AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, April 25, 2025

Шоколадова бисквитена торта с вишни Мон Шери / Mon Cheri Chocolate Icebox Cake

 


Много специална и много шоколадова бисквитена торта за много специален рожден ден - 30 години споделени моменти!

И споделени емоции :)

Вече 30 години заедно приготвяме празнични и ежедневни лакомства - забъркваме, месим, готвим, печем, украсяваме и поднасяме специалните моменти още по-специални!

Честит празник, Dr. Oetker Bulgaria!! 

И още много ваши и наши празници да посрещаме с вас :)     

Тортата е малко ретро, със закачливо носталгичен привкус и лек текстурен туист, загатващ нови и вълнуващи кулинарни обещания... 

Необходими продукти:

500 г шоколадови бисквити
200 мл студено прясно мляко

За конфитюра от вишни:
450 - 500 г вишни, свежи или замразени
80 г захар
2 с.л. ликьор или алкохол, по избор
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Или можем да използваме готов конфитюр от вишни за още по-лесно приготвяне на тортата :)

За бадемовия крънч:
50 г шоколадови бисквити
50 г бадеми, леко запечени и нарязани на дребно (или ядки по избор)
50 г тъмен шоколад
30 г масло

За крема:
100 г захар
100 г тъмен шоколад
250 г маскарпоне
150 г конфитюр от вишни
10 г желатин Dr.Oetker + 30 мл студена вода

За глазурата:
200 мл млечна сметана
200 г тъмен шоколад
100 г масло
1 с.л. ликьор или алкохол, по избор

Начин на приготвяне:

На конфитюра от вишни:
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме вишните.
Поръсваме с алкохола и лимоновия сок и кипваме при непрекъснато разбъркване.
Оставяме конфитюра да къкри 3-4 минути, или докато сместа се сгъсти.
Отстранваме от котлона, добавяме есенцията ванилия, разбъркваме и отделяме 8-12 цели вишни за декориране.
Покриваме конфитюра по повърхността със свежо фолио.

На бадемовия крънч:
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, разбъркваме и оставяме леко да се охлади.
В блендер или кухненски робот смиламе бадемите и бисквитите до едри трохи.
Добавяме разтопения шоколад, разбъркваме, докато се покрият равномерно с шоколад и оставяме сместа да се охлади, след което разделяме на 2 равни части.

На крема:
Накисваме желатина за 5-10 мин в 30 мл стидена вода.
Приготвяме пудинга според инструкциите на опаковката с 800 мл прясно мляко и 100 г захар.
Отстраняваме от котлона, добавяме шоколада, изчакваме 1-2 минути да се разтопи и разбъркваме, след което охлаждаме на ледена баня.
Пасираме за кратко 150 г от конфитюра от вишни.
Разбиваме маскарпонето с пасирания конфитюр, какаото и есенция ванилия с миксер на ниска степен за 2-3 минути.
Добавяме на части охладения ванилов пудинг и разбиваме с миксер на ниска степен до гладък крем.
Отделяме 500 г от крема за пълнежа с вишни (към които при сглобяване на тортата добавяме накиснатия желатин, разтопен на водна баня) и покриваме плътно по повърхността със свежо фолио. 
Останалата част от крема използваме за слепване на бисквитите.

На глазурата:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада.
Изчакваме да се разтопи за 1-2 минути, добавяме алкохола и есенцията ванилия и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и разбиваме с пасатор.
Покриваме по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника за поне 6 часа.
Преди нанасяне, разбъркваме за съвсем кратко, отделяме около 150 г от за декориране и прехвърляме останалата част в пош с кръгъл накрайник.

Сглобяване на тортата:
Фиксираме ринг за торти или форма с падащо дъно с размер 18-20 върху подходящ поднос и покриваме стените на борда с ацетатна лента или хартия за печене.
Топим за кратко бисквитите в студеното прясно мляко и подреждаме плътно, като използваме и парченца от бисквитите.
Покриваме с около 2 с.л. крем, от заделения за слепване на бисквитите, и заглаждаме.
Редим още 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършваме с бисквити.
Разтопяваме на водна баня накиснатия в студена вода желатин, добавяме 1-2 с.л. от крема, заделен за пълнежа с вишни и разбъркваме, за да се темперира желатина.
Добавяме към крема за плнежа, разбъркваме с миксер на ниска степен, докто се смесят и разделяме на 2 равни части.
Разделяме останалия конфитюр от вишни на 2 равни части.
Разпределяме първата част от крема върху бисквитите, заравняваме и поръсваме с първата част от вишните, след което и с първата част от бадемовия крънч.
Покриваме с около 2 с.л. от крема за слепване и заравняваме.
Редим отново 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършваме с бисквити.
Разпределяме отгоре втората част от крема за пълнежа и поръсваме с останалите вишни и бадемов крънч.
Покриваме отново с около 2 с.л. от крема за слепване и заравняваме.
Редим отново 3 реда потопени в студено прясно мляко бисквити и крем, като завършваме с бисквити.
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 8 часа.
Освобождаваме готовата торта от формата и ацетатната лента и покриваме от всички страни с глазурата.
Измазваме равномерно и декорираме със заделените ганаш и вишни.
Оставяме в хладилника за около 20 минути преди да разрежем с горещ и сух нож.



Tuesday, April 1, 2025

Лесен лимонов сладкиш без печене / Easy No Bake Lemon Cheesecake


Нежна текструра, хрупкава основа и неустоимо свеж лимонов крем - десерт с усещане за пролет - пробужда сетивата за нови кулинарни емоции и удоволствия...

Необходими продукти:

За основата:
150 г обикновени бисквити
60 г масло, разтопено
1 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
настърганата кора от 1 лимон

За лимоновия кърд:
2 яйца
120 г захар
настърганата кора от 2 лимона
1 щипка сол
80 мл прясно изцеден лимонов сок
80 г студено масло, нарязано на кубчета

За крема:
1 пак. специален пудинг за чийзкейк с бял шоколад на Dr. Oetker
500 мл прясно мляко
80 г захар
300 г крем сирене
2 с.л. мед, по избор
60 мл прясно изцеден лимонов сок
100 г лимонов кърд
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 пак. Финес - аромат лимонови корички Dr.Oetker

За декориране:
резенчета лимон
ядливи цветя, по избор

Начин на приготвяне:

На основата:
В купата на блендер или кухненски робот смиламе бисквитите за кратко, добавяме разтопеното масло, есенцията ванилия и настърганата лимонова кора и обработваме до влажни трохи.

На лимоновия кърд:
В блендер смесваме захарта и настърганата лимонова кора и обработваме за кратко, за да освободим маслата от кората.
В купа разбиваме с миксер на средна скорост яйцата, солта, лимоновия сок и лимоновата захар до хомогенна смес.
Прехвърляме в малка тенджера и готвим на ниска степен при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти.
Прехвърляме нарязаното на кубчета масло в купа и през сито изсипваме върху него готовия кърд.
Разбъркваме, докато маслото се разтопи напълно.
Покриваме със свежо фолио плътно по повърхността на крема.

На крема:
В съд за варене смесваме пудинга и захарта, добавяме постепенно млякото и разбъркваме.
Оставяме да заври, намаляваме температурата и варим 3 минути, като разбъркваме непрекъснато.
Отстраняваме от котлона и оставяме леко да се охлади.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, меда, лимоновия сок, 100 грама от лимоновия кърд, есенцията ванилия и лимоновите корички до хомогенна смес.
Добавяме на части охладения пудинг и разбъркваме до гладък крем.


Сглобяване на сладкиша:

Покриваме дъното и стените на правоъгълна форма за кекс с хартия за печене, като оставяме част от хартията като резерв извън формата.
Прехвърляме бисквитените трохи във формата, притискаме с лъжица плътно към дъното и оставяме в хладилника за 15-20 минути.
Нансяме отгоре крема, заравняваме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 6 часа, или за около 2 часа във фризера.
Върху вече стегналия крем, нанасяме останалия лимонов кърд, като преди това съвсем леко го затопляме, ако е необходимо - и заравняваме.
Оставяме за поне 1 час в хладилника, или за 30 минути във фризера.
Прехвърляме с помощта на оставената като резерв хартия за печене в подходящ поднос и отстраняваме хартията.
Декорираме с резенчета лимон и ядливи цветя, по избор.


За чисти и прецизни разрези използваме широк остър нож, като го почистваме преди всеки разрез. 


Blogging tips