AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, March 28, 2024

Бисквитена торта с ягоди и бял шоколад / Strawberry and White Chocolate Cake

 

Лека, лесна, кокетна и вкусна – бисквитената торта, която можете да приготвите за най-специалния си празник, или за всеки ден, без дори да приближавате до фурната 😊

Богата на текстури и вкусове, с много крем и плодове, елементарна за приготвяне и с гарантиран УАУ ефект при поднасяне!!

Необходими продукти: 

360 г обикновени бисквити
100 мл студено прясно мляко

За крема:

1 пакет Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr. Oetker
800 мл прясно мляко
80 г захар
80 г бял шоколад
250 г маскарпоне
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
150 г свежи ягоди, нарязани на кубчета
10 г желатин Dr.Oetker + 40 мл студена вода

За конфитюра от ягоди:
350 г свежи ягоди
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
60 г захар
3 с.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker
100 – 120 мл студена вода

Можем да използваме и готов конфитюр от ягоди за още по-лесно приготвяне на тортата :) 

За бисквитените трохи:
40 г обикновени бисквити
40 г лешници, леко запечени и нарязани на дребно (или ядки по избор)
20 г бял шоколад
20 г масло

За глазурата:
250 г маскарпоне
100 г меко масло
80 г пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл 

За декориране:
10-12 свежи ягоди


Начин на приготвяне:

На крема:
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката, като използваме 800 мл прясно мляко и 80 г захар.
Отстраняваме от котлона, добавяме белия шоколад, изчакваме 2-3 минути да се разтопи и разбъркваме.
Охлаждаме на ледена баня.
Разбиваме маскарпонето и есенция ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути.
Добавяме на части охладения ванилов пудинг и разбиваме с миксер на ниска степен за кратко, до гладък крем. 
Отделяме 500 г от крема за пълнежа със свежи ягоди и покриваме плътно по повърхността със свежо фолио.
Останалата част от крема запазваме за слепване на бисквитите.


На конфитюра от ягоди:
Нарязваме ягодите на едри кубчета и поръсваме с лимоновия сок
Смесваме захарта с царевичното нишесте, поръсваме ягодите и разбъркваме.
Добавяме студената вода и кипваме озахарените ягоди.
Готвим принепрекъснато разбъркване на средно-ниска степен 4-5 минути, или докато сосът се сгъсти.
Отстранваме от котлона, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади.


На бисквитените трохи:
Разтопяваме на водна баня маслото и белия шоколад, разбъркваме и оставяме леко да се охлади.
Натрошаваме бисквитите на едри трохи и смесваме с лешниковите ядки.
Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се смесят добре и ядите и трохите се покрият равномерно с шоколад.


На глазурата:
Приготвяме глазурата непосредствено преди да сглобим тортата.
Разбиваме в купа с миксер на средна скорост мекото масло, есенция ванилия и пудрата захар до пухкава бяла маса.
Добавяме на части маскарпонето и разбиваме за кратко до пухкав крем.


Сглобяване на тортата:
Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути.
Фиксираме ринг за торти или форма с падащо дъно с размер 18-20 върху подходящ поднос и покриваме стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топим за кратко бисквитите в студеното прясно мляко и подреждаме плътно, като използваме и парченца от бисквитите.
Покриваме с крем, от заделения за слепване на бисквитите, и заглаждаме.
Редим още 3-4 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем и завършваме с бисквити.
Разтопяваме на водна баня накиснатия в студена вода желатин, добавяме 1-2 с.л. от крема, заделен за пълнежа със свежи ягоди и разбъркваме, за да се темперира желатина.
Добавяме към крема за плнежа и разбъркваме с миксер на ниска степен, докто се смесят напълно.
Добавяме нарязаните на кубчета ягоди и разбъркавме.
Разпределяме крема с ягодите върху бисквитите, заравняваме и оставяме за 20-30 минути в хладилника или за 5-10 минути във фризера.
Покриваме охладения крем с бисквитените трохи и заравняваме, като притискаме съвсем леко.
Разпределяме конфитюра от ягоди върху бисквитените трохи и внимателно заравняваме.
Покриваме плътно с потопени в студено прясно мляко бисквити и оставяме в хладилника за поне 8 часа.


Освобождаваме готовата  торта от формата и ацетатната лента и покриваме от всички страни с крема за глазурата.
Измазваме равномерно и оставяме в хладилника за 20-30 минути да стегне глазурата.
Декорираме със свежи ягоди.


No comments:

Post a Comment

Blogging tips