AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, August 11, 2013

Сладоледен йогурт с боровинки / Blueberry Frozen Yogurt


Както вече съм споделяла, сладоледеното кисело мляко ни е повече от любимо това лято и е дежурен десерт, че и не само десерт, вкъщи... Този път е с боровинки и като рецепта е абсолютно идентично с малиновото, затова само ще я копирам тук отново :), да се убедите, че само плодовете са заменени...


Необходими продукти:

400 г кисело мляко, за КЕТО над 6-8%
200 г боровинки
2/3 ч захар, заменяме за КЕТО със стевия на вкус
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон
2 с.л. Кирш (немска черешова ракия), по избор - или вишновка :), пропускаме при КЕТО
пресни боровинки и листенца мента, за гарниране (по избор)


Начин на приготвяне:

Блендираме (или пасираме) почистените и измити боровинки, захарта и Кирша.
Добавяме киселото мляко и блендираме до хомогенна смес.
Прехвърляме сместа в купа, покриваме с еластично фолио и оставяме в хладилника за час-два.
Междувременно охлаждаме във фризера съда, в който ще замразяваме йогурта.
Прехвърляме охладеното плодово кисело мляко в замразения съд, затваряме плътно, или покриваме със стреч фолио, и замразяваме за поне 4 часа във фризера, като разбъркваме на равни интервали от време.
Преместваме леденото кисело мляко в хладилника за около 10-15 минути, преди сервиране.
Поднасяме гарнирано с пресни боровинки и свежи листенца мента, по избор.


И освен това ми се иска най-после отговоря на няколкото въпроса, с които преди време ме предизвика Роси :)

1. Какъв кулинар сте - педантичен, подреден и последователен - или когато готвите настава лек хаос, който разчиствате в последствие? - Винаги извън работата си съм се възприемала като човек на творческия хаос :), но понякога успявам да изненадам дори себе до какъв педантизъм успявам да стигна по отношение на единични рецепти :)

2. Планирате ли предварително какво ще сготвите или действате според момента, настроението, наличностите? - Дори и за грижливо планираните рецепти успявам да се повлияя от момента, настроението и наличностите - потребността от импровизация си ми е в кръвта...

3. Какво питие харесвате? - Пак според случая и настроението - чаша ароматно вино или шампанско, чаша бира, или екзотичен коктейл... Май само Бейлис мога да пия чист ;) само с малко лед.

4. С какво най-много обичате да си поглезите небцето,кое ви е много любимо? - ШОКОЛАД!!!

5. Всички в дома ви ли харесвате еднакви неща или имате разногласия? Съобразявате ли се с тях и лишавате ли се от нещо само защото останалите не го обичат? - Колкото хора у нас, толкова и вкусове и кулинарни капризи :) и единственото спасение са взаимните компромиси, плюс няколко дребни трика - но много рядко, с които маскирам продукти или подправки, които синът ми е решил, че не обича (без някога да е опитвал)... Само по отношение на рибата не правя компромиси :( и ощетявам всички вкъщи, като приготвям нещо с риба или морски дарове само на Никулден (и то не всеки път).

6. Ограничавате ли се в избора на продукти или рецепта от здравословна гледна точка ? - Да, или поне се опитвам и се радвам на всяка победа, била тя малка или голяма!

7. До колко сте фенове на еко и био  кулинарията? Има ли нещо, което преди сте приготвяли и обичали, но вече сте променили предпочитанията и възгледите си и не го консумирате? - Отчитам ползите и предимствата на природосъобразното хранене и настойчиво се опитвам да ги налагам на домашната трапеза, но без да изпадам в крайности - не съм привърженик на фанатизма в нито една от формите му :) и се опитвам да приготвям любими "вредни" рецепти  в по-щадящ вариант. Почти не приготвям пържени картофи, тиквички, мекици и филийки и само мама от време на време ме бойкотира с поднос домашни мекички за закуска на детенце, но нали за това са бабите ;)

8. Кой продукт или няколко изобщо не присъстват в кошницата ви? - Риба и морски дарове (освен за Никулден).

9. Коя е рецептата, която постоянно отлагате ? - Френски макарони :)

10. Следите ли често кулинарните блогове, пишете ли коментари или просто разглеждате? - Времето, прекарано в любите ми местенца, никога не ми е достатъчно, но се опитвам да да ги посещавам всички - поне веднъж седмично и да си наваксвам...




9 comments:

  1. Zdravei!

    Strahoten blog, neverojatni snimki- komplimenti!! Za pari pat sum tuk, no sus sigurnost ne i za posleden :-) I za da ne propuskam vece vkusnite ti recepti, te abonirah vuv google friend connect!

    Chudeh se, bi li mi spodelila, kak sloji buttona za spodeliane na snimkite vuv pinterest?

    Pozdravi,
    Dekovibe

    ReplyDelete
  2. Мина, страхотен ти се е получил отново йогурт сладоледът! Двете с Мимето нямате милост откъм сладоледи...
    Прекрасни снимки! И се радвам, че прочетох малко повечко за теб. :)
    Сърдечни поздрави! :)))

    ReplyDelete
  3. Истински разкош - свежо, нискокалорично лятно изкушение, Мина! :)
    Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ReplyDelete
  4. Ах, Мина, тези снимки ме разтопиха от удоволствие! Невероятни са, а сладоледът е просто поредното изкушение, което ни поднасяш! Радвам се, че Роси те е предизвикала да отговориш, за да науча малко повече за теб, за което също много се радвам, тъй като си прекрасен човек! Прегръдки и прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
  5. :) Благодаря ти,че откликна,скъпа!
    А с тези твои сладоледи и невероятно апетитни снимки си един безмилостен подстрекател!
    Със сигурност и този ти сладолед е много свеж,разхлаждащ и много вкусен!
    Аз пък все не попадам на свежи боровинки и това лято май хич няма да ги вкусим.
    Дикора в бяло е жесток!
    Макар и сутрин не мога да не ти кажа едно Наздраве с чашка Бейлис,изпращам прегръдка и ти пожелавам успешна нова седмица!

    ReplyDelete
  6. Страхотен сладолед, дори и хора като мен, които не жадуват за сладолед, привлечени от снимките се озъртат за един...А и отговорите ми бяха интересни- откривам интересни сходства! Хубава седмица и прегръдки!

    ReplyDelete
  7. Много е изкушаващ този йогурт! Ще взема да направя най-накрая :) А как оформяш такива перфектни сладоледени топки? На мен изобщо не ми се получават, уж "хубава" лъжица поръчах... :)
    Хубава седмица, Мина! :)

    ReplyDelete
  8. Прекрасно изглежда сладоледа, снимките са превъзходни! А толкова добре си го описала, че ми се прииска сега да слезна да купя продуктите и да започвам. :)
    Успешна седмица и лека вечер!

    ReplyDelete
  9. Мина, изкушаващо представен сладолед!

    ReplyDelete

Blogging tips