AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Wednesday, April 4, 2018

Празнична Кокосова торта с крем Philadelphia и кокосови трюфели / Festive Philadelphia Coconut Cake and White Chocolate Coconut Truffles



Празнична, пролетна, кокетна - с дъх на кокос и фин вкус на бял шоколад и копринен Philadelphia крем!!
Ако искате да зарадвате семейството и гостите си за празника не просто с десерт, а и с произведение на изкуството – това е Вашата торта :)


Необходими продукти:

За блатовете:
5 големи белтъка
160 мл кокосово мляко или сметана (или млечна сметана)
3-4 капки концентрирана есенция кокос
300 г брашно
60 г ситно смлени бадеми (или бадемово брашно)
20 г (2 пакетчета) бакпулвер
½ ч.л. сол
230 г меко масло
460 г захар
200 мл прясно мляко

За Philadelphia крема:
525 г крем сирене Philadelphia
40 – 60  мл подсладено кондензирано мляко
200 г бял шоколад
120 г масло
200 г фина пудра захар
3-4 капки  концентрирана есенция кокос
Тюркоазена или синя сладкарска гел боя (по избор)
5-10 г желатин, по избор + 20-30 мл студена вода
200 мл  млечна сметана

За кокосвите трюфели:
200 мл подсладено кондензирано мляко
100 гр бял шоколад
30 г масло
180 г кокосови стърготини
1-2 капки концентрирана есенция кокос
Тюркоазена или синя сладкарска гел боя (по избор)
24 цели бадема, запечени

За декориране, по избор:
20 г тъмен шоколад
2 ч.л. млечна сметана
4-6 готови кори, или кокосов чипс
1-2 с.л. разтопено масло
1 с.л. пудра захар


Начин на приготвяне:

На Блатовете:
Загряваме предварително фурната на 180⁰С.
Покриваме дъното на 3 форми за тортa с подвижен борд и диаметър 20-22 см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно, ако разполагаме с 1 форма).
В купа разбиваме леко белтъците, добавяме кокосовото мляко и отново разбиваме.
В отделна купа смесваме брашното, смлените бадеми, бакпулвера и солта и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме с миксер маслото и захарта до пухкав бял крем, добавяме млякото и отново разбиваме
Добавяме на три части разбититие белтъци и сухата смес, като редуваме течни и сухи съставки до пълнотот им усвояване.
Разделяме тестото на три равни части в приготвените форми и печем в предварително загрята на 180⁰С фурна  35-40 минути, или докато забодена в средата на блата клечка излиза суха и без трохи.
Изваждаме блатовете от фурната и оставяме за 3-4 минути с формите върху решетка да се охладят.
Отстраняваме формите и оставяме върху решетка до пълното им охлаждане.


На Philadelphia крема:
Накисваме желатина, ако ползваме, в студената вода за 5-10 минути.
На водна баня разтопяваме белия шоколад и оставяме да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с подсладеното кондензирано мляко до пълното му усвояване.
Добавяме постепенно охладения разтопен шоколад и разбъркваме до гладък крем.
В отделна купа разбиваме мекото масло с пудрата захар и есенцията кокос до пухкав бял крем.
Прибавяме крема по малко към масления крем, като непрекъснато разбиваме.
Оцветяваме със сладкарската боичка, като добавяме по малко – до желания нюанс.
Разделяме крема на две равни части, като едната част покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
Разбиваме млечната сметана до меки връхчета.
Разтопяваме накиснатия желатин на водна баня  и оставяме леко да се охлади.
Добавяме на тънка струйка и при непрекъснато разбиване към втората половина от крема.
Ако предпочитаме муса още по-ефирен, можем спокойно и да пропуснем желатина ;)
Прибавяме разбитата сметана на части, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре до пухкав мус.


Сглобяване на тортата:
Фиксираме първия блат с малко от муса върху поднос или тортена чиния.
Стягаме блата с ринг за торти и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или хартия за печене.
Блатовете нямат нужда от сиропиране – впоследствие поемат от муса и остават пукави, ефирни и сочни.
Изсипваме половината от Philadelphia муса върху първия блат и заравняваме.
Покриваме с втория блат, изсипваме останалата половина от муса, заравняваме, покриваме с последния блат, като оставяме дъното на блата да е отгоре, за да е равна тортата.
Покриваме със свежо фолио и оставяме тортата в хладилника да стяга за поне 4 часа или за през нощта.


На кокосовите трюфели:
В съд с тежко дъно или незалепващо покритие загряваме подсладеното кондензирано мляко, шоколада и маслото и разбъркваме до хомогенна смес.
Добавяме кокосовите стърготини и непрекъснато разбъркваме, докато сместа се сгъсти.
Отстраняваме от огъня, добавяме есенцията кокос и по малко от сладкарската боя, ако ползваме - до желания нюанс.
Оставяме сместа да се охлади и с влажни ръце оформяме бонбони с формата на яйчица, като в средата на всеки бонбон завиваме по един бадем.
Подреждаме бонбоните върху хартия за печене и оставяме да се охладят напълно и да стегнат.


На декорацията от готови кори или кокосов чипс:
Загряваме фурната на 180⁰С или 160⁰С с вентилатор и покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
Ако ползваме кори, навиваме корите на стегнато руло, като оставяме късата страна към нас и нарязваме с остър нож на тънки ленти.
Подреждаме в покритата с хартия за печене тава, като „разбухваме“ лентичките като слама :)
Поръсваме с разтопено масло и с пудра захар през цедка и печем в предварително загрятата до 180⁰С или 160⁰С с вентилатор за 8-10 минути, или до златисто.
Оставяме да се охладят и съхраняваме в хартиен плик, като внимаваме да не ги натрошим.
Ако ползваме кокосов чипс, поръсваме с разтопено масло и с пудра захар през цедка и печем в предварително загрятата до 180⁰С или 160⁰С с вентилатор за 5-6 минути, или до златисто.
Оставяме да се охладят и съхраняваме в хартиен плик.


Декориране на тортата:
Освобождаваме тортата от ринга и ацетатаната лента или хартията за печене и покриваме отгоре и отстрани с плътен слой от Philadelphia крема, като заравняваме с помощта на шпатула или широк кухненски нож.
Разтопяваме на водна баня тъмния шоколад и млечната сметана и оставяме леко да се охлади.
С твърда четка напръскваме от 12-15 см разстояние кокосовите трюфели.
Напръскаваме по същия начин и покритата с глазурата торта и съхраняваме в хладилника.
Преди да я сервираме, декорираме със запечени кори или кокосов чипс и кокосови трюфели.


Поднасяме с предпочитана гореща или студена напитка и се наслаждавме на истинския празник, в който избухват сетивата ни :)




2 comments:

  1. Прекрасна!
    Великденски цветове, пролетно настроение, страхотен вкус!
    Поздравления, Мина, и пожелание за слънчева седмица!

    ReplyDelete
  2. Страхотна е, Мина!

    ReplyDelete

Blogging tips