AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, March 9, 2020

Панетоне / PanettoneНе съм започнала още с козуначените проби тази година, но вчера спонтанно реших да пробвам едно отдавна замислено панетоне като осмомартенска почерпка вкъщи :)
Част от продуктите ми се оказаха недостатъчни и ги позамених импровизирайки, но крайният резултат, въпреки че работата е доста пипкава, надмина всичките ми очаквания!!

Необходими продукти:
... за 4 бр по 500 г или 2 бр по 1 кг

За първото тесто:
2 яйца
120 г захар
40 г меко масло
40 мл зехтин
200 мл хладка вода
40 г свежа мая
400 г брашно

За второто тесто:
2 яйца + 1 жълтък
120 г захар
50 г мед, разтопен
30 г меко масло
30 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
1 с.л. есенция Panettone
1 ч.л. екстракт ванилия
500 г  (+/- 50 г) брашно, в зависмост от големината на яйцата, влагата на въздуха...

250 г портокалови корички + 3-4 капки есенция портокал
150 г стафиди + 3-4 капки есениця ром, коняк, ликьор, уиски или ванилия (нямах стафиди и ги замених с червени боровинки + есенция червена боровинка)

За глазурата:
1 белтък
1/4 ч.л. есенция Panettone
4-5 шепи перлена захар, за поръсване
портокалови корички, за поръсване, но не ги препоръчвам - след изпичане са много твърди
40 г твърдо масло

4 бр хартиени форми за панетоне 500 г


Начин на приготвяне:

В контейнера на машина за хляб, на отворен капак и след активиране на програма "Тесто",  добавяме последователно продуктите за първото тесто: яйцата, захарта, маслото, смесено със зехтина, водата и надробената свежа мая и оставяме да се смесят, или докато маята се разтвори напълно.
Добавяме постепенно брашното, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа и оставяме да се меси до сигнала за добавяне на ядки.
Прекратваме програмата и прехвърляме контейнера с тестото, покрит със свежо фолио в предварително загрята до 40С-50С фурна, за около 20-30 минути, или докато тестото почти утрои обема си.
Връщаме обратно в машината за хляб, стартираме отново програма "Тесто" и добавяме поетапно продуктите за второто тесто, като след всяко добавяне изчакваме добавеният продукт да се поеме от тестото - яйцата и жълтъка, захарта, меда, маслото и зехтина, солта, есенцията панетоне и ванилията.
Добавяме постепенно брашното, като отново след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко и гладко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
В зависимост от влажността в помещението, дали използваме зехтин или само масло, или големината на яйцата, може количеството брашно да варира с 50  до 100 г.
След като тесто е започне да се отделя само от стените на контейнера, изключваме хлебопекарната и стартираме програма "Тесто" отново, вече при затворен капак - и изчакваме края на програмата.
Необходимо е тестото поне да е удвоило обема си - ако случайно след краяна програмата не е, оставяме във включената хлебопекарна при затворенкапак, докато втаса достатъчно.
Изсипваме втасалото тесто върху намслен работен плот, премесваме леко, колкото "да му изкараме въздуха" и разтегляме на дебела кора.
Поръсваме с посртокаловите корички и стафидите и навиваме кората на руло.
Навиваме полученото руло на охлюв и размесваме, за да се смесят портокаловите корички и стафидите равномерно с тестото.
Повтаряме процедурата още 1-2 пъти и разделяме тестото на 4 равни части за 4 панетонета по 500 г или на 2 части - за 2 панетонета по 1 кг.
Всякя от частите разтегляме върху намаслен работен плот на дебела кора, навиваме на руло, след това рулото на охлюв и оформяме на топка.
Поставяме всяка от офомените вече топки тесто в хартиена форма за панетоне, покриваме със свежо фолио и оставяме да втасва в предварително загрята до 40С-50С фурна, за около час, или докато тестото започне да се подава над формата.
Намазваме втасалите панетонета с разбития с есенция панетоне белтък и поръсваме с перлена захар.
С остър нож (или върха на бръснарско ножче) правим внимателно плитък прорез във формата на кръст върху всяко от панетонетата, без да натискаме прекалено, за да не спадне тестото и поставяме тънки резенчета твърдо масло в прорезите.
Връщаме обратно във фурната, превключваме на 175С или 155С с вентилатор и печем 30 минути за 500 г (или 50 минути за 1 кг), като до последните 5 минути от печенето вратат на фурната не се отваря.
Изваждаме изпечените панетонета от фурната и с по 2 шишчета за барбекю или грил пробождаме всяко през средата и обръщаме върху тенджери или други удобни поставки с главата надолу - така панетонето запазвали пухкавостта на консистенцията и аромата си ;)
Оставя ме ги да висят с главата надолу за около 12 часа, или за през нощта, след което можем да нарежем веднага, или да увием плътно в свежо фолио и да оставим още 2 дни да отлежи преди да му се насладим...


Получи се някакво пухкаво, поресто, нежно и въздушно вълшебство!!
Не знам, ако беше само с масло, дали щеше да е още по-прекрано на вкус, но и така съм категорично влюбена вмалкото кулинарно чудо, наречено панетоне...
И нали знаете - когато е вкусно, калориите не се броят ;)

Честит 8-ми март на всички дами по душа!!!2 comments:

Blogging tips