AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, October 26, 2017

Чийзкейк с карамелизирани ябълки - без печене / No Bake Caramel Apple Cheesecake



За имения ден на мама!!
Лека, въздушна, ароматна - с балансиран вкус, много плодове и пухкав крем - както мама я обича :)

Да ѝ е сладко името!!!


Необходими продукти:
... за форма с размер 20-22 см

За карамелизираните ябълки:
10 бр средно големи зелени (кисели) ябълки
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
200 г захар (може и кафява)
40 мл студена вода
60 г масло
40 мл бърбън (уиски, коняк, ром или препочитан алкохол), по избор - може и без него
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки концентрирана еснция кленов сироп, по избор
звездичка анасон, по избор
пръчица канела, по избор

За крема:
400 г крем сирене
200 г заквасена сметана
2-3 с.л. мед (60-100 г захар), или на вкус
200 г от карамелизираните ябълки (или колкото останат ;)
200 мл млечна сметана
20 г желатин (или 2 ч.л. агар-агар, ако не ползвате желатин)
60 мл студена вода
60 мл бърбън (уиски, коняк, ром или препочитан алкохол), по избор - може и без него
1 с.л. чист екстракт от ванилия
3-4 капки концентрирана есенция кленов сироп, по избор

За основата:
200 г бисквити с масло (или предпочитани бисквити)
60 г орехи, леко запечени
80-100 г масло, разтопено
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
2-3 капки концентрирана есенция кленов сироп, по избор

За декориране:
сос от карамелизираните ябълки
100-ина грама от крема
пош и накрайник #125 на Wilton


Начин на приготвяне:

Обелваме ябълките и нарязваме на 8 равни резенчета, почстени от семките - и поръсваме с лимоновия сок - да не потъмняват.
Кипаме в по-широк съд захарта и студената вода до светъл карамел и внимателно добавяме резенчетата ябълка, маслото, ванилията, есенцята кленов сироп, звездния анасон и пръчката канела, ако ползваме - като разбъркваме внимателно, за да се карамелизират ябълките от всички страни - 3-4 минути, или колкото отнеме - ябълките не трябва да се "кашкат", а да си останат твърдички, но с приятен карамелен тен :)
Добавяме бърбъна, ако ползваме и след като леко се загрее - фламбираме.
Отстраняваме от огъня, изваждаме ябълките от карамела в отделен съд и оставяме настрани да се охладят.
Накисаме за 5-10 минути желатина в студена вода.
Фиксираме ринг за торти на желания размер (20-22 см), покриваме дъното му от външната страна с алуминиево или стреч фолио (да не ни изтича карамеления сос ;) като на мен!) и поставяме върху поднос или дъска за рязане.
Покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене и подреждаме вертикално и плътно едно до друго карамелизирани резенчета ябълка, след което покриваме с резенчета и дъното,
Останалите резенчета пасираме на пюре, добавяме към него бърбъна (или 3-4 лъжици от карамеления сос, ако не ползваме алкохол) и загряваме на котлона, докато кипне.
Отстраняваме, разбъркваме за кратко - да не е съвсем вряло - добавяме накиснатия желатин, като разбъркваме до пълнто му разтваряне и оставяме настрани да се охлади.
Междувременно разбиваме с миксер  на ниска степен крем сиренето, заквасената сметана, меда, ванилията е кленовата есенция - до гладък крем.
Добавяме охладеното ябълково пюре и разбиваме до хомогенна смес.
Разбиваме в отделна купа млечната сметана до меки връхчета и добавяме постепенно към крема, като разбъркваме с щпатла от долу нагоре.
Отделяме си 100-ина грама от готовия вече крем за декориране - може и директно в поша с накраника, а останлата част от крема изсипваме върху подредените в ринга ябълки и внимателно заравняваме.
Покриваме със стреч олио и оставяме в хладилника (или фризера), докато приготвяме основата.
В блендер смиламе (или стриваме с точилката в пликче) бисквитите и орехите до сеитни трохи, добавяме разтопеното масло, ванилията и кленовата еснция и отново блендираме или разбъркваме до влажни трохи.
Изсипваме внимателно върхи леко стегналия крем и с дозиращата лъжица за кафе или дъното на чаша заравняваме, като леко и внимателно притискаме (за да не "изджвакаме" крема).
Покриваме с подложка за торта с диаметъра на ринга, или със стречфолио и връщаме в хладилника да стяга за поне 4 часа, или най-добре за през нощта.
На мен ми се наложи да направя тортата на бегом тази сутрин и я оставих да стяга не повече от 40-50 минути във фризера, та затова и разрезът ми е такъв един - фриволен ;) и основата с няколко идеи по-ронлива от необходимото...
Обръщаме готовата вече торта върху поднос или тортена чиния, освобождаваме от ринга. ацетатната лента и фолиото и поливаме с карамеления сос, който преди това леко сме затоплили.
Декорираме със заделения крем и поднасяме с любима гореща напитка :)



Честито на всички именици!!! :) <3

4 comments:

  1. Мина,
    чудесна торта.Да е жива и здрава именничката, със здраве да си носи името.Честито на всички именници, здраве и благоденствие за всички !

    ReplyDelete
  2. Честито на мама!
    Да ѝ е сладък живота, не без твоя помощ, разбира се!
    Хубав празник!

    ReplyDelete
  3. Честита да е майка ти, Мина! Прекрасна торта си приготвила! Ароматна, красива и вкусна!

    ReplyDelete
  4. Мина, много изкушаващо предложение!
    Да е жива и здрава майка ти!

    ReplyDelete

Blogging tips