AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, April 17, 2024

Ягодово блонди / Strawberry Blondies


Изкусителен десерт с дъх на пролет и бял шоколад,  лесен за приготвяне и неустоимо вкусен – с влажна и плътна текстура, съблазнителни ягодови попадения и изостряща сетивата цитросова нотка за допълнителна свежест...
А нежно-розовата глазура буквално флиртува със сетивата и ни оставя безсилни 😊 


Идеята е заимствана от  ягодово-лимонвните блондита на Sue Moran.

Необходими продукти:

За тестото:
225 г масло, на стайна температура
150 г захар
1 голямо яйце
50 мл прясно изцеден сок от лимон
275 г брашно
1/2 ч. л. сол
100 г бял шоколад, нарязан на дребни кубчета
200 г свежи ягоди, нарязани на кубчета


За глазурата:
100 г пудра захар, пресята
1 с.л. ягодово пюре (получава се от 2 големи ягоди, пасирани и претрити през сито)
1 с.л. прясно изцеден сок от лимон


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 170С или 160С с вентилатор.
Покриваме квадратна форма 20х20 см с хартия за печене с дълги ръбове, за по-лесно изваждане на сладкиша от формата. 
Разбиваме маслото и захарта до пухкав крем. 
Добавяме яйцето и ванилията и разбиваме, докато се усвоят напълно.
Добавяме лимоновия сок и разбиваме, без да се притесняваме, че може и да не се поеме веднага от сместа.


Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и солта и добавяме към течните съставки, като разбъркваме, докато се смесят.
Добавяме шоколада и ягодите и внимателно разбъркваме.
Разпределяме сместа в тавата възможно най-равномерно и заглаждамевнимателно. 


Печем 30-35 минути, само докато краищата започнат да стават златисти и центърът се стегне - не препичаме сладкиша, за да не изсъхне прекалено.
Клечка за зъби, забодена в центъра, трябва да бъде влажна, но не мокра. 
Оставяме готовото блонди да изстине върху решетка.


Нарязваме ягодите за глазурата и пасираме, след което прецеждаме пюрето през цедка.
Разбъркваме заедно захарта, 1 с.л. от ягодовото пюре и лимоновия сокдо гладка смес.
Ако глазурата е твърде рядка, добавяме малко повече пудра захар, ако е твърде гъста, добавяме още малко лимонов сок.
Покриваме изстиналото блонди с глазурата и оставяме глазурата да стегне преди да го нарежем.


И вече имаме най-прелъстителните розово-красви ягодови блондита със сладко-свеж вкус и топяща се в устата текстура!!

No comments:

Post a Comment

Blogging tips