AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, December 22, 2021

Бадемова торта с боровинки и бял шоколад / White Chocolate and Blueberry Almond Cake


Невероятно лека и неустоима на вкус боровинкова торта с дъх на бадеми и бял шоколад, с която можете да посрещнете всеки празник подобаващо!!

Можете да намерите рецептата и в сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)

Необходими продукти:
...за торта с диаметър 18-20 см

За блатовете:
240 г брашно
60 г бадемово брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. сол
170 г масло, меко
300 г кристална захар
3 големи яйца
2 ч. л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
150 мл прясно мляко
1 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker

За боровинковия крем:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
400 мл прясно мляко
80 + 80 г кристална захар
300 г крем сирене
200 г боровинки
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
20 г желатин на Dr. Oetker
40 мл студена вода

За декориращия крем:
100 г масло, меко
100 г пудра захар
250 г маскарпоне, на стайна температура
1 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
1/2 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker

За шоколадовия ганаш:
200 г бял шоколад
80 мл млечна сметана 36%
1/2 ч.л. хранителна червена боя на Dr. Oetker
1/2 ч.л. хранителна синя боя на Dr. Oetker

За сиропа:
50 г захар
100 мл вода
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker
1/2 ч.л. есенция бадем на Dr.Oetker

За желето от боровинки:
200 г боровинки
150 мл вода
100 г захар
5 г желатин + 20 мл студена вода
1 ч.л. екстрактът Бурбонска ванилия на Dr. Oetker

За декориране:
2 пак. цветни захарни перли на Dr. Oetker
50 г домашен бадемов марципан


Начин на приготвяне:

На шоколадовия ганаш:
В малък съд кипнете сметаната и отстранете от котлона.
Добавете нарязания на ситно шоколад и оставете да се разтопява за около 3 минути, след което разбъркайте до гладка смес.
Добавете на части хранителната боя, като разбърквате енергично, до получаване на желания нюанс и оставете да се охлади напълно.
Покрийте със свежо фолио и съхранявайте за поне 4-6 часа в хладилника.

На сиропа:
В малък съд кипвнете водата, захарта и лимоновия сок, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи.
Оставете сместа да къкри 10 минути, или докато се редуцира наполовина.
Отстранете, добавете ванилията и бадемовата есенция, разбъркайте да се смесят и оставете сиропа да се охлади напълно.
Покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.

На желето от боровинки:
Накисвете желатина в студената вода за 5-10 минути.
В средно голям съд кипнете водата и захарта, превключете котлона на средно-ниска степен и бъркайте, докато захарта се разтопи.
Добавете боровинките и оставете да къкрят 5 минути.
Отстранете от котлона и изчакайте 1 минута преди да добавите накиснатия желатин и ванилията.
Разбъркайте, докато желатинът се разтвори напълно и оставете желето да се охлади.

На блатовете:
Загрейте предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покрийте с хартия за печене дъното и стените на 3 18-20 см форми за печене с пдащо дъно (ако разполагате само с 1 форма - печете блатовете последователно един след друг).
В средна купа разбийте брашното, бадемовото брашно, бакпулвера и солта, докато се комбинират добре.
Добавете към прясното мляко есенцията бадем и разбъркайте.
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и захарта до пухкав бял крем, около 3 минути.
Намалете скоростта и добавете яйцата едно по едно, като разбъркате до пълното им усвоявяане след всяко добавяне.
Добавете ванилията и разбъркайте.
Добавете редувайки сухите съставки и ароматното мляко, като започнете и завършите с брашното - 3 добавки брашно и 2 добавки мляко - и изчаквате пълното им поемане след всяко добавяне.
Разпределете сместа равномерно в подготвените форми и печете 30-35 минути в предварително загрята до 170С или 160С с вентилатор фурна.
Поставете изпечените блатове да се охладят за 10 минути върху решетка, след което ги обърнете върху решетката и оставете да изстинат напълно.

На боровинковия крем:
Накиснете желатина в студената вода за 5-10 минути.
В средно голям съд за варене смесете съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавете постепенно млякото и разбъркайте добре.
Оставете да заври, превключте котлона на средно-ниска температура и варете около 3 минути, при непрекъснато бъркане.
Отстранете готовия крем от котлона, изчакайте да се охлади около минута и добавете накиснатия желатин, като разбърквате добре до пълното му разтваряне.
Оставете крема да се охлади леко, като разбърквате от време на време.
С блендер или кухненски робот пасирайте боровинките, добавете лимновия сок и ванилията и разбъркайте.
Добавете на части боровинково пюре към крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване.
В голяма купа разбийте с миксер на средно-силна скорост крем сиренето и останалите 80 г захар до гладка смес.
Добавете на части крема, като след всяко добавяне разбърквате до пълното им смесване.
Разделете на 2 равни части, покрийте със свежо фолио и съхранявайте в хладилника.

На декориращия крем:
В голяма купа разбийте с миксер на средна скорост маслото и пудрата захар до пухкав бял крем, около 3 минути.
Намалете скоростта и добавете маскарпонето на части, като след всяко добавяне разбивате до пълното им смесване, като не прекалявате с разбиването, за да не се пресече.
Добавете ванилията и бадемовата есенция и разбъркайте за кратко.
Ако случайно се пресече, загрейте на водна баня, като разбървате енергично до гладък крем и оставете да се охлади напълно  :)


Сглобяване на тортата:
С дълъг остър нож изравнете блатовете от всички страни.
Прехвърлете първата част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник.
Поставете първия блат върху подходящ поднос и стегнете с регулеруем ринг за торти, ацетатна лента или хартия за печене.
С помощта на сладкарска четка или супена лъжица нанесете около 2-3 с.л. от студения сироп.
Нанесете с поша боровинковия крем от периферията към центъра и нанесете втори пръстен от крема върху първия само по периферията на блата.
Запълнете по средата с половината от боровинковото желе и заравнете.
Поставете втория блат и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа.
Прехвърлете втората част от боровинковия крем в пош с кръгъл накрайник и нанесете по същия начин като при първата част.
Запълнете отново по средата с втората част от боровинковото желе и заравнете.
Поставете най-отгоре последния блат, с дъното нагоре и сиропирайте с 2-3 с.л. от сиропа.
Покрийте със свежо фолио и оставете в хладилника за 6-8 часа, или за през нощта.
Освободете готовата торта от ринга и ацеттната лента или хартията за печене.
Към охладения шоколадов ганаш добавете 200 г от маскарпоне крема и разбъркайте с шпатула до гладка смес с консистенция на течен шоколад.
Покрийте с така получената глазура тортата от всички страни и заравнете с шпатула или дълъг кухненски нож.
Прехвърлете останалата част от маскарпоне крема в пош с къдрав накрайник и шприцовайте симитрично по периферията на тортата 12 розички.
Декорирайте с цветни перли и снежинки или звездички, изрязани с формичка за сладки от домашно приготвения бадемов марципан и съхранявайте готовата торта в хладилника.
Поднесете с любима гореща напитка или пенливо вино за отбелязване на семеен празник, както и посрещане на Коледа или Нова година :)


No comments:

Post a Comment

Blogging tips