AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, October 6, 2024

Тиквен кекс с хрупкав топинг / Pumpkin Crumb Coffee Cake

 


Вчера баща ми щеше да празнува 77-ия си рожден ден и дано там, където е сега, купонът за празника му да е бил грандиозен, защото винаги е носил купона в душата си...

Рецептата за този ароматен сладкиш с вкус на есен е заимствана от Heather, която стршно харесвам като кулинар и не веднъж съм ѝ се доверявала :)

Необходими продукти:

За хрупкавия топинг:
100 г брашно
50 г орехи, ситно смлени
100 г кафява захар
50 г кристална захар
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. букет подправки за бисквитки, или смес от канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче
80 г масло, разтопено

За тестото:
200 г пюре от тиква  (печена с масло тиква, пюрирана)
110 г масло, разтопено
100 г кафява захар
80 г кристална захар
100 мл прясно мляко
2 големи яйца
2 ч. л. екстракт ванилия
250 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол сол
2 ч. л. букет подправки за бисквитки, или смес от канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор и поставяме решетката в центъра на фурната.
Намасляваме 20х25 см форма с незалепващ спрей за печене, или масло.
В купа смесваме всички съставки за топинга, до едри трохи.
В голяма купа разбиваме всички течни съставки - пюре от тиква, разтопено масло, захар, прясно мляко, яйца и ванилия.
В отделан купа Пресяваме заедно сухите съставки - брашно, царевично нишесте, бакпулвер, сол и букет подправки.
Добавяме сухите съставки към течните и разбиваме, само докато се овлажнят, но останат няколко ивици брашно.
Равномерно разпределяме тестото в намаслената форма за печене и поръсваме с трохите за хрупкавия топинг.
Печем около 35-40 минути в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, докато клечка за зъби или тестер за торта, поставени в центъра, излезе чиста или с няколко влажни трохи, полепнали по нея.
Поставяме формата върху решетка за охлаждане и оставяме да се охлади за около 30-45 минути, след което нарязваме и поднасяме топла, или пък студена :)
Винаги е прекрасна!!

Перфектният есенен десерт, а защо не и закуска :)

No comments:

Post a Comment

Blogging tips