AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, January 27, 2014

Патешко магре със сос от круши и червено вино / Duck Breast with Pear and Red Wine Sauce



Необходими продукти:

За патешките гърди:
2 бр патешки гърди с кожата
1 с.л. пипер, едро смлян или счукан
1 с.л. едро смляна морска сол

За крушите:
1 круша - обелена, разполовена и почистена от семките
200 мл вода
75 г захар
настърганата кора от 1/2 лимон

За винения сос
200 мл червено вино
сол и пипер на вкус
200 мл пилешки бульон
1-2 ч.л. мед
20 г масло, на кубчета

Картофено пюре или сотирани картофки - за сервиране - за предпочитане :) отделно!!

Но преди да продължа :) искам да се похваля с футуристичните мелнички за сол и пипер, които така кокетно позират, наред с патешкото магре - подарък са ми от Роси и са ни вече абсолютно любими!!! Не са ли прекрасни?!!!


Благодаря ти, мило другарче!! Така си и всеки път на масата с нас :) и подправяш с настроение менюто ни!!!

А сега за рецептата, която фриволно адаптирах от предложение на Гордън Рамзи за приготяне на патешки гърди - изключително бързо и лесно за приготвяне и невероятно вкусно!!

Начин на приготвяне:

На патешките гърди:
Загряваме фурната на 200С.
С остър нож нарязваме кожата на патешките гърди на "каре".
Поръсваме със сол и пипер и втриваме подправките, все едно масажираме магрето.
Поставяме гърдите с кожата надолу в подходящ за фурна тиган и на слаб огън оставяме за 10-15 минути, да се отдели мазнината.
Отцеждаме отделената мазнина, превключваме на по-силен огън и запържваме, докато кожата стане хрупкава.
Обръщаме гърдите и запържваме за около 2 минути.
Прехвърляме тигана в предварително загрята до 200С фурна и печем 8-10 минути (аз удължих печенето до 12 минути ;) за по-сигурно - и магрето определено беше започнало да поизсъхва, затова понякога е добре човек да се вслушва в препоръките на експертите!!)
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути да "отпочинат".


На крушите:
В подходящ съд смесваме захарта и водата.
Оставяме да закъкри, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.
Добавяме настърганата лимонова кора и разбъркваме.
Кипваме за няколко минути - докато сиропът започне да се сгъстява.
Прибавяме крушите и пошираме за около 2-3 минути от всяка страна.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охладят.

На червеното вино:
Сипваме виното в подходящ съд и подправяме със сол и пипер.
Кипваме и оставяме да поври около 3-4 минути, или докато се редуцира наполовина.
Добавяме пилешкия бульон и отново оставяме да изври наполовина.
Прибавяме меда и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и добавяме нарязаното на кубчета масло, което придава приятен блясък на соса.
Прибавяме крушите и добавяме от захарния сироп постепенно, като опитваме - докато сосът се получи по наш вкус.

Нарязваме всяко от магреата  "под наклон" на 3-4 парчета и сервираме с половинка круша (цяла или нарязана на ветрило), като поливаме с винения сос


Ето и порцията на младежа, който не обича да смесва вкусове, и обикновено си получава гарнитурата отделно ;)


Аз освен, че попрепекох магрето, някакси успях и да удавя другата порция в сос (все едно сипвам яхния :@!!!) и тотално да убия цвета на месото :D, но въпреки това вкусът на ястието е неповторим и определено влиза в топ рецептите ни!!

Наздраве ;)



Sunday, January 19, 2014

Сладоледен чийзкейк с Бейлис и шоколад / Frozen Cheesecake with Baileys and Chocolate



Освежаваща сетивата и сгряваща душата торта по рецепта на GoodFood за рождения ден на мама!!!

Необходими продукти:

250 г краве масло
500 г чаени бисквити
натурален или млечен шоколад, настърган

За пълнежа:
500 г крем сирене (Филаделфия)
200 мл млечна сметана
100 г захар
500 г ванилов сладолед, размекнат
200 мл  Бейлис
50 мл кафе експресо, охладено



Начин на приготвяне:
Внимателно разтопете маслото. Сложете бисквитите в кухненски робот и ги смелете на едри трохи на режим пулсации. Добавете маслото и разбъркайте добре.
Извадете дъното на 20-22 см разглобяема форма за кейк, покрийте го с парче опаковъчно фолио и отново сглобете формата. Застелете дъното с хартия за печене. Изсипете вътре бисквитената смес и я разпределете равномерно по дъното и стените, като я натискате, за да се уплътни.
Разбийте сиренето с миксер в голяма купа, добавете сметаната и захарта и разбийте отново до получаването на гладък крем. Сложете сладоледа в голяма купа и започнете да добавяте сместа с крем сиренето, а след това ликьора и кафето, като бъркате постоянно до хомогенизиране. Изсипете получената смес във формата, покрийте със стреч фолио и приберете във фризера. Замразявайте за поне 4 часа или за през нощта (можете да съхранявате тортата замразена до 1 месец).
Прехвърлете чийзкейка в хладилника 20 минути преди поднасяне. Извадете го от формата с помощта на опаковъчното фолио и поставете в подходящ поднос.
Поръсете с настърган шоколад и поднесете.


П.П. И едно набързо щрактнато премръзнало парченце, което нЕма шанса да бъде изчакано да се "адаптира" за снимки ;)

Thursday, January 16, 2014

Коледните меденки на мама :) / Mom's Gingerbread Cookies



Коледните меденки на мама - след дълго и неравностойно транспортиране в един сак с хиляди други багажи от Пловдив и снимани по късна доба, че нямаха шанс да оцелеят до сутринта от що е опитване от страна на главния дегустатор вкъщи ;)

Аз меденки не правя, защото считам че са предварително обречени - нищо сладко няма шанс да оцелее повече от няколко часа у нас - а за дни - и дума не може и да става!! Но вербувах мама за идеята да изпробва по празниците рецептата на Наталина с няколко леки корекции и облекчения.

Необходими продукти:

800 г брашно
280 г пудра захар
120 г масло, нарязано на кубчета
5 с.л. разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
1 1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л подправка за Коледни бисквитки

За декориране:
250 г червен марципан
250 г зелен марципан
250 г бял фондан на FunCakes
принт декорации на фонданова хартия
стенсили (шаблони), по избор

За глазурата:
250 г смес за роял айсинг
30 мл вода

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 160С или 150С с вентилатор.
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и добавяме яйцата, меда (не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая маслото.
Месим до образуването на меко и гладко тесто.
Разточваме кора с дебелина 5-7 мм и изрязваме фигурки.
Печем 10-12 минути в предварително загрята до 160С или 150С фурна, иливеднага след като краищата им започнат да се зачервяват.

Изрязваме принт декорациите и залепваме с помощта на разтвор от мед и вода върху напълно изстиналите бисквитки.

Приготвяме глазурата, като към 250 г от сместа добавяме 30 мл вода и разбиваме с миксер на ниска степен до получаването на лъскава бяла смес, от която можем да изтегляме нагоре връхчета.  Ако се получи прекалено твърда, разреждаме с 1/2 до 1 ч.л. вода и разбиваме с миксера до гладка маса

Разточваме марципаните и фондана натънко и изрязваме фигурки, с резците, с които сме изрязвали бисквитките.

Декорираме с разбития роял айсинг, с пмощта на пош и накрайник (1-ка или 2-ка, за по-фини линии - мама си забрави пошовете и накрайницете тук, та й се наложи да импровизира с едновремешен "шприц" с бая широк отвор, но пък от това на вкус меденките никакси не бяха пострадали!!), или нанасяме тънък слой айсинг с шпатулка върху марципана през избрания шаблон и внимателно отстраняваме шаблона...




Blogging tips