AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Monday, January 12, 2015

Пурички с точени кори и шипков мармалад / Phyllo Rose Hip Jam Cigars


Пурички с хрупкава коричка и дъхав шипков мармалад - кой би им устоял?! Напомнят ми на вкус пирожките с шипков мармалад от детството ми, но без да са пържени и не така тестени - затова спокойно можете да ги поднесете, както на семейно събиране, така и на детско парти.

Приготвят се бързо и лесно и са така очарователни! Единственият им недостатък е, че свършват дори още по бързо и неусетно :) 

Рецептата е вече хит в кулинарния блог  La Vita e Bella




Необходими продукти:

1 пакет точени кори Белла
100 г краве масло
200-250 г шипков мармалад
1 яйце
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно мляко



Подготовката на пуричките отнема не повече от 10-ина минути, а приготвянето около 15 минути.

Начин на приготвяне:

Загрeйте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете настрани.
Отделете една от корите за запълване краищата на пуричките.
Разбийте в малка купа яйцето със зехтина и прясното мляко.
Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Прегънете 1/3 от кората към средата на ляво.



Прегънете и останалата 1/3 на дясно, така че третинките взаимно да се прихлупят и намажете с масло.
Навийте стегнато на тънка точилка (или пръчка от дървена закачалка).



Извадете точилката и поставете навитата кора в чаша.
С помощта на пош и накрайник напълнете кухината от точилката с шипков мармалад, като оставите място и за "тапите", а който ще запълните краищата.



Откъснете парченце от заделената кора и запълнете добре краищата на пуричките, за да не изтича мармалада при печенето.
Подредете на разстояние в покрита с хартия за печена тава и намажете с ряазбито със зехтин и прясно мляко яйце.



Печете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или до златисто.



Извадете от фурната и охладете върху решетка, преди да поднесете.



Tuesday, January 6, 2015

Печено свинско с тъмна бира / Dark Beer Pork Roast



Честит рожден ден :) НА МЕН!!!
Днес, освен че помъдрявам с оше една година , ако може да се вярва на астролозите, според които жените козирог сме подвластни на Сатурн и с напредване на годините се подмладяваме - излиза, че и се подмладявам с още една година ;)
Та затова - наздраве - за мое здраве!!! - с една малко по-нестандартна почерпка...
... а тортата, надявам се, в неделя...

Необходими продукти:
2 кг свинско месо (в случая - от задна четвъртинка на малко прасенце)
5-6 скилидки чесън
40-50 мл зехтин
30 г масло
1 с.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. едро смлян черен пипер
1 голяма щипка сух розмарин
1 голяма щипка суха машерка
1-2 стръка свеж розмарин
5-6 стръка свежа мащерка
100 до 200 мл тъмна бира (аз ползвах тъмна черешова), може да заменим с домашен бульон или вода за КЕТО
200 до 400 мл вода (или домашен зеленчуков бульон), в зависимост от съда, в който се пече месото)
1 шепа сушени череши, по избор, пропускаме при КЕТО

За гарнитурата
250 г моркови, нарязанио на кръгчета, пропускаме при КЕТО
500 г гъби печурки, разполовени
30-40 г масло
2-3 стръка свежа мащерка
сол и пипер на вкус
500 г броколи, на розички


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С.
Измиваме и подсушаваме месото и с остър нож нарязваме на ромбчета откъм кожата.
Натриваме добре от всички страни със зехтин, сол, пипер и сухите подправки.
Поставяме в по тълбока тавичка, доливаме отстрани тъмната бира и водата и добавяме свежите подправки, чесъна и сухите череши.
Печем на долна скара в предварително загрята до 180С фурна около 2 часа, като след първия час поливаме със соса от печенето и доливаме с тъмна бира и вода в съотношение 2 към 1 (200 мл вода + 100 мл бира), ако е необходимо.
Изваждаме готовото месо от фурната и покриваме леко с алуминиево фолио - да потпочине за 10-15 минути, преди да нарежем и поднесем.
Междувременно в широк тиган с тежко дъно загряваме половината от маслото, добавяме морковите, гъбите и стръковете машерка, подправяме със сол и пипер и сотираме за кратко - морковитев трябва да поомекнат, но да са все още хрупкави, а гъбите - свежи.
В съд с подсолена вряша вода бланшираме броколите за 2-3 мин и охлаждаме в ледена баня или под струя течаша студена вода, за да запазим цвета и свежестта им.
Поднасяме месото, нарязано на порции и гарнирано със зеленчуците и прецедения бирен сос от печенето и черешите.




Friday, January 2, 2015

Честита Нова 2015 година!!! - с лесна Новогодишна баклава ;) / Happy New 20015 Year!!! - and Easy Baklava Recipe ;)




Честита Нова 2015 година!!!

Да е здрава и мирна, благословена и щастлива, усмихната и успешна!!!

И за много години!!!

Да си призная, мислех да си спестя писането на рецептата, защото нито е различна, нито е специалана - бърза, лесна и адски вкусна баклава, но след няколкото запитвания, май ще е по-лесно все пак да я споделя :)

Необходими продукти:
Предложението ми е за по-малък съд - овална керамична форма за печене или тава 20х20 см.
400 г точени кори Белла,че новите екстра фини кори за баклава бяха предпразнично свърщили в квартала :)
150 г ситно смлени орехи
50 г едро смлени орехи
настърганата кора от 1/2 лимон и 1/2 портокал
1 с.л. канела
100 мл олио
80 г масло

За сиропа:
400 г захар
400 мл вода
2 резенчета лимон
1/2 шушулка ванилия, или 1 ч.л. ванилов екстракт
1 малка пръчица канела, по избор


Начин на приготвяне:
Приготвяме първо сиропа за баклавата като в малък съд  кипваме водата, захарта, резенчетата лимон, ванилията и канелата и оставяме да къкри на тих огън за 10 минути.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади напърно.
Загряваме предварително фурната на 180С или 160 с вентилатор.
Очертаваме дъното на съда върху хартия за печене и изрязваме нещо като шаблон ;)
В купа смесваме смлените орехи, настърганите кори от лимон и портокал и канелата и разбъркваме.
Разделяме корите на 2 половини и разстиламе първата половина върху леко набрашнена работна повърхност.
Прегъваме на две, налагаме отгоре шаблона от дъното на съда за печене и с остър нож или ножица изрязваме корите по шаблона.
Подреждаме изрязаните кори в съда за печене, като разстиламе и изрезките между тях.
Изсипваме орехите и разстиламе равномерно.
Повтаряме процедурата с изрязването и на втората половина кори и подреждаме и тях върху ореховата плънка, като отново разстиламе и изрезките между тях.
С остър нож нарязваме наредената вече баклава  на ромбове или квадрати.
В подходящ съд разтопяваме маслото, смесваме с олиото - разбъркваме и загряваме.
Поливаме със загрятата мазнина нарязаната вече баклава, като с лъжица сипваме и между нарезите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160 с вентилатор фурна около 30 минути или до златисто.
Поливаме изпечената и още топла баклава със студения сироп и оставяме да престои 8-12 часа преди да поднесем.



Blogging tips