AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, July 16, 2014

Домашна Пикантина (Вегета) / Homemade Vegetable Seasoning


Никога не съм била привърженик на крайностите, затова и се опитвам да не стигам до крайности дори по отношение на здравословното хранене, но се хващам как напоследък все по-често и по-често посягам към натурални и домашно приготвени съставки.
След вкуса на домашно сушените домати от миналото лято и захаросаните ягоди от тази пролет, мама се запали по домашно супените плодове и зеленчуци съшо :) и ми подари дехидратор, което веднага ме наведе на мисълта, че мога да приготвя и универсална домашна зеленчукова подправка. Признавам си, че със спокойно сърце я добавям към всичко, дори и в дресинга на някои салати - само десертите още щадя...

Необходими продукти:

500 г месести домати (аз ползвах чери домати, че най-ми се доближават до вкуса на бабините градински домати)
500 г лук
500 г моркови
1 глава целина
2-3 стръка целина, листа
1 глава пашърнак, по избор
3-4 скилидки чесън, по избор
1 връзка магданоз
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 средно люта чушка, по избор
1 ч.л. натурално царивично нишесте, по избор
1 ч.л. кафява захар, по избор
1 ч.л. морска сол, или на вкус
1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме зеленчуците и нарязваме на филийки (чери доматите само разполовяваме). Измиваме и подсушаваме листата магданоз и целина
Изсушаваме в дехидратор или върху хартия за печене на 40-50С във фурната, като съобразяваме времето за сушене със съответния зеленчук.
Смиламе изсушените листа и зеленчуци в блендер или кафемелачка, добавяме подправките и блендираме за кратко, докато се смесят.
Съхраняваме готовата зеленчукова подправка в плътно затворен съд на сухо и прохладно място.
*** Аз лично предпочитам да не приготвям подправката наведнъж, а съхранявам изсушените листа и зеленчуци в хартиени пликове на сухо и прохладно - и меля в кафемелачката поредната доза, когато предходната свърши, като добавям по щипка от подправките.




13 comments:

  1. Страхотна идея! Веднага ще покажа поста на майка ми, която на всичко слага Пикантина, въпреки постоянните ми коментари за множеството съставки с Е-та в нея :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, и аз с голям зор отказах детенце от готовите вегети и пикантини :) и съм много доволна, че си забъркахме най-после домашна!
      Поздрави :)

      Delete
  2. Ако имах такава машина, бих последвала примера ти, Мина. Вярно, човек не бива да изпада в крайности, но едно такова решение е по-скоро разумно, а не крайно. :) Сигурна съм, че задминава много напред купешката версия...
    Поздрави сърдечни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, наистина е по-удобно с машинката, но и във фурната става :) с малко повече търпение. И на мен не ми се струва чак пък крайно приготвянето на домашни подправки, та затова и се захванах - дори замислям да се пробвам с домашен червен пипер, че ми писна от качеството на купените...

      Delete
  3. Чудесна идея, Мина! Определено си заслужава да има във всеки дом по един дехидратор, особено за направата на такава подправка! Супата е в пъти по-вкусна, когато ѝ е добавена и лъжица сухи аромати.
    Прегръдка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ирме, и аз много обичам да добавям в супите разни коренчета и сухи подправки, че и не само в супите ;)
      Прегръдки и от мен!!

      Delete
  4. Много хубава идея! Колко време ще отнеме сушенето във фурна, тъй като нямам дехидратор? Приготвям една домашна подправка за супи, но мисля да опитам и тази. Хубав ден!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радост, времето за сушене на всеки зеленчук или плод е различно - аз гледах в нета кое колко да суша, има разни таблички - на прима виста намирам това: http://www.desant.net/show-news/28007, но има инфо и на английски...
      Хубав ден и от мен :)

      Delete
  5. Суша главно листни подправки и тази идея много ми допада - ще стане една богата, полезна и вкусна подправка. Благодаря за подсещането и насоките!
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ароматна и вкусна е наистина, Тили :)
      Позюдрави и от мен!!

      Delete
  6. Страхотна подправка си приготвила,скъпа,и честит ти подарък,да ти служи вярно и полезно!
    Пикантина и бульончета не купувам откак гледах филм за канцерогенността на натриевия глутамат.
    Твоята подправка е сто пъти по-полезна и много ароматна,а снимките ти са съвършени!
    Прегръдка и хубави почивни дни на цялото семейство!
    Надявам се,че вече имате по-добри новини!

    ReplyDelete
  7. Само да ми попадне дехидратор и аз ще си направя такава ценност от самото начало :) Че иначе и сега си сглобявам подобна "пикантина", но с купени сушени подправки, че хич не уважавам кубчетата бульон и готовите миксове. Поздравления за хубавата идея!!! И снимките са така красиви, че ми идва да се върна с филия с масло и да си щипна малко от твоята вълшебна смес :)
    Усмивка от мен, Мина :)

    ReplyDelete
  8. УНИКАЛНО! Само да го направя веднъж и ще забравя за боклуците от магазините пълни с глутен и какви ли не други чудесии. Винаги съм се чудил как да си приготвя подобно нещо!

    ReplyDelete

Blogging tips