AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, June 4, 2018

Пиле с мед и горчица и пълнозърнест ориз Басмати / Baked Honey Mustard Chicken with Brown Basmati Rice


Напоследък често ми се случва да приготвям кафяв ориз и като чели вече започнахме унас да го предпочитаме...
Затова и вероятно бях така нетърпелива да пробвам пълнозърнестия ориз Басмати на Крина с нещо лесно за приготвяне и ежедневно на вкус - като пиле с ориз, ама не съвсем :)

Необходими продукти:
...за 4 порции

За бутчетата:
8 пилешки бутчета
2 с.л. дижонска горчица
1-2 с.л. мед, или на вкус
2 скилидки чесън, пресовани
1 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. едро смляна морска или хималайска сол, или на вкус
1/4 ч.л. прясно смян черен пипер
1 с.л. сусам

За кафевия Басмати ориз:
2 ч. (около 400 г ) пълнозърнест Басмати ориз на Krina
2.5  до 3 чаши (около 600 мл) студена вода
1 ч.л. (5 г) едро смляна морска или хималайска сол

Предпочитана зелена салата за сервиране :)


Начин на приготвяне:

На бутчетата:
Загряваме предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе плитка тава с хартия за печене.
Измиваме и подсушаваме върху кухненска хартия бутчетата (било много вредно да се мие пилешкото месо!- ама то и аз съм една готвачка...) и подреждамев в покритата с хартия за печене тавичка.
Смесваме в купа горчицата, меда, пресования чесън, царевичното нишесте, солта и пипера, разбъркваме и половаме обилно бутчетата.
Поръсваме със сусам и печем в предварително загрятата до  200С или 180С с вентилатор фурна за 30 минути.
Обръщаме, за да се запекати от другата страна и печем още 20-30 минути..

На пълнозърнестия ориз Басмати:
Измиваме и отцеждаме ориза 6-7 до 10 пъти със студена вода, докато водата остане бистра.
Добавяме около 600 мл студена вода и оставяме да кисне от 30 минути до 24 часа - в зависимост от начина на готвене и колко време искаме да го готвим, като колкото по-дълго накисваме, толкова по-малко време ще е необходимо да го готвим. Басмати оризът е известен със своя богат вкус, който обаче може да се загуби при термична обработка и продължителното му накисване намалява времето за готвене, запазва вкуса и подобрява структурата му, което го прави по-нежен и лек.
Отцеждаме накиснатият ориз през сито.
В по дълбока тенджерка (оризът почти утроява обема си при готвене) добавяме 2-5 до 3 чаши вода и добавяме 1 ч.л. сол, чиято цел е да спомогне за освобождаване на естествения вкус на ориза, а не да го осоли.
Добавяме накиснатия и отцеден пълнозърнест ориз басмати и разбъркваме с лъжица за първи и единствен път!! :)
Включваме котлона на мкасималана степен, докато водата заври, след което веднага намаляваме на минимална степен и похлупваме плътно с капак, за да не бягат парата и топлината при готвенето и оризът да се сготви правилно.
Оставяме да къкри на слаб огън между 15 и 40 минути, в зависимост от времето, което сме киснали ориза - ако сме го киснали 30-ина минути - времето за готвене ще е по-близо до 40 минути, ако сме го киснали за през нощта - времето за готвене ще е около 15 минути.
За да проверин след съответното време дали оризът ни е готов, отстраняваме бързо и за кратко капака, гребваме с вилица малко от ориза, и бързо връщаме капака на мястото му. Ако оризът е нежен на вкус и е поел напълно водата, значи е готов. Ако не, продължаваме да го готвим още 3-4 минути. Може да се наложи да добавим още вода, ако оризът не е съвсем нежен на вкус, а водата е напълно абсорбирана, но добавяме първоначално само окло 1/4 чаша (около 60 мл) вода, след което проверяваме отново.
След като оризът е готов, отстраняваме от огъня, отхлупваме капака,  покриваме с кухненска кърпа и похлупваме обратно капака, за да се задуши оризът и да стане по-пухкав и същевременно кърпата да поеме евентуалната влага, която иначе ще се върне обратно в ориза.
Оставяме да отпочине за 10 минути, като не повдигаме капака, за да не изпуснем парата, необходима за пълното му сготвяне.
Отстраняваме след това капака и кърпата и с помощта на вилица "разбухваме" ориза, докато е още в тенджерката, за да позволим на остатъчната пара да се разсея и зърната да не слепват.
Оставяме само за още няколко минути в тенджерата непокрит, за да няма влажна текстура, след което с помощта на голяма лъжица разпределяме по чиниите или прехвърляме в голям общ съд.


Поднасяме бутчетата гарнирани с пълнозърнестия кафяв ориз Басмати, предпочитана свежа салата и медено-горчиения сос от печенето.
Бързо, лесно и неустоимо вкусно ястие, което буквално само се готви, но не оставя никой на масата равнодушен ;)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips