AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, July 25, 2025

Кашкавалена баница / Bulgarian Savory Triple Cheese Pastry - Banitsa

 


Кашкавалена баница - перфектната закуска за почивните дни :) и не само...
... по идея на младежа с много кашкавал :))

Необходими продукти:

500 г кори за баница 
100 мл олио
200 мл газирана вода за поливане на баницата + 100 мл газирана вода за поръсване между корите
4 яйца
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, по избор
3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
200 г кашкавал, настърган на едро
150 г сирене, натрошено
50 г извара

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме с вилица яйцата, добавяме солта и брашното и разбъркваме.
В отделна купа разбиваме киселото мляко със содата,  изчакваме да кипне и добавяме към яйцата.
Прибавяме натрошеното сирене и изварата и разбъркваме.
Намасляваме дъното и стените на тавата с олио.
Разделяме корите на 4 равни части, яйчената смес на 3 равни части и кашкавала на 3 равни части.
Намачкваме първите два листа от корите, един по един, и застиламе дъното на тавата, като ги застъпваме.
Поръсваме с газирана вода и поставяме отгоре други два листа, намачкани по същия начин.
Поръсваме с мазнина, разстиламе първата част от яйчената плънка и поръсваме с първата част от кашкавала.
Повтаряме с останалите кори, яйчена плънка и кашкавал, като завършваме с кори.
Поръсваме с останалата мазнина.
С остър нож нарязваме баницата на парчета по избор.
Поливаме баницата с 200 мл газирана вода, като не пропускаме ръба на тавата и разрезите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 40-45 минути, или до златисто-кафяво, като покриваме, ако е необходимо, с алуминиево фолио към края на печенето, за да не прегаря.
Поднасяме топла - с кисло мляко или айрян :)


Студена също е перфектна и кашкавалът се откроява още по-отчетливо на вкус...


No comments:

Post a Comment

Blogging tips