AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, July 11, 2011

Ретро Млечна торта / Retro Milky Cake


Любима, лесна, бърза и много популярна торта от близкото минало, когато шоколадовият ганаш съществуваше като опция само в приказките на братя Грим...

Favorite, fast and easy to make and very popular in the recent past over here cake, when the chocolate ganache has been existing as an option only in the tales of the Grimm's Fairy Tales...


Необходими продукти:

За блата:

5 яйца
1 чаша (200 г) захар
1 чаша (150 г) брашно
1 бакпулвер (10 г)
1/2 ч.л. екстракт ванилия (или 2 прахчета)
Спрей за печене или 1/2 с.л. масло, за намасляване на формата за печене

За сиропиране на блата:

1 литър прясно мляко, от който отделяме 1 чаша (200 мл) за глазурата
1/2 ч.л.  екстракт ванилия (или 2 прахчета)

За глазурата:

1 чаша (200 мл) прясно мляко, която сме отделили от 1-я литър
1/2 чаша (100 г) захар
2 с.л. царевично нишесте
3 с.л. неподсладено какао
30-40 г масло
1/4 ч.л. екстракт ванилия (или 1 прахче ванилия), по избор


Ingredients: 


For the cake: 


5 eggs 
1 cup sugar 
1 cup flour 
10 g baking powder (1 package) 
1/2 tsp vanilla extract 
1/2tbsp butter, for spreading the spring form 


For watering the sponge:


1 l. milk, divided (leave 1 cup of the milk for the glaze)
1/2 tsp vanilla extract 


For the glaze: 


1 cup milk, divided from the liter 
½ cup sugar 
2 tablespoons cornstarch 
3 tablespoons unsweetened cocoa powder
30-40 g butter 
¼ tsp vanilla extract, optional




Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160 С с вентилатор.
Застиламе дъното на 22 см. форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме добре стените и дъното.
Пресяваме заедно брашното и бакпулвера и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна степен яйцата на пяна за около 3 минути.
Добавяме захарта постепенно и разбиваме на максимална степен до пухкав крем за около 5-8 минути.
Добавяме 1/2 част от ванилията.
Прибавяме на етапи брашното и бакпулвера и разбъркваме с миксер на средна степен до хомогенна смес.
Изсипваме тестото в предварително подготвената форма и печем в предварително загрята на 180С или 160 С с вентилатор фурна за около 35-40 минути или до тъмно златисто кафяво - забодена в центъра на блата клечка трябва да излиза суха - като през първите 20 минути не отваряме фурната.
Изваждаме готовия блат и оставяме да се охлади около 5 минути върху решетка.
Междувременно приготвяме глазурата като смесваме в суха купа захарта, брашното и какаото.
Доливаме постепенно прясното мляко и разбъркваме (най-добре с миксер) до получаване на хомогенна смес.
Сгъстяваме на слаб огън, като бъркаме непрекъснато до желаната гъстота.
Добавяме маслото и ванилията и разбъркваме, докато получим гладък крем.
Отстраняваме и оставяме да се охлади, като разбъркваме от време на време, за да не хваща коричка.
Внимателно прокарваме остър нож между стените на формата и охладения блат, за да го освободим.
Обръщаме върху тортен поднос или чиния, надупчваме с остра вилица или върха на остър нож и поливаме топлия, но не горещ блат със останалото от 1-я литър студено прясно мляко, ароматизирано с втората половина от ванилията.
Изсипваме поохладената глазура и разнасяме от центъра на тортата към периферията, като покриваме и страните.
Охлаждаме в хладилника поне за час и поднасяме ;) с лееееко носталгичен разказа за "доброто старо време"!!


Method: 


Preheat oven to 180C or 160C with a fan. 
Line the bottom off 22 cm spring form pan with baking paper and grease well sides and bottom. 
Sift together flour and baking powder and set aside. 
In a large bowl, beat with mixer on medium speed eggs until foamy for about 3 minutes. 
Add sugar gradually and beat on high speed until fluffy cream forms for about 5-8 minutes. 
Add the first half of the vanilla extract. 
Add gradually mixed flour and baking powder and beat on medium speed well. 
Pour the batter into the prepared spring pan and bake in the preheated to 180C or 160C with a fan oven for 35-40 minutes or until golden brown – a toothpick stick  into the center of the cake should come out to dry - as in the first 20 minutes do not open the oven . 
Remove and allow cooling for about 5 minutes on a wire rack. 
Meanwhile, prepare the glaze by mixing in a dry cup sugar, flour and cocoa powder. 
Add the milk gradually and mix (best with mixer) well. 
Let the mixture shimmer on low heat, stirring constantly until getting the desired consistency. 
Add butter and vanilla and stir until getting a smooth cream. 
Remove and allow to cool, stirring occasionally to prevent catching a crust. 
Gently run a sharp knife between the cooled crust and the form sides. 
Turn the cake over a cake platter or plate, riddle with sharp fork or tip of sharp knife and water the warm but not hot cake with the rest of the 1st liter cold milk, flavored with a second half of the vanilla extract. 
Pour the cooled glaze over the cake and start spreading it from the center to the periphery, covering and sides also. 
Refrigerate for at least an hour and serve ;) with a pleasantly nostalgic story about the "good old days"!




Тортата е изключително лека и приятна, а и се приготвя абсолютно бързо и лесно :)


The milky cake is very light and pleasant, and is absolutely fast and easy to make :)




*** По желание можем да поръсим със счукани ядки, филирани бадеми, настърган бял или тъмен шоколад :) или свежи дребни или нарязани плодове...

*** Optionally you could sprinkle across chopped nuts, sliced almonds, grated white or dark chocolate :) or fresh sliced fruits... 

4 comments:

  1. Снимките изглеждат апетитни. Харесва ми как си ги аранжирала.

    ReplyDelete
  2. Здравейте,

    Тортата изглежда много красива и също толкова вкусна. Мисля и аз да я приготвя, но ако може само да уточните 1 ч.ч. в рецептата на колко милилитра се равнява.

    Поздрави и лека вечер :-)

    ReplyDelete
  3. Тортата е божествена, направих я и въпреки че млякото й дойде в повече на тортата беше уникално вкусна
    Благодаря за рецептата - успех на другите с правенето й

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че се е харесала!! И при мен се е случвало млякото да дойде малко отгоре, ама тя тортата носи и на повечко мляко :)
      Весел празник!!

      Delete

Blogging tips