AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, April 13, 2015

Великден 2015 / Easter 2015



Христос воскресе!! 

Здраве, мир, любов и светлина във всеки дом...




И ето и няколко епизода от тазгодишното великденско козуначено пиршество вкъщи :)

Козунак със заквасена сметана


... с плънка от бадеми, стафиди и локум, все по същата любима рецепта, като само малко поувеличих захарта тази година - добавих 200, вместо 150 г захар и малко го попрепекох ;)


Необходими продукти:

За тестото:
3 яйца + 1 жълтък, леко разбити

200 г захар
30 г (3/4 кубче) свежа мая (или 10 г суха мая) 
200 г заквасена сметана 
60 г масло, разтопено 
40 мл олио
щипка сол
1 с.л. сок от лимон

с.л. 
чист екстракт от ванилия
1/2  ч.л. 
емулсия ром (или аромат по избор)
650 гр. пресято брашно, плюс допълнително, ако е необходимо
мазнина за доомесване и оформяне

За плънката:
100 г едро нарязани бадеми (или ядки по избор)
100 стафиди (или сухи плодове, нарязани)

100 глокум, нарязан на кубчета
За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
2 с.л. перлена захар 
(или кристална)



Начин на приготвяне:

В контенейра на хлебобекарната добавяме един след друг продуктите, след като вече сме активирали програмата - леко разбитите яйца, наронената свежа мая, захарта, заквасената сметана, разтопеното масло и олиото - смесени предварително, щипката сол, лимоновия сок, ванилията и емулсията ром и оставяме за около 5 минути - да смесят добре - или докато маята се разтвори напълно.
Започваме да добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера. В зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната може да е необходимо да се добави малко повече или малко по-малко брашно...
Прекъсваме програмата, стартираме я отново и изчакваме да приключи. Ако тестото не е втасало достатъчно - поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме с памучна кърпа и пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна.  Или оставяме в хлебопекарната при затворен капак и без да я изключваме, докато достигне желания обем.
Полученото количество тесто е достатъчно за 1 голям, 2 средни или 3 по-малки козунака.
Изсипваме втасалото тесто върху намаслен работен плот и разделяме според избрания брой на козунаците. За два средни козунака – разделяме на две и после още на 3 –за плетеница.
От всяка топка оформяме с ръце нещо като триъгълник и поръсваме с нарязани бадеми и стафиди (или плънка по избор).
Навиваме на руло, като започваме от върха, разтегляме и оформяме с ръце стегнато руло и усукваме.
Сплитаме на плитка и прехвърляме в намаслена форма за козунак.
Оставяме на топло да втасат или пъхаме за 10-15 минути в предварително загрята до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или докато удвоят обема си.
В малка купа или чаша разбиваме белтъка на сняг, намазваме втасалите козунаци и поръсваме с перлена или кристална захар.
Връщаме обратно във фурната, превключваме на 110С или 100С с вентилатор и печем 10-15 минути.
Превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем поне още 15-20 минути за средните козунаци и 30-40 минути за голям козунак. 
Ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио - да не прегарят. Проверяваме с дървен шиш, дали са изпечени - шишът трябва да излиза без полепнали по него трохи.

Изваждаме от фурната и оставяме за няколко минути да се охлади върху решетка.



Козуначени кифлички с шипков мармалад и орехи

... с шипков мармалад и орехи - пак по предишната рецепта, но този път с брашно за козунаци на София Мел


Необходими продукти:

4 яйца + 1 жълтък
360 г захар
300 мл прясно мляко, леко затоплено
1 с.л. есенция ванилия
настъргана кората от 1 лимон
2 ч.л. сок от лимон
1 кг до 1.2 кг  брашно, пресято
голяма щипка сол
11 г суха мая (или 30 г - около 3/4 кубче жива мая)
80 г масло, разтопено
80 мл олио

За плънката:
24 ч.л. шипков мармалад (или предпочитано домашно сладко)
100 г орехи, леко запечени

За глазурата:
1 белтък, разбит на сняг
перлени захарни кристали за поръсване
 


Начин на приготвяне:

В контейнера на хлебопекарната добавяме яйцата, захарта, прясното мляко, ванилията, лимоновата кора и лимоновия сок и оставяме да се разбият добре за 3-4 минути.
Към част от пресятото брашно добавяме солта и сухата мая и започваме да добавяме постепенно към яйчената смес.
Добавяме постепенно и останалата част от брашното, докато получим стегнато гладко тесто.
Смесваме разтопеното масло и олиото и започваме на части да добавяме мазнината към тестото, като след всяко добавяме изчакваме да се поеме напълно от тестото - ако се получи много лепкаво, добавяме още малко брашно - до гладко тесто, което се отделя само от стените на контейнера.
Изключваме хлебопекарната и стартираме програма "Тесто" отново - вече при затворен капак (моята продължава 90 минути) и изчакваме края на програмата.
Ако тестото не е втасало достатъчно - необходимо е поне да е удвоило обема си - изваждаме контейнера, покриваме със стреч фолио или памучна кърпа и оставяме за 15-20 минути в предварително загрята до 40С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна, или оставяме в хлебопекарната, при затворен капак, колкото е необходимо (около още 30-ина минути).
Полученото количество тесто е достатъчно за 24 средно големи или 32 по-малки кифлички. 

Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на 3 (или 4) равни части.
Оформяме с ръце (или разточваме) от всяка част кръгла кора с дебелина около 1 см и разделяме на 8 равни части (режем на кръст :) и после пак на кръст).
В основата на всеки от получените триъгълници поставяме лъжичка мармалад, сладко или локум и по няколко орехчета и завиваме към върха на стегнато рул0.
Подреждаме готовите кифлички в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, покриваме с памучна кърпа и оставяме на топло да втасват, докато удвоят обема си.
Междувременно загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намазваме втасалите вече кифлички с разбит белтък и поръсваме със захарни кристали.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 10-15 минути, или до златисто кафяво.




Аааадски пухкави и вкусни - перфектни за закуска ;) по всяко време!!




6 comments:

  1. HRISTOS VOSKRESE...srećan praznik...

    ReplyDelete
  2. Христос Воскресе, Мина! Желая ти от сърце здраве и много обич вкъщи. :)

    ReplyDelete
  3. Честито Възкресение Христово, Мина!
    Здрави, щастливи и честити да сте, с мир и любов обградени! И колкото е вкусно на масата ви, два пъти по толкова да е светло в душите ви!
    Прегръдки, мила!

    ReplyDelete
  4. Честит Великден, Мина!
    Много красиви и апетитни козунаци и кифлички :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ReplyDelete
  5. Честит Великден, Мина!
    Желая ти здраве, вдъхновение и светли дни!
    При теб отново всичко е прекрасно! Поздравления!

    ReplyDelete
  6. Козунакът е невероятен,отново с толкова километрични конци и чудесна плънка!А кифличките ме плениха сами по себе си,а също и снимките-толкова слънчеви,подканящи да си налееш чаша кафе и да ги вкусиш!
    Честит Великден,скъпа!
    Надявам се да донесе на семейството ти добри новини и положителни емоции!

    ReplyDelete

Blogging tips