AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, July 31, 2025

Кюфтета от тиквички с извара на фурна / Cheesy Baked Zucchini Bites

 


От поредицата лятно, лесно и много вкусно :)

Необходими продукти:

2 средно големи тиквички 
1/2 ч.л.едро смляна морска сол
1 голямо яйце
2-3 с.л. зехтин, или олио
100 г извара
50 г сирене, наронено
30 г кашкавал, настърган на едро
50 г бадемово брашно
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/4 връзка магданоз, нарязан на ситно
1/4 връзка копър, нарязан на ситно

За овалване и печене:
30 г бадемово брашно + 10-20 г настърган памезан (по избор), за овалване
1-2 с.л. зехтин или олио
30 г студено масло, или 1-2 с.л. зехтин или олио

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене и намасляваме със зехтин или олио.
Настъргваме измитите и подсушени тиквички на едро ренде, посоляваме и оставяме в гевгир да се отцедят за 20-30 минути, след което изстискваме добре и прехвърляме в голяма купа.
Добавяме останалите продукти (без бадемовото брашно с пармезана за овалване и маслото) и разбъркваме с вилица, колкото да се смесят.
Оформяме средно големи кюфтета, овалваме в бадемовото брашно с пармезана и подреждаме в подготвената тава.
Поръсваме с настъргано масло и печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 25-30 минути, или до златист загар.
Гарнираме с чеснов кисело-млечен сос със зехтин, орехи и копър.


Tuesday, July 29, 2025

Кьопоолу / Kyopolou - Bulgarian Eggplant Caviar


Нещо лесно, здравословно и вкусно - перфектно за разядка, гарнитура, както и бърз обяд или вечеря :)

Необходими продукти:

2 патладжана
2 големи червени чушки - камби или пиперки
1 голям домат
3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно, или пресовани
2 с.л. домашна майонеза, или 2-3 с.л. зехтин или олио
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
50 г орехи, запечени и нарязани на едро
5-6 стръка магданоз, или копър, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Изпичаме патладжаните, чушките и домата - най-добре на жар, или в плитка тава и върху хартия за печене във фурната на 200С или 180С с вентилатор - и ги оставяме в съд с капак за 20-30 минути да се задушат, след което ги обелваме.
Нарязваме на едро и заедно с чесъна притриваме в хаванче, или смиламе за кратко в блендер или кухненски робот.
Подправяме с майонезата (или зехтина), солта и пипера и разбъркваме, за да се овкуси равномерно.
Преди да поднесем, поръсваме със запечените орехи и магданоза, или ако предпочитате като мен, с копър :))

Friday, July 25, 2025

Кашкавалена баница / Bulgarian Savory Triple Cheese Pastry - Banitsa

 


Кашкавалена баница - перфектната закуска за почивните дни :) и не само...
... по идея на младежа с много кашкавал :))

Необходими продукти:

500 г кори за баница 
100 мл олио
200 мл газирана вода за поливане на баницата + 100 мл газирана вода за поръсване между корите
4 яйца
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, по избор
3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
200 г кашкавал, настърган на едро
150 г сирене, натрошено
50 г извара

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме с вилица яйцата, добавяме солта и брашното и разбъркваме.
В отделна купа разбиваме киселото мляко със содата,  изчакваме да кипне и добавяме към яйцата.
Прибавяме натрошеното сирене и изварата и разбъркваме.
Намасляваме дъното и стените на тавата с олио.
Разделяме корите на 4 равни части, яйчената смес на 3 равни части и кашкавала на 3 равни части.
Намачкваме първите два листа от корите, един по един, и застиламе дъното на тавата, като ги застъпваме.
Поръсваме с газирана вода и поставяме отгоре други два листа, намачкани по същия начин.
Поръсваме с мазнина, разстиламе първата част от яйчената плънка и поръсваме с първата част от кашкавала.
Повтаряме с останалите кори, яйчена плънка и кашкавал, като завършваме с кори.
Поръсваме с останалата мазнина.
С остър нож нарязваме баницата на парчета по избор.
Поливаме баницата с 200 мл газирана вода, като не пропускаме ръба на тавата и разрезите.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 40-45 минути, или до златисто-кафяво, като покриваме, ако е необходимо, с алуминиево фолио към края на печенето, за да не прегаря.
Поднасяме топла - с кисло мляко или айрян :)


Студена също е перфектна и кашкавалът се откроява още по-отчетливо на вкус...


Blogging tips