AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, October 26, 2020

Шоколадово кестенов тарт / Chocolate Chestnut Tart


Изчистен като визия и изискан на вкус тарт за имения ден на мама днес - с натурална кестенова паста и тъмен шоколад - съвсем по вкуса ѝ :)
Вкус за ценители!!

Необходими продукти:
...за тарт с размер 26-28 см 

За основата:
400 г шоколадови бисквити (ползвах Еверест, шоколадови)
160 г мандраджийско масло, разтопено

За кестеновата паста:
700 г сварени и почистени кестени
80 г мандраджийскомасло, разтопено
120 мл студена вода
2 с.л. течен мед, по избор

За шоколадовата глазура:
200 мл млечна сметана 30% - 35%

За декориране:
1 с.л. какао
20-30 г тъмен шоколад, настърган



Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
Добавяме разтопеното маслото и ванилията и блендираме до като се смесят
Изсипваме във форма за пай с падащо дъно и притискаме към стените и дъното с ръце, лъжица за кафе или дъното на чаша, докато оформим черупка за пай.
В блендер или кухненски робот смиламе сварените, обелени и почистени кестени на ситно брашно.
Добавяме разтопеното масло, меда (по избор) и ванилията и блендираме, докато се смесят.
Добавяме на части водата, докато получим гъста хомогенна паста.
Плучава се около 900 грама паста.
Изсипваме около 700 г от пастата в оформената черупка и с ръце разстиламе и притискаме към дъното и стените.
Заглаждаме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладък крем.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и изливаме внимателно, ползвайки гърба на супена лъжица, върху кестеновата паста.
Накланяме насам-натам, за да покрием цялата повърхност на тарта и оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне.
Поръсваме ръба с какао на прах през цедка и настъргваме шоколада, пак по ръба, на стружки, с помощтта на белачка за зеленчуци.
Поднасяме с предпочитана топла или студена напитка :)


И честит Димитровден на всички празнуващи!!


2 comments:

  1. Невероятно елегантен тарт! Наслада за очите, а вероятно и за небцето.
    Ще се опитам да намеря кестени на пазара.

    ReplyDelete
  2. Страхотет десерт, както винаги! Нека е здрава майка ти, Мина!

    ReplyDelete

Blogging tips