чудесна е!
    Много търпение и внимание си положила при какаовата поръска,знам, защото съм правила това упражнение с дантелените покривки :) Но толкова перфектно не можах да се справя. Сега тази красива торта ме провокира отново да опитам :)
    Хубава, топла и радостна седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Албена, благодаря!!! Вероятно "плетката" на модела ми беше по-сбита, та затова горе-долу се получи шарката :)

      Delete
  7. О, оставам безмълвна през този разкош, Мина! Здраве, дълголетие и безброй сбъднати мечти на именичката пожелавам! Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Ева!!! Прекрасна нова седмица и на теб! :)

      Delete
  8. Мина, отново много оригинална торта, точно каквито обичам с брауни блатове и иновативен и вкусен крем. Непременно ще я направя. Искам само да те питам, не може ли да се избегне желатина в крема? Никак не си падам по вкуса му. И как направи декорацията отгоре, с мильо ли?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ани, вероятно можеш да замениш желатина с агар-агар, но аз лично не съм го пробвала, че не мога да си намеря прилично малки опаковки, или да прескочиш желатина и да редуцираш крем сиренето и заквасената сметана - за сметка на битата сметана (до желана гъстота на крема), но тогава пълнежът ще е по-скоро мус, отколкото чийзкейк :)
      Да, декорацията я докарах с нещо, което може и да се казва мильо, но аз си му викам "тишлайферче" ;)

      Delete
  9. Мина, да ти е жива и здрава именицата, а тортата е истинско бижу, поздравления и прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, благодаря ти!!! Успешна и усмихната седмица :)

      Delete
  10. Изглежда повече от прекрасно! А ит олкова ароматна и сочна, просто приказка! Да е жив и здрава имменицата!
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! Сърдечни поздрави и от мен :)

      Delete
  11. Невероятна торта! Да е жива и здрава майка ти, да и носи много късмет името! Поздрави!

    ReplyDelete
  12. Честит празник на майчето ти! Да е жива и здрава и много щастлива! Невероятна глезотия е тази торта, истински разкош! Поздрави и приятна вечер!

    ReplyDelete
  13. Тортата изглежда страхотно и така ми се иска да си придърпам това последното парченце :))). Поздрави и усмихнат ден!

    ReplyDelete
  14. Брауни, чийзкрем, бейлис... звучи убийствено!
    Много красива торта и много елегантно поднесена!
    Да е жива и здрава майка ти!
    Снимките са страхотни :)

    ReplyDelete
  15. Изглежда невероятно вкусна и красива! Да е жива и здрава майка ти и още много и по-хубави торти да си хапне занапред!

    ReplyDelete

Blogging tips