AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Saturday, June 11, 2016

Ягодов пай / Strawberry Pie



Започнах с ягодите отрано и като гледам - нямам спиране...

Необходими продукти:

1 опаковка (800 г)  бутер тесто за сладкиши Белла
1 кг ягоди
200 г захар
40 г царевично нишесте (или брашно)
1/2 ч.л. канела
1 яйце
2 с.л. кафява захар за поръсване
ролер за тесто


Начин на приготвяне:

Размразяваме сладкото бутер тесто, като го прехвърлим от предната вечер в хладилника или за около 40 минути на стайна температура.
Загряваме предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Измиваме, почистваме и нарязваме ягодите на филийки.
Намасляваме дъното и стените на форма за пай.
Разточваме, ако е необходимо, върху набрашнена повърхност едната кора бутер тесто, прехвърляме я върху формата за пай, като притискаме леко към дъното и стените, за да й предадем желаната форма и изрязваме излишното тесто, като внимателно прекараме точилката по ръба на формата.
Смесваме в голяма купа нарязаните ягоди, захарта, канелата и нишестето, разтърсваме купата, за да се покрият добре ягодите със сухите съставки и изсипваме в покритата с бутер тесто форма.


С ролер за тесто изрязваме втората кора от тестото и покриваме с нея ягодите, като разтегляме внимателно, за да се отвори нареза от ролера.
Притискаме към ръба на долната кора и отново изрязваме внимателно по ръба с точилката.
От останалото бутер тесто изрязваме цветчета, по избор - и залепяме с малко разбито яйце по ръба на пая.
Намазваме с разбито яйце решетката и поръсваме с кафява захар.
Печем в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 35-40 минути, като след 20-тата минута покриваме при нужда с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Добре е да покрием и дъното на фурната с алуминиево фолио - да улавя капчици сок от пая :)


По избор, поръсваме леко с пудра захар...


Оставяме готовия пай да се охлади напълно, при което соковете от печенето на ягодите се сгъстяват и желират, а не се леят волно като на снимките по-долу ;)


Паят е сочен, ароматен и вкусен, като препечената коричка от хрупкаво многолистно тесто перфектно допълва кадифената текстура на ягодовия пълнеж!! :)




6 comments:

  1. Чудесен и много красив пай! Украсата отгоре е страхотна, много фина и нежна! :)
    И всичко е толкова прекрасно с всичките цветенца, като в приказка...
    Поздрави и слънчева седмица!

    ReplyDelete
  2. Прекрасна рецепта за един от любимите ми пайове. Много обичам ягоди. Снимките и презентацията са просто перфектни, поздравления!

    ReplyDelete
  3. Никога не съм ял такова чуда, не съм го и приготвял! Струва ми се обаче, че времето му наближава. Много красив, успях да се нахраня само със снимките, да ме пита човек защо ям по никое време ;)

    ReplyDelete
  4. Страхотно печиво и снимки, Мина!
    Тестото отдолу не остава ли глетаво?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Веси!! :)
      При 35-40 минути печене се изпича перфектно тестото и ако не го разрежеш още топло, а изчакаш паят а изстине и соковете от печенето да се сгъстят и един вид желират - има страхотен ягодово карамелен препечен вкус.
      Уви, у нас само едно парче оцеля до това си състояние ;))

      Delete

Blogging tips