AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Tuesday, May 1, 2012

Пухкави кашкавалени хлебчета / Cheese Rolls



Лесни, ароматни, пухкави и неустоими :) как да не се изкуши да ги забърка човек??

Рецептата е стара и проверена, само с плънката и визията се позаиграх :))



Необходими продукти:

За тестото:
500 г. брашно (плюс допълнително за  доомесване)
1 яйце, леко разбито
250мл. прясно мляко, затоплено
2 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
20 г прясна  мая

За плънката:
100 г кашкавал, настърган на ситно
50 г масло, охладено
Трапезна чубрица, на вкус (или подправка по избор)

За глазурата:
1 жълтък
1-2 ч.л. прясно мляко



Начин на приготвяне:

В голяма купа или купата на електрически миксер разтваряме маята в затопленото мляко и  добавяме захарта, яйцето и зехтина и разбъркваме добре.
В отделна купа смесваме ½ част от брашното и солта, добавяме към разбърканите вече течни съставки и разбъркваме с приставките за тесто на средна скорост.
Добавяме постепенно останалото брашно, докато се получи меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Ако тестото е прекалено меко, добавяме 1-2 с.л. брашно, а ако е твърдо, добавяме 1-2 с.л. затоплено мляко или вода.
Покриваме купата с еластично фолио или кърпа и оставяме да отпочива 15-ина минути на топло.
Загряваме междувременно фурната на 180С или 160 С с вентилатор.

Изсипваме втасалото тесто от купата върху набрашнена работна повърхност и разделяме на две равни части.



Разточваме от едната половина на тестото правоъгълна кора с размери около 25х50 см. и дебелина около 0.5 см.
Настъргваме на ситно половината от охладеното масло и половината кашкавал и поръсваме с трапезна чубрица, на вкус.
И навиваме на стегнато руло.



Повтаряме и с втората кора.


Подравняваме двете кори една до друга и с остър нож нарязваме на 12 равномерни рула - с ширина около 3-4 см (2 ;) пръста).



поставяме рулцата едно върху друго и притискаме, докато получим нещо като "лента" с дължина около 10 см.



Хващаме долен ляв и горен десен ъгъл :) и усукваме тестото навън, така че разрезите на рулата да останат отгоре - и подпъхваме въпросните ъгли отдолу.



Хващаме останалите 2 крайчета тесто...


... И ги подпъхваме и тях под тестото.




Подреждаме оформените вече хлебчета в покрита с хартия за печена тава - на прилично разстояние едно от друго, за да не се слепят при втасването и печенето.


Покриваме със свежо фолио или памучна кърпа и оставяме на топло за около 15 минути да втасват.


Разбиваме жълтъка и 1-2 ч.л. прясно мляко и намазваме (доколкото ни е възможно) непокритата с кашкавал и масло част на хлебчетата.


Печем в предварително загрята до 180С или 160 С с вентилатор фурна за около 25 минути, или до златисто кафяво, като след около 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио - дане прегарят.


Оставяме за 2-3 минути да се охладят върху решетка, през което време една част мистериозно бързо изчезват, ако има вечно гладни подрастващи мъже наоколо...


Поднасяме топли - за закуска или за разядка ;)


Ако случайно останат за следващия ден - са прекрасни заедно с предпочитана салата - наместо лек обяд ;)

17 comments:

  1. Страхотна идея това усукване на двете части с плънката. Комплименти! Ще ги изпробвам обезателно и ще пиша за резултата.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за доверието, Лина!!! :)

      Delete
  2. Нави ме, в събота ще ги направя...т.е. поне ще се опитам :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Иве!!! Дано ви харесат, колкото и на нас :)

      Прекрасен утрешен ден от мен!!

      Delete
  3. Прекрасни , Мина! Направо и аз ще ги забъркам:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Траянче!!! Ще чакам да споделиш как са се получили :)

      Поздрави и успешен утрешен ден!!

      Delete
  4. Аз вече ги изпробвах. Станаха страхотни. Цялата процедура ми отне около час и половина. Снимах ги и ако има начин, бих изпратила и снимка:)) Още веднъж комплименти за авторката!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Лина, радвам се, че са се харесали!!! Можеш да качиш ако ти остане време снимки на стената ми във фейсбук: http://www.facebook.com/angellove.cooking?ref=tn_tnmn - много ще се радвам да ги видя :)

      Поздрави и приятен утрешен ден!!!

      Delete
  5. Записвам, веднага, дано успея!!! Страхотни са!!! Благодаря ти!

    ReplyDelete
  6. Онемях, а това рядко ми се случва, Мина! красиви, вкусни, пухкави - просто перфектни! Прегръдки! :)

    ReplyDelete
  7. Много красиво оформление! Страшна вкусотия са тези хлебчета! Поздрави!

    ReplyDelete
  8. Че са проверени и изпитани потвърждавам и аз още с предната им версия!И този път са прелестни,Мина!А на тази пеперудена форма си освен голям фен и страхотен майстор!Аз веднъж я бях пробвала ама хич не личеше какво е,а при теб всеки път са чудесни!
    Много ми допадат и с тази плънка!
    Сърдечен поздрав и прегръдка от мен!

    ReplyDelete
  9. Много вкусни! А и формата си я бива:)

    Поздрави и от мен!

    ReplyDelete
  10. Чудесни са Мина!Такова оформяне май не бях виждала!Поздравления за публикацията, много ми беше полезна!Хубав ден!

    ReplyDelete
  11. Мина, преди да видя една главозамайваща торта при теб-онази шоколадовата, знаех, че си майстор на тестени изделия и ето, че ни представяш отново нещо изкушаващо- като гледам са точно такива , каквито ги описваш- меки, пухкави и ароматни...И много оригинално оформяне!Впечатлена съм!

    ReplyDelete
  12. А аз защо не схващам метода на оформянето :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ще потърся клипче - да го онагледя :)
      ... или ще снимам с телефона следващия път като ги приготвям, ако не намеря клипче...

      Delete

Blogging tips