Пурички с хрупкава коричка и дъхав шипков мармалад - кой би им
устоял?! Напомнят ми на вкус пирожките с шипков мармалад от детството ми, но
без да са пържени и не така тестени - затова спокойно можете да ги поднесете,
както на семейно събиране, така и на детско парти.
Приготвят се бързо и лесно и са така очарователни! Единственият им
недостатък е, че свършват дори още по бързо и неусетно :)
Рецептата е вече хит в кулинарния блог La Vita e Bella
Необходими продукти:
1 пакет точени кори Белла
100 г краве масло
200-250 г шипков мармалад
1 яйце
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно мляко
Подготовката на пуричките отнема не повече от 10-ина минути, а
приготвянето около 15 минути.
Начин на приготвяне:
Загрeйте предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете
настрани.
Отделете една от корите за запълване краищата на пуричките.
Разбийте в малка купа яйцето със зехтина и прясното мляко.
Разстелете първия лист фини кори върху равна работна повърхност и
намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Прегънете 1/3 от кората към средата на ляво.
Прегънете и останалата 1/3 на дясно, така че третинките взаимно да
се прихлупят и намажете с масло.
Навийте стегнато на тънка точилка (или пръчка от дървена
закачалка).
Извадете точилката и поставете навитата кора в чаша.
С помощта на пош и накрайник напълнете кухината от точилката с
шипков мармалад, като оставите място и за "тапите", а който ще
запълните краищата.
Откъснете парченце от заделената кора и
запълнете добре краищата на пуричките, за да не изтича мармалада при печенето.
Подредете на разстояние в покрита с хартия
за печена тава и намажете с ряазбито със зехтин и прясно мляко яйце.
Печете в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна
за 10-15 минути, или до златисто.
Извадете от фурната и охладете върху решетка, преди да поднесете.