AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, January 17, 2013

Баница с кашкавал и сирене / Double Cheese Phyllo Pie a.k.a. Banitsa




Едва ли има някой, който да не я знае как се приготвя баница със сирене, но аз на моята й добавям и малко кашкавал, и няма да пропусна да си я споделя :)
За Коледните и новогодишни празници тази година бях решила, вместо да ограничавам менюто, да редуцирам количеството... Та баницата ни с късмети беше един вид :) пищно-минималистична.

Необходими продукти за тава с размер 20 х 24 см:
12 бр кори за баница
4 големи яйца
250 г сирене, наронено
100 г кашкавал, нарязан на дребни кубчета
1 ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
2 с.л. брашно
60 мл олио
1/2 яйце, разбито - за намазване



Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и страните на тавата с хартия за печене.
В голяма купа разбиваме яйцата, добавяме нароненото сирене, нарязания на дребни кубчета кашкавал и леко разбъркваме.
В малка купа разбъркваме киселото мляко, содата за хляб и брашното и оставяме за около минута да кипне.
Прибавяме кисело млечната смес към яйчената и внимателно разбъркваме.
С първите 2 кори застиламе дъното на тавата, като ги застъпваме и оставяме бордюр около 5-6 см да стърчи извън тавата от всички страни.
Намазваме с четка половината от следващата кора с олио, прегъваме на две и намазваме горната страна на кората с олио. Повтаряме процедурата със следващите 2 кори (общо 3 прегънати кори).
Изсипваме половината от плънката и разнасяме равномерно.
Отново намазваме с четка половината от следващата кора с олио, прегъваме на две и намазваме горната страна на кората с олио. Повтаряме процедурата и със следващите 2 кори (следващите 3 прегънати кори).
Изсипваме втората половина от плънката и разнасяме равномерно.
Отново намазваме с четка половината от следващата кора с олио, прегъваме на две и намазваме горната страна на кората с олио. Повтаряме процедурата с още една кора (общо 2 прегънати кори).
Завиваме със оставените като бордюр кори от основата и намазваме с олио.
Намазваме с четка половината от последната кора с олио, прегъваме на две и намазваме и горната й страна с олио и внимателно покриваме  с нея баницата.
Намазваме с разбитото яйце и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 35-40 минути, като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, за да не прегори.
Изваждаме и оставяме за 3-4 минути да се охлади върху решетка, след което нарязваме с остър нож на квадрати или ромбоиди.


Сервираме топла :) и късчетата кашкавал изкусително се разтягат като при пица с много кашкавал...


Или студена - и вкусът на сиренето и кашкавала се долавят още по-отчетливо ;)



19 comments:

  1. Разкош ,разкош ...по добре да не мисля за разтягащите кашкавалчета , че ме стегна сърцето :)) !
    Хубава вечер ,Мина! Поздрав за чудесната баница !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Ивана :)
      Хубав неделен ден от мен

      Delete
  2. Вкусотия!Толкова добре изглежда, бих хапнала с удоволствие! Представям си вкусът с този кашкавал!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. У нас кашкавалът в баницата се приема много добре и всички недоволстват, ако случайно нямаме кашкавал да добавим :)

      Delete
  3. Zvuchi chudno prekrasno i mnooogo vkusno. Smiatam da ia probvam oshte toxi weekend. Blagodaria za spodekenata recepta ... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще се радвам да споделите впечатления :)

      Delete
  4. Изглежда толкова вкусно....

    ReplyDelete
  5. Чудесна баница,Мина!
    Много ми допадна идеята за кашкавала,ще пробвам!
    Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Мира :) надявам се да ви хареса, ако дойде ред да пробвате

      Delete
  6. Аууу това изглежда великолепно!!! Записвам рецептата, непремено ще пробвам. Поздрави и хубави почивни дни!

    ReplyDelete
  7. Много вкусна баница, Мина! Направо е чудна!
    Страхотна идея за кашкавал. Правила съм едни банички на тиган с кашкавал и сирене, но не съм се сещала да добавя в този тип, който се пече във фурната.
    Хубава събота!

    ReplyDelete
  8. Мина, страхотна баница! Така ми се яде от известно време....Ще трябва да опитам твоята! Поздрави!

    ReplyDelete
  9. Еха че пухкава баница, много е апетитна, а с този кашкавал е интересна на вкус :))))))

    Поздрави и хубава неделя от мен :)

    ReplyDelete
  10. slm.blogunuzu çok beğeniyorum ama türkce çevirisiide verirseniz çok sevinirim.tarifleri almak istiyorum.sevgiler.

    ReplyDelete
  11. Е това ако не е телепатия...подобна правих и аз и още се скатава нейде из черновите,Мина,но съм я кръстила Блажна баница,защото с това кашкавалче,сиренце и яйчица няма как да не е!Страхотно пухкава и сочна е твоята,направо топ-баница на всички баници,скъпа!За пореден път имаме сходни вкусове!Кашкавалчето на кубчета е отлична идея,така се запазва по-осезаемо,нали?!Мням,ще я сънувам със сигурност!Изкусителка такава!

    ReplyDelete
  12. Ауу страхотна баница!браво на тев!Изглежда много си се постарала!Ще я пробвам рецептата ти!Успехи и Поздрави

    ReplyDelete

Blogging tips