AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, July 22, 2025

Кокосов сладкиш с боровинки / Blueberry Coconut Coffee Cake

 


Бърз и сочен летен сладкиш с боровинки - идеален за всеки ден!!

Без захар, без глутен, без мляко - десерт мечта :))

Необходими продукти:

200 г боровинки, пресни или замразени
3 големи яйца
80 г еритритол, или предпочитан подсладител
2 с.л. кокосово масло, или предпочитана мазнина
прясно изцедения сок от 1 лимон
3-4 капки есенция кокос, по избор
3-4 капки есенция лимон, по избор
120 г кокосови стърготини, неподсладени
2 с.л. царевично нишесте, по избор - за консистенция
5 г бакпулвер
настърганата кора от 1 лимон

За суровата глазура:
50 г боровинки, пресни или замразени
1 с.л. еритритол, или предпочитан подсладител
1-2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
1-2 капки есенция боровинка, по избор

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма за печене с падащо дъно 18-20 см с хартия за печене.
Разбиваме яйцата, еритритола, кокосовото масло, лимоновия сок и есенциите до гладка смес.
В купа смесваме кокосовите стърготини, царевичното нишесте, бакпулвера и настърганата лимонова кора, добавяме към яйчената смес и разбъркваме.
Добавяме около 50 г от боровинките и разъркваме, само докато се поразпределят равномерно в тестото.
Прехвърляме в подготвената форма и заравняваме.
Поръсваме с останалите боровинки и печем в предваритлно загрята до 180С фурна за 25-30 минути.
Изваждаме готовия сладкиш от фурната и оставяме да се охлади за 4-5 минути върху решетка, преди да освободим от формата и хартията за печене, и прехвърляме върху подходящ поднос.
Пасираме съставките за суровата глазура до гладко пюре.
Нансяме върху готовия сладкиш и съхраняваме в хладилника. 




No comments:

Post a Comment

Blogging tips