AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, February 11, 2016

Цигара бюрек / Cigar Borek (Sıgara Böreği)


Фини и хрупкави банички със сирене от турската кухня, в които няма как да не се влюбите :)

Необходими продукти:

6 кори за баница Белла
300 г сирене
1 яйце
олио за пържене (поне 1 ч)
вода за намазване крайчетата на корите



Начин на приготвяне:

Мернах рецептата някъде в нета и веднага ме грабна, но не си запазих източника, а след като се ровнах впоследствие - открих, че бюречетата са особено популярни в цял свят  :)

В купа натрошаваме сиренето и разбъркваме с яйцето.
Нарязваме корите на триъгълници.
В основата на всеки триъгълник поставяме по 1 с.л. от плънката, прегъваме навътре крайчетата на кората и навиваме към върха на стегнато руло,
С четка намазваме връхчето на триъгълника с вода, за да не се развива, навиваме рулото докрай и оставяме настрани.
Повтаряме и с останалите кори и плънка.
Пържим на маслена баня (160С - 180С) за 3-4 минути, или до златисто - като обръщаме баничките, за да се изпържат равномерно. Аз ги пържих във фритюрник на 160С и при отворен капак.
Изваждаме от маслената баня и оставяме върху кухненска хартия - да се цедят от  мазнината.
Сервираме веднага.


Ако предпочитаме баничките печени, намазваме всяка от корите с масло, предо да добавим плънката и да навием и печем в предварително загрята до 180С или 160С  с вентилатор фурна 8-10 минути, или до златисто..

В повечето рецепти, на които попаднах, към плънката се добавя и връзка магданоз, нарязан на едро, но аз го пропуснах, че младежът го недолюбва...

Можем да променяме плънката според предпочитанията си - с яйце и сирене и кашкавал - за закуска, с пиле, гъби и топено сирене - за разядка, с тиква, орехи и локум - за десерт - вариантите са безкрайни, а резултатът - винаги вкусен :)




4 comments:

  1. Още като отворих блога и на първия кадър ми се прииска да захапя най-горната баничка от купчинката :) .Може ли да са толкова перфектно оформени и уникално съблазнителни!Може,щом ги е правила и снимала Мина :) !Както винаги....изби рибата :)
    Много,много прегръдки за всички у дома!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси, много са приятни баничките и категорично ще се пробват у нас и с други плънки.
      Колкото до формата - бяха си обикновени стегнати рулца, но явно в маслената баня се понадуха и оформиха такива едни закръгленки :)
      Прегръдки и целувки за всички ви!!

      Delete
  2. Страхотни бюречета! Как ми се иска сега да имах, но при мен малко по-трудно се намират кори за баница...За това пък си грабвам едничко!
    Поздрави и прекрасен уикенд! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Александрина, ако ти се занимава ги пробвай и с домашно точени кори :) сигурна съм, че пак ще станат вкусни... Иначе :) можеш да си грабнеш цялата чинийка!!
      Поздрави и хубава неделя и от мен!!

      Delete

Blogging tips