AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, June 20, 2011

Ягодов щрудел с ябълки / Strawberry Apple Strudel



Явно още не съм готова да се сбогувам със сезона на ягодите, а след този щрудел, ще ми е съвсем трудно :)

Заимствах идеята от рецептата на Faith Kramer, но я адаптирах по наш вкус...

Всъщност, държа да отбележа, че от тук заимствах и идеята за запечените ягоди в Сладоледената ми кисело-млечна торта!!

Apparently I'm not ready yet to say goodbye to the strawberries season, but after this strudel, it would be much more harder for me :)

I’ve borrowed the idea from Faith Kramer's
recipe, but I've adapted it to our taste ...

Actually I must say I’ve borrowed the idea for the roasted strawberries for my Frozen Yogurt Cake from here also!!


Необходими продукти:

4 - 5 листа фини кори
1/4 чаша масло, разтопено
1/4 чаша галета
1/4 чаша орехи, ситно счукани
2-3 с.л. пудра захар за поръсване 

За плънката:

500 г ягоди
500 г ябълки
4-5 с.л. мед
2 с.л. ситно смлян захаросан джинджифил (или 1/2 ч.л. джинжифил на прах)
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. есенция ванилия
4 с.л. ром
4-5 с.л. кафява захар

Ingredients:

4-5 sheets phyllo dough
1 / 4 cup butter, melted
1 / 4 cup breadcrumbs
1 / 4 cup walnuts, finely chopped
2-3 tablespoons powdered sugar for sprinkling

For the filling:

500 g strawberries
500 g apples
4-5 tablespoons honey
2 tablespoons finely minced candied ginger (or 1 / 2 teaspoon ground ginger)
1 teaspoon ground cinnamon
1 / 2 tsp vanilla extract
4 tablespoons dark rum
4-5 tablespoons brown sugar


Начин на приготвяне:

На плънката:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Измиваме и почистваме ягодите от дръжките и ги нарязваме на кръгчета, дебели около 1 см.
Обелваме и почистваме ябълките от семките и ги нарязваме на дребни кубчета.
В голяма купа смесваме нарязаните ягоди и ябълки, меда, джинджифила, канелата ванилията и рома и внимателно разбъркваме добре.
Разстиламе сместа в голяма правоъгълна тава за печене на равномерен слой и поръсваме с кафявата захар.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 20 минути, докато плодовете омекнат и сосът започне да се сгъстява.
Изваждаме, прецеждаме соса от печенето в отделна купа и оставяме плодовете и соса да се охлаждат.

На щрудела:

Загряваме отново фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе друга правоъгълна тава с хартия за печене и оставяме насътрани.
Върху влажна кърпа разстиламе първата фина кора (останалите държим покрити с влажна кърпа) и намазваме обилно с разтопено масло.
Поставяме отгоре й втората кора и отново намазваме с масло.
Повтаряме операцията и с останалите кори, като намазваме с масло и последната кора.
Поръсваме равномерно с галетата.
Изсипваме плънката на равномерен пласт, не по-широк от 9-10 см по дължина на по-късата страна на кората, като оставяме непокрит бордюр от около 5-6 см в края и отстрани.
Поръсваме орехите върху плънката и прегъваме края на корите отгоре.
Прегъваме корите и отстрани и внимателно завиваме на нещо като :)) правоъгълно плоско руло с помощта на кърпата.
Прехвърляме внимателно с кърпата щрудела в подготвената тава, като оставяме прегънатия край на корите отдолу и намазваме обилно отгоре и отстрани с останалото масло.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до златисто кафяво.
Изваждаме от фурната и поръсваме щрудела с пудра захар през сито, докато е още горещ.


Разрязваме с остър нож и поднасяме с охладения сос от печенето.


Видът му е неустоим, а вкусът :) незабравим!!



Комбинацията от вкусове и аромати е повече от фантастична!



Ягодите и ябълките се допълват невероятно добре, а джинджифилът и канелата внасят специфична пикантна нотка...



Идеално вкусен е и на следващия ден!!



Въпреки че - едва ли има шанс да оцелее до тогава :))







No comments:

Post a Comment

Blogging tips