AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, August 15, 2021

Чийзкейк с манго и маракуя / Mango and Passionfruit Cheesecake


Един божествено свеж и вкусен чийзкейк за рождения ден на съпруга ми отпреди седмица и малко, който едва сега за Богородица успявам да споделя :)

Манго и маракуя - експлозия от тропическа свежест!!

Необходими продукти:

За основата:
200 г обикновени бисквити диджестив (на Лидл)
80 г масло

За чийз крема:
300 г крем сирене
250 г маскарпоне
80 г тръстикова захар
250 г манго, пюрирано
20 г желатин
40 мл студена вода
400 мл млечна сметана (30-36%)

За гарниране:
100 г пулпа от маракуя
1/2 свежо манго, нарязано на ленти с белачка за зеленчуци



Начин на приготвяне:

На основата:
Застиламе дъното на форма с падащо дъно и диаметър 18 см с хартия за печене и борда на формата с ацетатна лента или хартия за печене.
В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопеното масло и блендираме за кратко.
Изсипваме омаслените трохи в подготвената форма и  притискаме с лъжица или дъното на чаша, докато оформим равномерен блат с тънък средно висок борд отстрани и оставяме в хладилника да стяга.


На чийзкрема:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Разбиваме с миксер на ниска степен крем сиренето, маскарпонето тръстиковата захар и есенциите до гладък крем.
Добавяме постепенно пюрираното манго и разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме млечната сметана и разбиваме докато сместа се посгъсти.
Разтопяваме накиснатия желатин на водна баня, като внимаваме да не кипва.
Отделяме 3-4 ч.л. от разтопения желатин, добавяме ги към пулпата от маракуя и разбъркваме, докато се смесят.
Темперираме останалия желатин, като добавяме по малко от чийз крема и разбъркваме.
Добавяме темперирания желатин към крема на тънка струя, като не преставаме да разбъркваме с миксера на ниска степен.
Изсипваме крема върху основата и със супена лъжица добавяме на 5-6 места от соса от маракуя, като с тънък остър нож разбъркваме, без да стигаме до дъното, за да получим мраморен ефект.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или за през нощта.


На декорацията:
Освобождаваме чийзкейка от формата и поставяме в подходящ поднос.
Загряваме леко на водна баня соса от маракуя, само докато се отпусне, ако е прекалено желирана.
Нанасяме равномерно по повърхността на чийзкейка и оставяме леко да се разтече отстрани.
Декорираме с ленти свежо манго и поръсваме със сос от маракуя.


Поднасяме с щедра заливка сос от маракуя :)



No comments:

Post a Comment

Blogging tips