Тази торта е за мечтите! За сбъднатите мечти!! Които пораждат нови...
Човешко е да имаш мечта...
Страхотно е да видиш мечтата си сбъдната!
Но да гледаш как вече сбъдната ти мечта расте и се развива, и се превръща в нещо възхитително - е ... неописуемо!!
На днешния ден, преди точно 20-т години, се сбъдна най-съкровената ми мечта :)
И днес тази сбъдната моя най-голяма мечта е вече пораснал и достоен за възхищение млад мъж...
Нека е здрави щастлив и все така с лекота да сбъдва мечтите си!!
И нека бог го води в пътя му и бди над негонеотлъчно!!!
И за 20-ия рожден ден на сина ни <3
На вкус е специална - наситена и плътна, с дъх на орехи, шоколад и ванилия - създаваща усещане за домашен уют и задушевни зимни вечери с любими хора, за богати трапези и отлежали напитки, за сладки прикзки и греяно вино край огъня...
А на вид е нежна и деликатна, в перлени пастелни нюанси - безплътна и ефирна като мечта :)
Обещаваща много и нови мечти... Подканяща към бляскави и шумни празненства - с много смях и настроение, незабравими моменти и пенливо шампанско и покоряване на нови предизвикателства...
Необходими продукти:
За блатовете:
5 белтъка
300 г захар
300 г орехи
1 с.л. како
1 с.л. царевични нишесте (по избор)
1 щипка сол
1 с.л. есениця ванилия
За ореховия крокан в крема:
50 г захар
2-3 с.л. вода
50 г орехи
За крема:
5 жълтъка
200 г захар
500 + 100 мл млечна сметана
2 с.л. царевично нишесте
100 г бял шоколад за топене
15 г желатин
50 мл прясно мляко
1 с.л. есенция ванилия
За белия шоколадов ганаш:
300 г бял шоколад за топене
150 мл млечна сметана
3-4 капки концентрирана есенция Каула кафе
За глазурата:
80 г меко масло
160 г фина пудра захар
1 4.л. есенция ванилия
1-2 с.л. млечна, сметана (ако е необходимо)
100 г бял шоколадов ганаш, или на вкус
За декориране:
Шоколадово драже, покрито с перлени дъстове в пастелни нюанси на Sly Commerce
Поръски - перли металик - розови, сини и сребърни на FunCakes
Бели фонданови снежинки
Начин на приготвяне:
На блатовете:
Загряваме фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см, намасляваме стените му и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Смиламе в блендера орехите, 100г от захарта, какаото и нишестето до консистенция на пълнозърнесто брашно.
Разбиваме с миксера белтъците, ванилията и щипка сол на сняг и добавяме постепеннона тънка струйка захарта, акто не преставаме да разбиваме - до получаването на лускаво целувчено тесто - 10-ина минути.
Добавяме ореховото брашно на части и разбъекваме с щпатула от долу нагоре до пълното му усвояване.
Разделяме на 3 равни части и печем в ринг на 20 см поетапно (или в 3 бр тави с подвижен борд и размер 20 см) в предваритвлно загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна всеки от блатовете по 20 минути, охлаждаме за кратко след изпичане и отстраняваме от ринга, след което оставяме да се охлади напълно.
На ореховия крокан:
Карамелизираме захарта и водата, добавяме орехите и разбъркваме.
Изсипваме върху хартия за печене и оставяме да се охлади напълно.
Смиламе в блендера или счукваме в плик с дървен чук.
На крема:
Накисваме желатина в 100 мл прясно мляко.
Разбиваме жълтъците със захарата до пухкав крем, добавяме нишестето и разбиваме отново.
Загряваме леко 500 мл от сметаната и добавяме на тънка струйка към яйчената смес, като не спираме да разбиваме.
Прехвърляме сместа в огнеопорен съд на водна баня и разбиваме, докато се сгъсти крема - 10-15 минути или до желаната гъстота.
Отстраняваме и оставяме да се поохлади.
Кипваме останалите 100 мл сметана и добавяме към начупения на парченца бял шоколад, добавяме и накиснатия желатин и разбъркваме до пълното им разтопяване.
Изчакваме шоколадовата смес да се поохлади и добавяме към охладения крем и разбъркваме.
Добавяме смления орехов крокан и разбъркваме отново.
На белия шоколадов ганаш:
Кипваме сметаната и добавяме към начупения шоколад и есенцията, разбъркваме до гладък крем и оставяме да се охлади, но да не стяга.
Заделяме 100 г от ганаша за глазурата, а останалата част прехвърлям в пош с накрайник тип "султан" - малък.
На глазурата:
Разбиваме маслото, пудрата захар, ванилията и сметаната за 10-ина минути с миксер на пухкав крем.
Добавяме белия шоколадов ганаш и разбъркваме до хомогенен крем.
Сглобяване на тортата:
Стягаме първия блат (с дъното нагоре) с регулеруеми ринг за торти върху подходящ поднос и изсипваме половината от ореховия крем и заравняваме.
Похлупваме с втория блат и изсипваме втората половина от крема.
Покриваме с последния блат, отново с дъното нагоре, покриваме със стреч фолио и оставяме тортата за поне 4 часа, или за през нощта в хладилника да стяга.
Освобождаваме стегналата торта от ринга и измазваме с масления крем, като с вилица или декорираща шпатулка набраздяваме борда.
Декорираме с шоколадовия ганаш и шоколадовите перли, поръските и белите фонданови снежинки.
Съхраняваме в хладилника до сервиране.
Поднасяме с предпочитана гореща напитка или пенливо шампанско - споредповода ;)
Честит и благословен да е, Мина!
ReplyDeleteУспешен, обичан и късметлия!
Прекрасна бяла феерия си сътворила!
Да е жив и здрав сина ти, Мина! Да е обичан, и да обича! Тортата, освен всичко, което си описала, е наситена с майчина обич!
ReplyDeleteЗдравей Мина! Тортата е изглежда превъзходно! Ще имаш ли възможност да публикуваш пълната рецепта? Започнах я, а не ми се иска да правя импровизации 😉😊 Благодаря предварително!
ReplyDeleteЗдравейте, може ли блатовете да се опекат няколко дена предварително и да се съхраняват на стайна температура? Каква е причината да се нареждат с дъното нагоре? Благодаря много. Тортата изглежда невероятно!
ReplyDeleteЗдравейте, няма проблем да се изпект няколко дни по-рано - аз съхранявам до 2-3 дни в хладилника, увити в стреч фолио :)
DeleteА с дъното нагоре - за да е по-равна повърхността...
Поздрави!!
Здравейте,млечната сметана за крема сладкарска за разбиване ли е или друга? Коя ползвате?
ReplyDeleteОбикновено ползвам млечната на Лидл за разбиване, но този път нещо беше зачезнала и ползвах млечна за готвене на Президент :)
DeleteМного благодаря, ще я пробвам.
ReplyDelete