AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, January 21, 2024

Торта Шварцвалд / Black Forest Cake

 

Шоколадова торта с пияни вишни и много крем - за рождения ден на мама отпреди 2 дни :))

Необходими продукти:
за торта с диаметър 18-20 см
... идеята е провокирана от rusudan2

За пияните вишни:
450 г замразени (или пресни) вишни
100 мл коняк (или водка)

За блата:
120 г масло, на стайна температура
90 г захар
2 големи яйца
40 г  брашно
120 г тъмен шоколад за топене
1 ч.л. екстракт ванилия
2 с.л. коняк, по избор

За шоколадов крънч:
80 г тъмен шоколад за топене
60 г шоколадова зърнена закуска топчета
1 с.л. масло

За шоколадовия ганаш:
250 г сметана
250 г тъмен шоколад за топене
75 г масло
1 ч.л. екстракт ванилия
3-4 капки есенция вишна или череша

За конфи от вишни:
250 г от пияните вишни сока към тях
3 с.л. захар
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. екстракт ванилия
2-3 капки есенция вишна или череша
5 гр желатин + 20 мл студена вода

За шоколадовия крем с маскарпоне:
500 г маскарпоне
200 г тъмен шоколад за топене
200 мл млечна сметана
2 ч.л. екстракт ванилия
3-4 капки есенция вишна или череша
20 г желатин
40 мл студена вода

За декориране:
свежи лалета, по избор :)


Начин на приготвяне:

На пияните вишни:
В плътно затварящ се съд смесваме вишните и коняка и оставяме за поне 1 ден в хладилника, като от време на време разклащаме.
Преди да започнем да сглобяваме тортата, отделяме около 200 г само плод.
Останалите около 250 г сок и плод оставяме за конфи.

На блата:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме леко да се охлади.
В купа разбиваме с миксер на средна скорост маслото, захарта и ванилията.
Добавяме яйцата, едно по едно, като разбиваме след всяко добавяне.
Към сместа добавяме пресятото брашно и разбъркваме.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме.
Прехвърляме в подготвената форма и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30 – 35 минути.
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.

На шоколадов крънч:
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18-20 см с хартия за печене.
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и разбъркваме.
Добавяме зърнената закуска и разбъркваме, докато всички топчета се покрият с шоколад.
Изсипваме в подготвената ворма, заравняваме и оставяме в хладилника да стегне.

На шоколадовия ганаш:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада.
Изчакваме шоколада да се разтопи за 2-3 минути и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и есенциите и разбиваме с пасатор, като изтегляме сместа нагоре.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника за поне 6 часа.
След това разбиваме с тел за съвсем кратко и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.

На конфитюра от вишни:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме заделените за конфи сок и вишни.
В тенджера кипваме озахарените вишни при непрекъснато разбъркване, след което оставяме да къкри 3-4 минути, или докато се сгъсти.
Отстранваме от огъня, добавяме есенциите и разбъркваме.
След около минута добавяме накиснатия желатин и разбъркваме до пълното му разтваряне.
Пасираме до дребни парченца плод.
Оставяме да се охлади, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и съхраняваме в хладилника.

На шоколадовия крем с маскарпоне:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
Разтопяваме шоколада на водна баня и оставяме леко да се охлади.
В голяма купа рабиваме за кратко с миксер на средна скорост маскарпонето, разтопения шоколад, млечната сметана и есенциите до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня желатина, като внимаваме да не кипне.
Добавяме една-две лъжици от крема към разтопения желатин и разбъркваме, за дасе темперира.
Прибавяме желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен до пухкав крем и прехвърляме в голям пош с кръгъл накрайник.

Сглобяване на тортата:
Поставяме шоколадовия блат върху подходящ поднос.
Нанасяме тънък слой от маскарпоне крема и заравняваме.
Освобождаваме шоколадовия крънч от формата и поставяме върху покрития с крем блат.
С шоколадовия ганаш очертаваме пръстен с ширина около 2 см ширина по външния ръб на крънч блата и подреждаме вътре в пръстена плътно заделените 200 г само плодове вишни.
Покриваме вишните с много тънък слой ганаш и заравняваме.
Нанасяме половината шоколадов крем с маскарпоне, като очертаваме със същия крем пръстен с ширина около 2 см по външния ръб на тортата.
Нанасяме конфитюра от вишни по средата и заравняваме.
Покриваме с останалия шоколадов крем с маскарпоне и заравняваме.
Стягаме с ацетатна лента и фиксираме с регулеруем ринг.
Покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 6-8 часа в хладилника да стяга.
Освобождаваме готовата торта от ринга и ацетатната лента, покриваме с помощта на поша с кръгъл накрайник с шоколадовия ганаш и измазваме равномерно с шпатула или широк кухненски нож.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути, за да стегне ганаша.
Декорираме със свежи лалета, чиито дръжки сме увили внимателно със свежо фолио, за да нямат директен контакт с тортата :)








No comments:

Post a Comment

Blogging tips