AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, October 27, 2024

Бисквитена торта със солен карамел / Salted Caramel Icebox Cake


 


Бърза, лека и много вкусна бисквитена торта със солен карамел и карамелизирани пуканки за имения ден на мама вчера :)

Необходими продукти:

400 г обикновени бисквити 
100 мл студено прясно мляко
1/4 ч.л. сол на дребни кристали, за поръсване

За крема:
1 пакет Специален пудинг за бисквитена торта ванилия Dr. Oetker
800 мл прясно мляко
80 г кристална захар
20 г кафява захар
250 г маскарпоне
2-3 с.л. мед
2 ч.л. Екстракт Ванилия

За соления карамел:
120 г захар
60 г масло
60 мл млечна сметана, затоплена
1/4 ч.л. едросмляна морска сол

За карамелизираните пуканки:
100 г готови пуканки
60 г захар
20 г масло
2-3 щипки едросмляна морска сол

Начин на приготвяне:

На крема:
В голяма купа отмерваме 800 мл прясно мляко.
В касерола разтопяваме кристалната захар до светъл карамел, изсипваме в прясното мляко и разбъркваме, докато се разтопи, след което охлаждаме на ледена баня и прецеждаме, за да не останат бучици от карамела.
В съд за варене смесваме пудинга и кафявата захар и постепенно добавяме карамеленото мляко, като разбъркваме непрекъснато.
Оставяме да заври, като не преставаме да разбъркваме, за да не загори и варим на ниска степен около 3-5 минути, отново при непрекъснато разбъркване.
Отстраняваме и охлаждаме на ледена баня.
В голяма купа разбиваме с миксер на ниска степен маскарпонето, меда и екстракта в анилия за кратко, само докато се смесят.
Добавяме на части охладения пудинг и разбиваме до гладък крем.

На соления карамел:
Разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта, разбъркваме и оставяме да се охлади.

На карамелизираните пуканки:
Приготвяме пуканките непосредстрвени преди да гарнираме тортата.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
В по-голям съд разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Отстраняваме от огъня, добавяме пуканките и разбъркваме, докато се покрият равномерно с карамел.
Изсипваме в подготвената тава, поръсваме със солта и разделяме, докато са още топли, като внимаваме да не се изгорим на горещия карамел :)

Сглобяване на тортата:
Покриваме дъното на форма с падащо дъно с размер 18-22 см с хартия за печене и покриваме стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топим за кратко бисквитите в студено прясно мляко и подреждаме плътно, като използваме и парченца от бисквитите.
Покриваме с крем и заглаждаме.
Повтаряме, докато свършат крема и бисквитите, като завършваме с крем.
Покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 4 часа.
Освобождаваме тортата от формата и ацетатната лента и прехвърляме в тортена чиния.
Гарнираме с карамел и декоририрам с карамелизирани пуканки.
Преди да поднесем, поръсваме с дребни кристалчета сол.

Tuesday, October 22, 2024

Норвежка бадемова Торта за успех / Suksessterte - Norwegian Almond Success Cake


Suksessterte - Торта за успех, наричана още Жълта торта, е норвежка бадемова торта с прекрасна глазура от жълт яйчен крем, поръсена с шоколад.

Норвежците я приготвят за всякакъв вид тържества през годината - сватби, рождени дни, първо причастие, великденски и коледни празници.
Богата и деликатна на вкус торта, без глутен – с неустоима основа с вкус на бадемова целувка и ухаещ на ванилия яйчен крем, разбит с масло, който завладява и най-придирчивия вкус...

Необходими продукти:

За крема:
1 пак Специален пудинг за бисквитена торта Ванилия на Dr. Oetker
800 мл прясно мляко
80 г кристална захар
3 жълтъка
80 г масло

За целувчените блатове:
3 белтъка
1 щипка сол
150 г смлени бадеми или бадемово брашно
125 г пудра захар
2 ч.л. Есенция Ванилия 38ml на Dr. Oetker
1 ч.л. Есенция Бадем 38мл н, по избор

За топинга:
30-50 г тъмен шоколад, настърган

Начин на приготвяне:

На крема:
Смесваме съдържанието на пакетчето със захарта и 4-5 супени лъжици от прясното мляко
Разбиваме останалото мляко с жълтъците и загряваме при непрекъснато разбъркване.
Отстраняваме от котлона, добавяме приготвената пудингова смес, разбъркваме и връщаме на котлона на ниска степен за още една минута, като непрекъснато бъркаме до сгъстяване на крема.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Охлаждаме на ледена баня, като разбиваме с миксер на средно-силна степен за около 5 минути до пухкав крем.
Покриваме със свежо фолио плътно по повърхността и съхраняваме в хладилника.


На блатовете:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на голяма правоъгълна тава, около 35 х 25 см, с хартия за печене.
В купа смесваме смлените бадеми и пудрата захар.
Разбиваме белтъците с щипка сол до твърд сняг.
Добавяме смлените бадеми, пудрата захар и ванилията и разбъркваме с шпатула или дървена лъжица от долу нагоре, докато се усвоят.
Разпределяме сместа върху покритата с хартия за печене тава и заравняваме.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 25-30 минути, до златисто кафяво.
Изваждаме от фурната, веднага обръщаме върху хартия за печене и остраняваме хартията от основата.
Разделяме с нож напречно през средата на 2 равни части и оставяме да се охладят.

Сглобяване на тортата:

Поставяме първия блат върху поднос, покриваме с половината от крема и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, покриваме с втората половина от крема, заравняваме и оставяме в хладилника за поне 20-30 минути да стегне.
Поръсваме с настърган шоколад и нарязваме на квадрати или правоъгълници.

Сервираме с любов 😊




Saturday, October 19, 2024

Тиквеник с ябълки и орехи / Pumpkin Strudel with Apples and Walnuts

 


Любимо за сезона изкушение, което никога не омръзва - ароматен, сочен и вкусен тиквеник, че и с хрупкава коричка :)

Необходими продукти:

400-500 г кори за баница
1 кг обелена тиква, настъргана на едро
3 ябълки, обелени, почистени и настъргани на едро
100 г орехи, нарязани на едро
2 ч.л. Пекарска емулсия – Канела (уникална е!) или 10 г канела на прах
5-6 капки Есенция – Френска Ванилия, или 2 ч.л. Екстракт Ванилия
100 мл олио
6-7 с.л. кафява захар
1-2 с. л. фина пудра захар, за поръсване


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното на плитка тава с хартия за печене.
В купа смесваме тиквата, ябълките, орехите, емулсията и есенцията и разбъркваме, докато се смесят.
Броим корите по две и разделяме сместа според броя им.
Разстиламе първата кора върху хартия за печене и намазваме с олио с помощта на сладкарска четка.
Покриваме с втората кора, намазваме отново с олио и поръсваме равномерно с тиквена смес.
Поръсваме с 1 с.л. кафява захар и навиваме с помощта на листа хартия на руло.
Подреждаме в подготвената тава, като леко свиваме на хармоника, ако е необходимо.
Повтаряме с останалите кори и тиквената смес.
Намазваме с олио и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна за 40-45 минути, или до златисто кафяво.
Преди да поднесем, поръсваме с пудра захар.

Перфектен за десерт или компания на сутрешното кафе ;)

Tuesday, October 15, 2024

Бърза супа от броколи / Gordon Ramsay Broccoli Soup


Тази супа от бриколи Гордън Рамзи сякаш я е правил спеиално за мен!!
Бърза, лесна и мнооого вкусна - точно както аз ги разбирам супите :)

Необходими продукти:

За супата:
400-500 г броколи
1.5 л вода
1-2 ч.л. едро смляна морска сол
2-3 щипки прясно смлян черен пипер

За гарнирне:
50 г орехи, леко запечени
50-100 г козе или синьо сирене
зехтин, за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарязваме броколите на розички, почистваме и измиваме.
В по-голям съд кипваме водата, посоляваме, добавяме броколите и отново леко посоляваме.
Похлупваме съда, и оставяме да ври за 3 минути на силна степен - проверяваме броколите с остър нож, би трябвало да се режат лесно.
Отцеждаме през гевгир, като запазваме бульона..
Прехвърляме броколите в блендер или кухненски робот, доливаме от бульона, наполовина на количеството броколи, и пасираме до гладка кремообразна смес.
Посоляваме на вкус - и супата ни е готова :)
Подреждаме няколко ореха в чиния за супа, върху тях поставяме 2-3 резенчета сирене и поръсваме с пипер на вкус.
Доливаме супата отстрани и поръсваме със зехтин.


Или си я сипваме в купа, чаша, или както ни харесва и си я поръсваме с орехи и сирене :)
Приготвя се за по-малко от 10 минути и носи на всякакви импровизации...
Фантастична е!!




 

Sunday, October 6, 2024

Тиквен кекс с хрупкав топинг / Pumpkin Crumb Coffee Cake

 


Вчера баща ми щеше да празнува 77-ия си рожден ден и дано там, където е сега, купонът за празника му да е бил грандиозен, защото винаги е носил купона в душата си...

Рецептата за този ароматен сладкиш с вкус на есен е заимствана от Heather, която стршно харесвам като кулинар и не веднъж съм ѝ се доверявала :)

Необходими продукти:

За хрупкавия топинг:
100 г брашно
50 г орехи, ситно смлени
100 г кафява захар
50 г кристална захар
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. букет подправки за бисквитки, или смес от канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче
80 г масло, разтопено

За тестото:
200 г пюре от тиква  (печена с масло тиква, пюрирана)
110 г масло, разтопено
100 г кафява захар
80 г кристална захар
100 мл прясно мляко
2 големи яйца
2 ч. л. екстракт ванилия
250 г брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол сол
2 ч. л. букет подправки за бисквитки, или смес от канела, джинджифил, карамфил и индийско орехче

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор и поставяме решетката в центъра на фурната.
Намасляваме правоъгълна форма около 28х18 см с незалепващ спрей за печене, или масло.
В купа смесваме всички съставки за топинга, до едри трохи.
В голяма купа разбиваме всички течни съставки - пюре от тиква, разтопено масло, захар, прясно мляко, яйца и ванилия.
В отделан купа Пресяваме заедно сухите съставки - брашно, царевично нишесте, бакпулвер, сол и букет подправки.
Добавяме сухите съставки към течните и разбиваме, само докато се овлажнят, но останат няколко ивици брашно.
Равномерно разпределяме тестото в намаслената форма за печене и поръсваме с трохите за хрупкавия топинг.
Печем около 35-40 минути в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, докато клечка за зъби или тестер за торта, поставени в центъра, излезе чиста или с няколко влажни трохи, полепнали по нея.
Поставяме формата върху решетка за охлаждане и оставяме да се охлади за около 30-45 минути, след което нарязваме кекса и поднасяме топъл, или пък студен :)
Винаги е прекрасен!!

Перфектният есенен десерт, а защо не и закуска :)

Tuesday, October 1, 2024

Крем супа от карфиол / Creamy Roasted Cauliflower Soup

 

Сгряваща сетивата крем супа от карфиол с чипс от бекон, особено подходяща зе предстоящите хладни дни.
Идеята заимствах от Супичка, с леки допълнения, според предпочитанията вкъщи :)

Необходими продукти:

500 г карфиол
3-4 скилидки чесън
1 средно голяма глава лук
30 г масло
500 мл прясно мляко, леко затоплено
200-400 мл вода
1/2 ч.л суха мащерка
сол и пипер на вкус
3-4 тънки резенчета бекон, за гарниране

Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Застиламе дъното на плитка тава с хартия за печене.
Накъсваме карфиола на розички, измиваме добре и отцеждаме.
Обелваме и измиваме лука и чесъна и нарязваме лука на четири.
Подреждаме зеленчуците в тавата, нарязваме половината масло на тънко върху тях и поръсваме със сол и ронена мащерка.
Добавяме резенчетата бекон встрани от зеленчуците и печем всичко в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за около 30 минути, или до златист загар на карфиола, като след 10-тата минута вадим бекона и го поставяме върху кухненска хартия.
Отделяме няколко розички от изпечения вече карфиол за гарниране и пасираме останалите зеленчуци в блендер или кухненски робот.
Добавяме прясното мляко и пасираме до гладка смес.
Прехвърляме в тенджера и разреждаме с водата.
Готвим на средно силен огън около 20 минути, или до желаната гъстота.
Отстраняваме от котлона, добавяме останалото масло, подправяме със сол и пипер и разбъркваме.
Гарнираме със заделените розички запечен карфиол и чипса от бекон.
Поднасяме супата гореща.

За веган вариант можем да заменим маслото със зехтин, а прясното мляко със зеленчуков бульон и кротко да пропуснем бекона ;)

Blogging tips