AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, March 6, 2011

Торта Блондис или Честити Рожден Ден, Бабо!! / Blondies Cake or Happy Birthday, Grаnnie!!



ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, БАБО!!!


Да не си помисилите, че баба ми и аз сме блондинки :))?? 
Неее :), въпреки че нося нейното име и нейната кръван група, а злите езици ;) ми приписват онаследяването и на специфични особености от характера й - и двете не сме от оня тип ефирни ангелоподобни русокоси създания (за съжаление :) поне мое)... Но тя недолюбва "черни" т.е. съдържащи какао слдакиши, та затова трябваше да измислим за рождения й ден изчистена на вкус торта с мноооооого шоколад (заради сина ми), но без какао (заради баба ми), и с лек пухкав крем! Единственият верен отговор на задачата като че ли беше БЛОНДИС :)) с Маскарпоне мус (поне два вида заради :) мен)...  

Идеята за тортата е нещо като "компилация с вариации" от изкусителната рецептата на Надя за Браунис с фъстъчено масло и карамел, която много си бях харесала преди, но :) "изрусена" и фантастичната торта на Лулу - Колкото повече - толкова повече, която категорично препокрива :) повечето от вкусовите ми фантазии!!




Необходими продукти:

За Блондитата:


За карамела с фъстъчено масло:

2/3 чаша течнанеподсладена сметана
1чаша захар
1/4 чаша вода
2 с.л. фъстъчено масло

2 с.л. мед

За тестото:

250 г масло
250 г бял шоколад
4 яйца
1 чаша захар
1 чаша кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 ампула ванилия (или 2-3 прахчета)
1 чаша брашно
5 г (1/2 пакетче) бакпулвер

За карамеления мус с фъстъчено масло:

1 1/2 чаша захар 
1/3 чаша вода
2 с.л. масло
2/3 чаша течна неподсладена сметана
2 с.л. фастъчено масло
2 с.л. мед
1/3 чаша подсладено кондензирано мляко
1 чаша течна подсладена сметана
1 прахче ванилия
250 г маскарпоне

За глазурата:

1 1/2 чаша течна подсладена сметана
2 прахчета ванилия
250 г маскарпоне
5-6 с.л. от карамелнеия мус (или колкото ни е останало, като следим за плътността на консистенцията - да не се втечни прекалено)


За захаросаните лешници:

100-150 г лешници, леко запечени
1/2 чаша захар
2-3 с.л. вода


Начин на приготвяне:

На Блондидата:


В подходящ съд карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата. Добавяме течната сметана и разбъркваме енергично до усвояването й. Добавяме фъстъченото масло и меда и отново разбъркваме, докато сместа се хомогенизира. Отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.

Покриваме дъното на 22 см форма с подвижен ринг с хартия за печене и намасляваме  дъното и стените, като поръсваме леко стените на формата с брашно.
Загряваме предварително фурната до 170С. 
В термоустойчива купа разтопяваме на водна баня маслото и белия шоколад - чисто визуално ефектът е: "нещо бяло плува в нещо мазно" :)), добре че беше пояснението на  Лулу да ми даде кураж, че не съм провалила цялото начинание още преди да съм започнала... Та въпреки първоначалния полу-пресечен вид на разтопените съставки, си продължаваме смело по рецептата... Явно белият шоколад :) не винаги се държи като тъмния при термична обработка … Отстраняваме и оставяме да се охлади. Разделяме на две.
В голяма купа или купата на стенд миксер разбиваме с миксер на максимална степен яйцата за около 2 минути,  или докато утроят обема си.

Добавяме бялата захар,  кафявата захар, солта и ванилията и разбиваме за още около 5-6 минути, или  до получаването на  пухкава смес.
В малка купа смесваме брашното и бакпулвера.
Смесваме 1/4 от яйчената смес с шоколадовата и разбъркваме добре – пресеченият ефект :) изчезва… 

Внимателно добавяме темперираната шоколадова смес към останалата яйчена смес и разбъркваме добре с дървена бъркалка или с миксер на ниска степен и приставките за тесто. 
Добавяме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме добре.Разделяме  сместа на две.
Изсипваме първата част от тестото в подготвената форма и изравняваме.
Добавяме отгоре карамеления сос и разпределяме, рисувайки абстрактни форми :)…
Печем в предварително загрята до 170С фурна около 30-35 минути.
Изваждаме и оставяме да се охлади  напълно върху решетка.
Изпичаме и втория блат.

На карамеления мус с фъстъчено масло:

В подходящ съд карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата. Добавяме маслото и разбъркваме. Добавяме течната сметана и разбъркваме енергично до усвояването й. Добавяме фъстъченото масло и меда и отново разбъркваме, докато сместа се хомогенизира. Отстраняваме и добавяме кондензираното мляко. Разбъркваме, докато се усвои. Оставяме настрани да се охлади.
В голяма купа или купата на стенд миксер разбиваме с миксер на максимална степен подсладената течна сметана и ванилията до „твърд сняг”. Добавяме постепенно маскарпонето, разбърквайки с миксер на средна степен и с приставките за тесто, докато се получи гладка смес.
Смесваме 1/4 от маскарпоне муса с карамелената смес, която не трябва да е топла, и разбъркваме докато мусът се усвои. Постепенно добавяме и останалия мус и разбъркваме (може и с миксер и приставките за тесто на ниска степен) до пълното хомогенизиране на сместа. Покриваме купата с еластично фолио и оставяме в хладилника.
 


На глазурата:

В голяма купа или купата на стенд миксер разбиваме с миксер на максимална степен подсладената течна сметана и ванилията до „твърд сняг”. Добавяме постепенно маскарпонето, разбърквайки с миксер на средна степен и с приставките за тесто, докато се получи гладка смес.
Постепенно добавяме 5-6 лъжици (или колкото преценим) от карамеления мус , като следим за плътността на консистенцията - да не се втечни прекалено и за цвета на глазурата (аз целях ефекта”слонова кост) и разбъркваме до пълното хомогенизиране на сместа. Покриваме купата с еластично фолио и оставяме в хладилника.

На захаросаните лешници:

Идеята за карамелизираните лешници заимствах от Joylicious, и търсейки как да докарам WOW ефекта на карамелените иглички към лешниците - без да си изгоря тотално пръстите и да омажа всичко около себе си в захарни конци, попаднах на предложението на Martha Stewart,  но впоследствие открих, че  Ирина @ Sunshine's kitchen е открила още по-идеен и лесен начин за справяне със задачата :))!!
*** Ако сглобаваме тортата същия ден, в който приготвяме карамелизираните лешници,работим с цялото количество съставки… Но ако приготвяме блатовете, муса и глазурата предварително, е добре да приготвим лешниците с бодличките в деня на сглобяването :)…
Отделяме 1/3 от лешниците, набучваме ги с клечки за зъби и оставяме настрани.
В подходящ съд карамелизираме до златисто кафяво захарта и водата.  Отстраняваме и изчакваме половин до една минута да стегне. Потапяме набучените на клечка лешници в карамела и изваждаме, изтегляйки дъъъълга нишка от карамел. Фиксираме клечката по почина на Ирина или Марта и оставяме да изстинат. Работим бързо, за да не се втвърди карамелът и при необходимост, затопляме на слаб огън. Този тип декорация не е от най-трайните – от влагата във въздуха карамелът се втечнява доста бързо…
След като сме приключили с количеството лешници за декорация, изсипваме останалото количество лешници в останалия карамел, овалваме хубаво и изсипваме върху хартия за печене или добре намаслена повърхност (тава или дъска за рязане на хляб :) вършат идеална работа. Докато карамелът е още топъл, почти горещ, разделяме лешниците един от друг, до колкото ни е възможно или с дървен чук през хартия натрошаваме на едро.





Сглобяване на тортата:

Върху поставка за торта или подходяща чиния поставяме първия блат, напълно охладен, и нанасяме солидно количество от карамеления мус. Поръсваме обилно с карамелизирани лешници и обръщаме върху крема втория блат, като оставяме основата му да е отгоре.
Нанасяме повечко от глазурата равномерно и заглаждаме или :) разрошваме глазурата, както ни харесва...
Декорираме тортата с карамелизираните лешници с "иглички" - нашите си ги спестихме и си ги сервирахме допълнително, до колкото оцеляха от набезите на детенце - по желание на рожденичката :))

Сервираме охладена и с много любов :)


И въпреки :)) фриволните ми интерпретации, тортата се получи невероятно вкусна - неустоима комбинация от много шоколадови, леко дъвкателни блатове, с много, но пък лек крем и повечко ядки...

А карамелът, с привкус на фъстъчено масло и мед, й придава специфичен, ненатрапчив :) уникален вкус и аромат...




И най-важното в случая :) рожденичката остана очарована, че такава торта до 84-ия си рожден ден, въпреки че над 20 години е работила в сладкарница, :)) не е опитвала!!!






20 comments:

  1. Честит рожден ден на твоята мила баба! С пожелания за дълголетие и много, много мечти, които да държат духа й млад, дори когато мине 100! Щастие няма да й пожелавам- тя вече го има дори в излишък с такава внучка!
    Тортата изглежда просто невероятно сочна и много нежна! Поздравления!

    ReplyDelete
  2. Мина,да е ви жива и здрава :)
    А тортата е изкусителна !
    Хубава нова седмица!

    ReplyDelete
  3. Честит празник, Мина! Да е жива и здрава баба ти :)
    Много апетитно изглежда тортата, която си й направила.

    ReplyDelete
  4. Мина,знаех си,че за баба ще направиш великолепна торта,така и стана!Да ти е жива и здрава да й се радваш още много години и да й поднасящ такива вкусни подаръци!

    ReplyDelete
  5. WOW!
    First, happy birthday to your grandma!
    Second, my own birthday is next week, and I'm really considering making this cake for myself... ALL for myself :D hahah.

    Very nicely done!

    ReplyDelete
  6. Мина,с най-хубави пожелания за дамата!
    Тортата, която си направила за нея е същинска фантазия, представям си вкуса!

    ReplyDelete
  7. What a beautiful cake this is, fantastic combination of flavors....Happy birthday bako:)

    ReplyDelete
  8. Oh Mina, Mina I am need always something to eat after reading your blog :))..that cake looks divine, so creamy and beautiful! I wish Happy B- Day to your baba..

    ReplyDelete
  9. Awesome Mina! So many wonderful flavors in one dessert. Hope G-Ma and a great day.

    ReplyDelete
  10. Честит 8 март!
    Да е жива и здрава баба ти и всички около нея! Да я радваш още дълги години с прекрасните си торти!
    ***
    Happy Women's Day!
    Is alive and well and your grandmother all about it! Enjoy it for many years with wonderful cakes!

    ReplyDelete
  11. @Буба

    Благодаря, Буба!! За милите пожелания и за комплиментите за тортата!! Беше Много вкусна :))

    ReplyDelete
  12. Mina, what a gorgeous, decadent cake! Perfect for your dear grandmother!! xo

    ReplyDelete
  13. @Dani

    Дани, благодаря ти!! Страхотно се получи с блатовете, приготвени по тоя начин! :0

    ReplyDelete
  14. @ellyganova

    Ели, благодаря!!! Със сигурност ще се повтори тортата, дори и без повод :)

    ReplyDelete
  15. @Еликсир

    Еликсирче, много благодаря!! Оставихме тортата "гола" а декорацията изядохме допълнително ;, че баба ми помоли да е без "труфила", защото така и харесвала много и само съм щяла да я "окипазя" :))

    ReplyDelete
  16. Мина, ти нямаш сърце:)))Каква е тази прелест?! Изглежда невероятно вкусно!! Какъв разрез само!Да е жива и здрава баба ти, сигурна съм, че си я направила много щастлива:)
    Честит празник на жената. Бъди много обичана и ценена.

    ReplyDelete
  17. Среќен Роденден Бабо! :)

    I wish I could have that cake for my birthday! I love all that cream!

    ReplyDelete
  18. Gorgeous cake, Mina. Love the mousse filling.
    Happy Birthday to your Grannie!

    ReplyDelete
  19. One beautiful rich delicious cake for your granny! To many happy returns, cheers :) Have a great weekend!

    ReplyDelete
  20. Жестока е тортата! Виждам защо му е любима на малкия :)

    ReplyDelete

Blogging tips