AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, September 25, 2020

Гръцки кадаиф с Крем Брюле и бита сметана / Greek Ekmek Kataifi with Creme Brulee

 


Неустоим средиземноморски сладкиш, приготвен бързо и лесно – перфектният десерт, с който да поглезите гостите или любимите си хора и да блеснете като майстор сладкар, без да прекарвате часове в кухнята :)




Необходими продукти:


За сиропа:

400 мл вода

200 г кристална захар

1/2  ч.л. лимонена киселина Dr.Oetker или 2-3 резенчета лимон  

1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker


За основата:

150 г суров кадаиф

60 г масло


За крема: 

2 пак Оригинален пудинг Крем Брюле

400 мл млечна сметана 30% – 35%

400 мл пълномаслено прясно мляко

80 г кристална захар

2 жълтъка


За битата сметана:

400 мл млечна сметана 30% – 35%

2 с.л. пудра захар

1 ампула есенция ванилия Dr.Oetker


За декориране:

1 ч.л. канела на прах

50 г орехи, нарязани



Начин на приготвяне:


На сиропа:

В средно голям  съд добавете захарта, водата и резенчетата лимон (ако ползвате такива) и оставете да заври на силен огън, като не бъркате, за да не се захароса впоследствие сиропът. 

Намалете температурата до средна и оставете да поври 10-ина минути, или докато сиропът се редуцира наполовина.

Свалете от огъня, добавете есенцията ванилия (и лимонената киселина, ако ползвате такава) и оставете да се охлади.


На основата:

Загрейте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.

Намаслете дъното и стените на форма с размери 20 см х 20 см.

Развийте суровия кадаиф и разделете нишките с ръце, докато стане пухкав и въздушен, като се уверите, че не са останали сплъстени бучки.

Разпределете на равномерен слой в тавата и поръсете с маслото.

Печете 12 – 15 минути в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, или до златисто.

Извадете от фурната и докато е още топъл, но не горещ полейте с охладения сироп.

Оставете настрани, докато сиропът се поеме напълно от основата.


На крема:

Отделете 12 с.л. от прясното мляко.

В купа смесете 2-те опаковки Оригинален пудинг Крем Брюле и захарта.

Добавете отделените 12 с.л. прясно мляко и 2 жълтъка и разбийте до хомогенна смес.

В средно голям съд кипнете млечната сметана и прясното мляко и намалете температурата на средна.

Добавете на струйка яйчената смес и бъркайте, докато се сгъсти до гладък и плътен крем.

Отстранете от огъна и оставете леко да се охлади, като разбърквате непрекъснато.

Изсипете върху сиропирания кадаиф и оставете да се охлади.


На битата сметана:

Разбийте млечната сметана и ванилията с миксер на висока скорост до меки връхчета.

Намалете скоростта до средно-ниска и започнете да добавяте пудрата захар – по една супена лъжица наведнъж.

Продължавайте да разбивате, докато се образува хубав и плътен крем.

Добавете разбитата сметана върху крем Брюлето и заравнете.

С вилица набраздете леко повърхността на сметаната в прави или вълнообразни ивици.

Охладете за поне 4 часа, или за през нощта.

Преди да нарежете, поръсете през цедка с канела и едро нарязани или счукани орехи.

Нарежете на и поднесете с предпочитана напитка.




No comments:

Post a Comment

Blogging tips