AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, April 22, 2013

Бананов пай с шоколад и лешници / Banana Chocolate and Hazelnut Pie



Банановият пай на SandeeA ме плени в мига, в който го съзрях - уникално оформен, представен със стил и финес - и в същото време непретенциозен и лесен за изпълнение!!! Истинско доказателство на максимата, че "простотата е преодоляна сложност" - и нямаше как да не пробвам рецептата, леко адаптирана :))



Необходими продукти:
за форма за пай с диаметър 27 см


За шоколадовата паста:
1 яйчен белтък
20 г неподсладено какао на прах
20 г брашно
30 г пудра захар
30 г масло, на стайна температура
Шаблон за декориране - какъвто ви се намитра :) аз използвах текстурната подложка на SugarVeil, която освен за щампата, може да си използва и без декорираща паста - за релеф, но за това се сетих твърде късно...

За тестото:
500 г брашно
щипка сол
1 жълтък
200 г масло, нарязано на кубчета и много студено
100-120 мл вода, много студена

За плънката:
3-4 узрели банана
3-4 с.л. нутела, по избор
2 шепи шоколадов дропс
шепа лешници, леко запечени


Ingredients:
for Ø 27 cm tart pan

For the decorating paste:
1 egg white
20 g unsweetened cocoa powder
20 g flour
30 g icing sugar
30 g butter at room temperature
cake stencil :) I have used SugarVeil® Lace Mat

For the dough:
500 g flour
pinch of salt
1 egg yolk
200g butter, cut into cubes and very cold
100-120 ml ice cold water

For the filling:
3-4 ripe bananas
3-4 tablespoons Nutella, optionally
2 handfuls of chocolate drops
handful of hazelnuts, lightly toasted



Начин на приготвяне:

Приготвяме декоративната паста за за декориране на пая - смесваме всички съставки заедно, разбъркаме и оставяме настрана.

В голяма купа смесваме брашното и солта.
С помощта на кухненски робот или сладкарски блендер блендираме, или претриваме през пръсти, сухите съставки и нарязаното на кубчета студено масло - до дребни трохи.
Прибавяме жълтъка и около 100 мл студена вода и размесваме тестото, само докато се събере на топка.
*** Ако тестото е твърде сухо, добавяме и останалите 20 мл ледена вода.
Разделяме тестото на две, оформяме всяка част на плосък диск, увиваме в свежо фолио и оставяме за около 30 минути в хладилника.


Method:

Prepare the decorating paste for - mix all ingredients together, and set aside.
In a large bowl combine flour and salt tigether.
Blend  butter and ingredients.
Add the egg yolk and 100 ml ice cold water and mix just until the dough comes together.
*** If dough is  too dry, add the rest of 20 ml ice water.
Devide the dough in two, shape each portion into a flat disk, cover it in plastic wrap, and refrigerate for at least 30 minutes.




Междувременно нарязваме бананите на кръгчета.
Изваждаме охладеното тесто от хладилника и оставяме на стайна температура за около 5 минути.
Разточваме от първия диск с точилка, през хартия за печене или свежо фолио, кора с диаметър около 30-32 см и 0,5 см дебелина.
Пренасяме разточената кора с помощта на фолиото, налагаме върху формата за пай и притискаме внимателно към дъното и стените на формата, като изрязваме излишното тесто с остър нож.
Разпределяме равномерно бананите върху дъното на кората и разнасяме отгоре нутелата.

Добавяме в пролуките лешниците и поръсваме с шоколадовия дропс.
Намазваме ръбовете на тестото с вода - аз забравих :)  
Разточваме от втория диск тесто през фолио, както първия, кора с диаметър около 27-28 см и дебелина около 0.5 см.




Разнасяме около 2 супени лъжици от шоколадовата паста за декориране с помощтана шпатулата върху подложката, точно както разнасяме самата SugarVeil смес - обираме излишното количество паста и почистваме с влажна кърпа или кухненска хартия всичко извън релефа, който искаме да отпечатаме върху тестото.
Отстраняваме единия лист фолио от разточената кора и поставяме внимателно намазаната с паста подложка върху разточената кора.
Притискаме с пръсти, или разточваме с точилка - най-напред върху подложката, а след това обръщаме и разточваме тестото през фолиото, за да се отпечатат релефа и пастата добре.
Отстраняваме внимателно силиконовата подложка и пренасяме декорираната вече кора с помощта на фолиото върху пая, след което внимателно отстраняваме фолиото от изпод кората :).
Притискаме краищата на горната кора към намазаните с вода ръбове на тестото и оставяме пая във фризера за 10-ина минути, или докато загреем фурната до 175С.
Изваждаме пая от фризера, оформяме 2-3 малки дупчици върху горната кора, през които да излиза парата по време на печенето, и печем в загрятата до 175С фурна впродължение на 25-30 минути, или докато ръбовете на тестото се зачервят.
Изваждаме готовия пай и оставяме да се охлади за 4-5 минути върху решетка.




Поднасяме топъл, с ванилов сладолед или бита сметана :) или студен - с любима гореща напитка.




32 comments:

  1. Мина, не знам кое ме впечатли по- силно- рецептата, поднасянето и оригиналното използване на дантелата или снимката или....Възхитена съм от огромния напредък, който виждам при теб- развиваш се със страхотни темпове, а кулинарните ти възможности са чудовищни в най, ама най- добрия смисъл на думата!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Бубе!!! - разсмя ме с глас за чудовищните кулинарни възможности :)) А за снимките откровено се забавлявам, въпреки че едва ли скоро ще постигна желаното ниво ;)
      Колкото до пая - рецептата е много семпла и приятна...

      Delete
  2. Наистина е впечатляващ този пай, Мина, представила си го в цялата му прелест.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, благодаря!!! Поздрави и от мен :)

      Delete
  3. Уникален - и на вкус, и на вид! Спорна нова седмица, Мина! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Ева!!! Хубава седмица и на теб :)

      Delete
  4. Чудесно предложение и много красиво поднесен, Мина!
    Поздравления и приятна вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!!! Хубава вечери на теб :)

      Delete
  5. Чудесен пай, Мина!
    Прекрасно оформен и поднесен!
    Хубава седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Дани!! Усмихнато утре ти желая :)

      Delete
  6. Мина ,паят е прекрасен,а снимките са впечатляващи!
    Възхищавам се искрено на чудесната публикация изпипана до най-малкия детайл!
    Поздравления и благодаря за споделената красота!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти за ласкавите думи, Мира - много мило, наистина!!!
      Поздрави и успешен ден от мен :)

      Delete
  7. Мина, великолепен пай!
    Преди време твоите напътствия ми помогнаха да направя захарна дантела, сега пак ще се постарая да бъда прилежна ученичка и да изуча и тази техника! Благодаря!
    Снимките са изключителни!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Албена, ще се радвам ако интерпретацията ми с подложката ти е от полза :)
      Благодаря ти за комплиментите!!!
      Хубав и усмихнат ден ти желая :)

      Delete
  8. Ох, не мога да се нагледам на снимките - уникален стил има в тях! Детайли, акценти, просто всичко ми е любимо. Паят е прелест, декорацията му е много нежна, оригинална и красива. Комплименти!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Кате, много ти благодаря за похвалите!!!
      Много е приятно пайчето и никак не е капризно откъм приготвяне :)
      Успешен и слънчев ден ти желая!!

      Delete
  9. Your tart looks so delicious and your photos are beautiful!

    ReplyDelete
  10. На вкус ще е прекрасен без съмнение никакво (шоколад и банан си е класика ) !
    А видът му ме плени тотално ! Поздравления !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дани!!!
      Хубава вечер ти желая :)

      Delete
  11. Ехааа, страхотен пай! Красив и с богат вкус! Поздравления и от мен!

    ReplyDelete
  12. Мина, поздравления! Прекрасен пай,, невероятно красиво оформен и подобаващо поднесен!
    Чудесни снимки!
    Приятна вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Тили!!! Искрено се забавлявах, докато го правих и снимах :)
      Поздрави и приятна вечер!!

      Delete
  13. Великолепно предложение, Мина -
    много елегантно, ефектно декорирано и неустоимо ...
    И в допълнение, впечатляваща презентация!
    Комплименти и пожелания за хубава пролетна вечер, Диана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ди, сърдечно благодаря!!! Хубава и уютна вечер и от мен :)

      Delete
  14. Great job, beautiful pie! Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'd like to thank you for sharing that great recipe Sandee!!! You are an incredible artist and your site is such an inspiration!! :)

      Delete
  15. Мина, откъде да започна?!
    От чудния вид на сладкиша, от прекрасната и нежна и стилна презентация!
    Вкуса е много любим за мен!
    А виждам, че имаш и онова класическо енструментче за маслени трохи. Аз бързо правя тестото в бленедера, но обичам класическите, стари неща, а такова още нямам.
    Поздравления, Мина!
    За мен беше удоволствие!

    ReplyDelete
  16. Прелестно изпълнение от всяка гледна точка! Хубав петък, Мина! Достави ми наслада за очите, благодаря!

    ReplyDelete
  17. Невероятен пай! Дантелата е много ефектна и перфектно изпълнена! Впечатлена съм! Подравления! :)

    ReplyDelete
  18. Мина,прекрасен пай,направо божествен!И толкова атрактивни снимки,много ми допадна цялата ти презентация!Украсата му придава един такъв изтънчен акцент,наистина страхотна хрумка!Веднага бих споделила с теб едно юнашко парче,студен обезателно,обичам масленото тесто да ми хрупа.
    Прегръдка отново и ще се чуем по-късно!

    ReplyDelete

Blogging tips