AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, September 12, 2011

Торта "Карнавал" / Carnival Cake

Така :)) първо и основно -  ще помоля за снисхождение, защото това е първата ми торта, покрита и украсена с фондан...


Ама не - това на горната снимка не е тортата, а маската от фондан, предназначена за декорация на тортата, но понеже съм много умна :)) освен че я направих много тънка и нищо не подложих под фондана да стабилизира положението, нямах и достатъчно време да я изчакам да изсъхне като хората... И разбира се, след като я пренесох успешно (!!!) и монтирах върху тортата - се разпука по средата от собствената си тежест... Та се наложи да импровизирам в последния момент със заместители на маската...


Но пък сърце не ми даде да не си я покажа, че много си я харесах ;) като за първи път...


Та за тортата :)
Спрях се на по-примитивен вариант на покриване, защото не бях сигурна дали ще се справя с разточването на фондана, а и защото нямам все още повечето инструменти, които облекчават работата...


И разбира, се наложи се да спретна бързо умалено копие на официалната маска, което даже нямаше време да позасъхне - та се сбръчка, като го наложих на тортата - и тотално нова концепция за останалите детайли - ама - здраве...
Необходими продукти:


Рецептата за пандишпановия блат заимствах от Милена @ Sweet Kingdom:


225 г брашно
6 яйца
165 г фина захар
75 г разтопено краве масло


За крема:


200 г заквасена сметана
1/2 чаша захар
250 мл течна сметана
настърганата кора от 1 лимон
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
150-200 г пресни малини


За сиропиране на блата:


около 100-120 г прясно изцеден портокалов сок
1-2 с.л. ром


Рецептата за масления крем за измазване заимствах от Дими @ Тайната на нашата вечеря, като само замених есенцията:


125г масло, на стайна температура
1/2 ч.л. есенция ром
2 чаши пудра захар, пресята
2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:


За приготвянето на блата следвах инструкците на Милена, но разделих блата само на две, че нещо по-сбит от нейния ми се получи :))


Крема за пълнежа приготвяме като разбиваме в голяма купа с миксер сметаната и захарта, докато захарта се разтвори напълно.
В отделна купа разбиваме с миксер течната сметана до пухкав крем, добавяме настърганата кора от лимон и лимоновия сок и разбиваме до хомогенизиране на сместа.
Прибавяме около 1/4 от разбитата сметана към заквасената сметана и захарта и разбъркваме със силиконова шпатула.
Добавяме останалата част от разбитата сметана и разбъркваме, може и на средна степен с миксер, до получаване на хомогеннен крем.


Масления крем приготвих по инструкциите на Дими - за едноетажна торта всъщност се оказа достатъчно и половината количество крем, така че - продуктите могат да се редуцират на половина...
Сглобяване на тортата:


Върху поднос за торта, тортена чиния или подложка за торта мацваме малко от масления крем (да не ни се разместват блатовете) и поставяме първия блат - аз лично долният блат го оставям за най-отгоре, че да ми е по-равна повърхността на тортата :)
Сиропираме и нанасяме около 2/3 от сметановия крем.
Посърваме обилно с малинки, добавяме останалия сметанов крем и заглаждаме.
Сиропираме и втория блат и го ооставяме върху крема, са по-равната страна нагоре.
Ако кремът от пълнежа е твърде мек - оставяме тортата в хладилника за 30-ина минути - да стегне.
Измазваме тортата с тънък слой от масления крем, колкото да задържи фондановото покритие и отново оставяме в хладилника да стегне.


Междувременно подготвяме фондана за покриването на тортата. Размеваме захарното тесто добре, за да стане еластично и докато размесваме, прибавяме желания цвят боя и месим, докато получим равномерен цвят.


*** Фонданът може да се оцвети и от предния ден (моят си го бях оцветила :) и от преди седмица) и да се съхранява плътно увит в свежо фолио, а преди да се ползва - само да се размачка добре.


Разточваме оцветения вече фондан върху поръсена с фино царевично нишесте (или фина пудра захар, но на мен пудрата захар нещо ми лепне твърде много) работна повърхност.
Изрязваме, един по един, равномерни триъгълници от всеки цвят, като внимателно налагаме върху тортата всеки тънко разточен триъгълник от захарно тесто и заглаждаме, започвайки от средата към края, докато покрием цялата торта.


*** Добре е да фиксираме триъгълниците един към друг, като леееееко подмазваме краищата им със сладкарско лепило, разбит белтък или просто вода, за да прилепнат плътно един към друг ;) и да не отзяват като моите! Ама аз забравих, притисната от липсата на време...


Изрязваме с остър нож  излишното количество тесто.
Декорираме тортата по избор, като е добре :)) по-едрите 3D детайли, от които се очаква да стоят изправени - да са приготвени предварително, за да могат да изсъхнат добре (т.е. ;)) наложи ми се в движение пак да преоткрия топлата вода!).


И сме готови :))
Нямах време да глазирам тортата,а само леко я напудрих със сребрист прашец, ама явно не беше подходящия - та не стана равномерно...
Единственото нещо, с което все пак не успях да се преборя и не схванах - беше как ДА НЕ СИ забивам ноктите във вече наложения върху тортата и изгладен фондан, докато добавям детайлите :))
А ето и парченце :)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips