AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, November 26, 2018

Пиле с картофи и бира на фурна и пастет от сушени домати / Roasted Chicken with Potatoes and Beer and Tomato Pesto



Ако понякога се чудите как да превърнете обикновеното ястие в нещо специално, заповядайте да погостуваме заедно на Градус, където споделям някои лесни и прости съвети как да поднесем истинско пиршество за сетивата и без научна степен по съвременно изкуство :)


Със сигурност можеш да сложиш печеното пиле с картофи в една чиния и да го наречеш вечеря. И то дори вкусна вечеря! Може и от тавата да си го похапваш – и да ти е вкусно!  Но ако следващият път, когато имаш гости, специален семеен повод или дори обикновена семейна вечеря, ти се прииска да поднесеш истинско пиршество за сетивата, не ти е необходима научна степен по съвременно изкуство. Необходимо е само да следваш някои от лесните и прости съвети на големите кулинарни майстори :)

Избери правилната чиния. Избери чинията си разумно, като се увериш, че е достатъчно голяма, за да позволи храната ти да се откроява, но и достатъчно малка, за да не изглежда порцията твърде скромна или самотна в нея. Не пренебрегвай формата и цвета – гледай на чинията като на рамката и платното, върху които ще създадеш творбата си. Ако имаш колебания за цвета и нямаш предвид някакви специлни цветни внушения – заложи на бялото. Всичко изглежда по-добре върху бял порцелан! Когато използваш бяла чиния, храната се откроява, цветовете й изглеждат по-живи и това прави храната по-привлекателна. Звучи просто, но е вярно :)

Заложи на нетипичния съд за сервиране. Лесен и прост начин да привлечеш интерес към презентацията си е да я поднесеш в съд, различен от чиния. Абстрахирай се от традиционните съдове като чинии и купи и виж какво още имаш на разположение – например плочите или дъските, които обикновено се използват за сервиране на сирене, могат да се превърнат в перфктната чиния за основното ти ястие.

Ангажирай всички сетива. Постави си за цел да зарадваш очите, обонянието, усещането за текстура при допир в устата и вкуса, които са основните фактори при оценяване на храната. Но никога не добавяй компонент самоцелно, без това да допълва вкуса или аромата на ястието – винаги взимай под внимание баланса и структурата на всяка съставка и как тя се отразява на вкуса на чинията.

Аранжирай храната в нечетни числа. Колкото по-нечетно, толкова по-добре ;) Храната, подредена в четни числа, изглежда странно в чинията – така че независимо дали поднасяш миди Сен Жак, или кубчета сварени картофи, постави три или пет, а не две или четири в чинията.

Заложи на изчистеното! Малкото е повече! Презентацията зависи от случая. Начинът, по-който ще поднесеш храната за Коледа например, е различен от начина, по който би я поднесъл за рождения си ден. При всекидневното поднасяне на храна вкъщи обаче е добре да залагаш на простотата - колкото е по-изчистена чинията, толкова по-добре! Ако се стремиш към крайна изтънченост, просто постави месото в чинията и зеленчуците в малки странични купички, което автоматично ще го превърне във фокусна точка на чинията ти – семплото е винаги красиво. Това, което трябва да имаш предвид винаги е, че основен фокус на чинията ти трябва да бъде качеството на съставките и изпълнението на техниката, които използваш при готвенето :)

Взимай пример от природата. Храната трябва да бъде приготвена със страст, мисъл и техника, но поднесена така, че да се възприема с лекота. Най-лесно е да взаимстваш идеи от природата – например цветовете да отразяват сезоните с контрастни или преливни нюанси, които предизвикват емоция и изразяват основната ти идея за ястието. Ако приготвяш пиле с картофи и бира през късната есен, заложи на гарнитура от сезонни зеленчуци – например пастет от сушени домати, който със сигурност ще придаде на чинията ти навяващи уют емоции за разлика от вибриращата от цветове и свежест пролетна салата... Но каквато и линия на презентация да избереш, остави съставките да бъдат звездите в чинията!

Добави височина. Понякога добавянето на височина може да направи чинията да изглежда по-интересна. Чрез наслояване или подреждане на съставките можеш да дадеш на ястието по-голяма дълбочина и привлекателност за окото.

Комбинирай аромат и вкус във всяка хапка. Можеш да аранжираш всеки от компонентите на ястието  в чинията един върху друг, което всъщност позволява на този, който опитва храната ти, да се наслади на всички вкусове и текстури на храната с всяка една хапка! Добре е в този случай обаче да започнеш с по-течните съставки отдолу и да надграждаш с останалите, като най-фините и хрупкави текстури да са най-отгоре. По този начин, освен наслояване на вкусове и аромати, ще успееш да запазиш и консистенцията на отделните елементи на композицията.

Гарнитурата да допълва чинията. Гарнитурата трябва да бъде нещо, което добавя още един слой текстура и емоции към чинията, но е в пълна хармония с другите съставки и ги допълва вкусово. Безсмислено е да „отрежеш“ гарнитура и да я сбуташ настрани в чинията, вместо да я разпръснеш за допълнително цвят и текстура сред ястието.


А ако искаш да приготвиш вкусно пиле с картофи и бира на фурна и пастет от сушени домати - ето как :)

Необходими продукти:

За пилето с картофи и бира:
1 цяло пиле Градус (1.5-2 кг)
1 кг картофи
1 ч.л. едро смляна морска сол или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер или на вкус
2-3 с.л. зехтин
60 г масло
2-3 стръка свежи билки – мащерка, розмарин, магданоз или босилек + допълнително, за поръсване
200 мл светла бира
200 мл вода

За пастета от сушени домати:
100 г сушени домати, накиснати предварително в зехтин
100 мл зехтин
50 г запечени орехи или предпочитани ядки + допълнително за поръсване
50 г пармезан, настърган
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка свеж босилек
Сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Загрей фурната до 220°C и постави скарата в долната трета на фурната.
Измий старателно с четка картофите, ако предпочиташ да ги готвиш с кората, или обели, измий и подсуши върху кухненска хартия.
Подсуши пилето с кухненска хартия и натрий с около 1/2 от зехтина цялото пиле отвън и отвътре и поръси обилно със сол и пипер.
Постави част от билките в кухината на пилето, подпъхни крилата и завържи краката с кухненски конец.
Нарежи част от картофите надлъжно на резени, част - на едри кубчета и част на едри кръгчета.
Подреди картофите в тавата, добави бирата и водата, овкуси със сол и пипер и поръси със останалата част от зехтина.


Постави пилето с гърдите нагоре върху картофите. Поръси и пилето, и картофите с нарязаното на дребни кубчета масло и като при печеното сочно пиле печи около 30 минути, докато кожата на гърдите започне да се запича и оцветява на петна.
Обърни пилето с гърдите надолу, за да се пропие бялото месо със соковете от печенето и да се запази сочно и крехко, полей със соса и печи още 20 минути, докато кожата на гърба стане леко кафява.
Обърни пилето отново с гърдите нагоре,  полей със соса от печенето и печи още около 20 минути, докато при пробождане с нож в бутчето потече бистър сок.


Докато пилето с картофи се пече, в блендер или кухненски робот смеси продуктите за пастета от сушени домати, без солта и пипера, и блендирай до хомогенна смес. Подправи със сол и пипер на вкус. Ако пастетът е прекалено гъст, добави още малко зехтин – до желаната консистенция.

Прехвърли готовото пиле върху дъска за рязане и покрий леко с алуминиево фолио да отпочине за кратко, преди да нарежеш на порции.
Ако някои от картофите са се „разварили“ при печенето, пасирай с част от соса в отделна купа до гладко пюре.

Аранжирай според предпочитанията си и поднеси със соса от печенето.




3 comments:

  1. Чудесно и много вкусно , преди години майка ми правеше пиле с картофи в кесия.С бира и много вкусни и ароматни картофки.А пастета с домети е чудесен аранжиран към ястието.
    Поздрави !

    ReplyDelete
  2. Дали ще стане с половин пиле? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Няма причина да не стане - само съобразявате пропрциите и времето за приготвяне :)

      Delete

Blogging tips