AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, September 26, 2018

Сочно печено пиле / Perfect Roast Chicken

 


Гостувам на Градус с няколко лесни съвета за приготвяне на сочно печено пиле всеки път :)

Ако и ти сте почитател на хрупкаво запеченото изкушение, заповядай да им погостуваме заедно!!

Ето и моята интерпретация...


Печеното пиле трябва да е лесно за приготвяне и да не крие изненади - не е като да се нуждаете от нова технология или от трудно достъпни продукти. А и печено пиле се приготвя откакто свят светува, нама какво толкова да се обърка...

Е, да, ама не! : )

Има рецепти, при които пилето се оказва недопечено и жилаво, а след допичането му - сухо и безвкусно - месо, на което никой на масата не се наслаждава.

В търсене на перфектната рецепта за сочно печено пиле, открих няколко съвета, с помощта на които пилето е всеки път сочно, нежно и ухае божествено - достойно да бъде поднесено и като празничен обяд, и същевременно достатъчно лесно, за да бъде приготвено като бърза вечеря през работната седмица.

Рецептата за сочно печено пиле всеки път можеш да намериш и на страницата на Градус :)


Ето няколко лесни съвета за сочно печено пиле всеки път :)

1. Експериментирай със зеленчуците. Естествената подложка от зеленчуци под пилето не само предпазва кожата на гърба му да се превърне в безформена каша, но придава вкус на цялата птица и е невероятна основа за оттичане на соковете при печене. Освен че е и перфектна гарнитура при поднасянето му! Използвайте разнообразие от сезонни зеленчуци, за да надграждате вкуса на вашето печено пиле всеки път до различно ниво през годината.


2. Подправяй щедро. Повечето готови печени пилета са така богати на вкус, защото са предвариътелно напомпани със саламури, на което си признавам, че не съм почитател. Но пък съм категоричен фен на щедрото подправяне на птицата отвътре и отвън с обилна доза едросмляна морска сол и прясно смлян черен пипер, без да се ограничавате да подправяте само с тях. Изпробвай нови вкусове и комбинации от типа на пушен червен пипер, кориандър, гарам масала, кимион или други ароматни вариации, за да придадете уникален аромат на вашето пиле. Ако трапезната сол обаче е единствената, с която разполагаш в момента, използвай с една идея по-малко, тъй като обработената сол съдържа повече йод и ще доведе до леко горчив или метален вкус на месото.

3. Добави мазнина. Намажи обилно птицата с масло или зехтин - и двата вида мазнина работят еднакво добре за каузата и ще превърнат пилето ви в изкусителна бомба с бронзов загар и хрупкава кожичка.


4. Влез под кожата му. Буквално!! Внимателно промуши пръстите си между кожата и месото на гърдите и бутчетата, разделяйки кожата от месото и добави нов слой от вкусове и аромати, като натриеи допълнителна доза масло или зехтин и други подправки и продукти като например тънки реценчета лимон, билки, чесън или лук, чийто вкус ще насити месото, докато пилето се пече.

5. Добави ароматна плънка. Нямам предвид традиционната плънка от ориз и гъби или кашкавал и кисели краставички :). Просто напълни кухината на пилето с резенчета лимон, лук, чесън и щедра доза билки - мащерка, розмарин или други любими подправки, за да добавиш прекрасен вкус и аромат към месото - отвътре навън, който ще проникне във всяка сочна хапка от печеното ви пиле :)

Необходими продукти:

1 цяло пиле Градус (1.5-2 кг)
4 моркова
1 средно голяма глава лук, нарязана надлъжно на 4
1 глава чесън, нарязана напречно на 2
1 лимон, нарязана надлъжно на 4
1 кочан царевица, нарязан на шайби (или 3-4 картофа, нарязани надлъжно на 4 или 8)
60 г меко масло
възка свежа мащерка
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1/2 ч (100 мл) бяло вино, по избор
1 чаша (200 мл) вода или домашен пилешки или зеленчуков бульон


Начин на приготвяне:

Загрейе фурната до 220°C и постави скарата в долната трета на фурната.
Смеси маслото с половината от солта и черния пипер.
Подсуши пилето с кухненска хартия и втрий половината от маслото под кожата на гърдите и бутчетата, а с останалото масло натрий цялото пиле отвън и поръси с допълнително сол и пипер.
Щедро подправи кухуната на пилето със сол и пипер и напълни с четвъртинка лимон, половината глава чесън, четвъртинка лук и стръкчета свежа мащерка.
Подпъхни крилата под пилето и завържете краката с кухненски конец.
Подреди останалите зеленчуци на дъното на по-дълбока тава за печене (аз обикновено я покривам с кухненска хартия, за да си спестя усилията по почистването) и постави пилето с гърдите нагоре върху зеленчуците.
Добави 1/2 чаша бяло вино и 1/2 чаша вода или бульон и печи около 30 минути, докато кожата на гърдите започне да се запича и оцветява на петна.
Обърни пилето с гърдите надолу, за да се пропие и бялото месо от соковете при печенето и да се запази сочно и крехко, полейте със соса от печенето и печете още 20 минути, докато кожата на гърба стане леко кафява.
Обърни  пилето отново с гърдите нагоре и отново полей със соса от печенето.
Добави останалата 1/2 чаша вода или бульон и печи още около 20 минути, докато при пробождане с нож в бедрото потече бистър сок.


Прехвърли пилето върху дъска за рязане и покрий леко с алуминиево фолио.
Отстрани зеленчуците от тавата и ако не си ползвал хартия за печене, постави тавата върху силно загрят котлон - ако е необходимо, добави още малко вода и готви, като изстъргваш позагорелите частици и изцедиш част от лимона.
Ако си ползвал хартия за печене – просто прехвърли соса от печенето в подходящо съдче, като подправи със сок от печения лимон.
Нарежеи пилето и сервирай с печените зеленчуци и соса от печенето.


И се наслади на всяка ароматна сочна хапка :)No comments:

Post a Comment

Blogging tips