AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Friday, June 28, 2024

Черешов сладолед / Cherry Ice Cream

 

Докато все още има череши :) лесен и вкусен домашен сладолед с дъх на лято...

Необходими продукти:

200 г череши
2-3 с.л. кафява захар
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
3-4 капки есенция череша, по избор
200 г маскарпоне
3-4 с.л. мед, течен
400 мл млечна сметана
3-4 капки есенция ванилия

Начин на приготвяне:

Почистваме черешите от костилките, нарязваме на половинки, поръсваме с лимоновия сок и поставяме в касерола или малка тенджера
В купа смесваме захарта и царевичното нишесте, поръсваме черешите и разбъркваме.
Кипваме черешите на средно висока температура, като разбъркваме постоянно.
Превкючваме на средно ниска температура и оставяме да къкри 3-4 минути, или докато се сгъсти, като отново непрекъснато разбъркваме.
Отстраняваме от котлона, добавяме есенция череша, ако ползваме - и охлаждаме на ледена баня.
През това време разбиваме млечната сметана и есенцията ванилия до меки връкчета.
В отделна купа разбиваме маскарпонето и меда за кратко, колкото да се смесят.
Добавяме охладените череши и разбиваме, отново, само докато се смесят.
Добавяме на части разбитата сметана, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, до пухкава смес.
Прехвърляме в подходящ съд, покриваме по повърхността със свежо фолио и замразяваме във фризера за поне 3-4 часа.


Поднасяме като вкусна превенция на летните жеги ;)

Tuesday, June 25, 2024

Пиле на тиган с тиквички и гъби / Zucchini Mushroom Chicken Stir Fry

 


Ароматно и богато на вкус ястие със звучното българско име "стир фрай", което се приготвя за не повече от 20 минути, но печели сърцето и небцето на всеки, който го опита!! 
Рецептата е на Катерина, с която в далечната вече 2010 година стартирахме почти по едно и също време кулинарните си блогове и се окуражавахме взаимно в хитовия тогава foodbuzz :)

Необходими продукти:

500 г пилешки гърди без кост и кожа, нарязани на хапки
2 с.л. царевично нишесте
3-4 с.л. олио
1 с.л. чесън, нарязан на ситно
1/2 с.л. джинджифил, настърган (или 1/2 ч.л. джинджифил на прах)
250 г гъби печурки, нарязани на филийки
1 тиквичка, нарязана на полумесеци с дебелина 0.5 см
3-4 с.л. соев сос
1 с.л. оризов оцет (или бял винен оцет)
2 ч.л. кафява захар
1 с.л. сусам, за поръсване
пресен лук, нарязан на ситно, за поръсване
сусамово масло, за поръсване, по избор

Начин на приготвяне:

Поставяме пилешките хапки в купа, поръсваме с царевичното нишесте и разклащаме, докато се порият равномерно.
В малка купа разбиваме соевия сос, оризовия оцет и захарта.
Загряваме олиото в голям тиган или уок на висока температура, добавяме пилешките хапки и готвим 6 до 8 минути, или докато придобият златист загар от всички страни и се сготвят.
Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме настрана.
Намаляваме температурата до средна и в същата мазнина добавяме чесъна и джинджифила и готвим за 15-20 секунди, или само докато започнат да ухаят вкусно :), като непрекъснато разбъркваме.
Увеличаваме температурата отново до висока, добавяме гъбите и тиквичките и готвим за 4-5 минути, или докато леко омекнат и добият загар, като отново непрекъснато разбъркваме.
Връщаме пилето обратно в тигана и разбъркваме.
Добавяме соевия сос с оцета и захарта и разбъркваме, докато всеичко се покрие със соса.
Готвим  1-2 минути, или докато всичко се загрее и сосът леко се сгъсти, като не преставаме да разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и поръсваме със сусамово масло, ако ползваме, и сусам.
Гарнираме със ситно нарязан пресен лук и сервираме. 


Бързо, лесно и абсолютно перфектно за лятото ястие, когато престоят в кухнята не е сред любимите  на никой...
И уникално вкусно!!

Tuesday, June 18, 2024

Свински джолан в гювеч със зеленчуци / Pork Shank in a Clay Pot

Вечна класика, за по-дъждовните и прохладни дни, дори и през лятото :)

Необходими продукти:

1 свински джолан
1 глава лук
2 големи моркова
4-6 по-големи картофа
1 зелена чушка
1-2 домата
1 глава чесън, разрязана напречно на две
200 г зелен боб, може и замразен
200 г грах, може и замразен
1-2 стръка свеж розмарин
2-3 стръка свежа мащерка
2-3 стръка свеж магданоз
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
1/2 ч.л. сладък червен пипер, или на вкус
100 мл бяло вино
400 мл пилешки бульон, или вода
2-3 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме картофите и зеленчуците на едро и подреждаме морковите на дъното на гювеча.
Измиваме и подсушаваме джолана, обтриваме със сол, черен и червен пипер и поставяме върху морковите по средата на гювеча.
Аранжираме наоколо останлалите зеленчуци и поръсваме стръкчетата свежи и сухите подправки.
Добавяме отстрани виното и бульона и поръсваме със зехтина.
Похлупваме гювеча и поставяме в студена фурна на долна скара.
Печем за 30 минути на 200С, след което превключваме на 180 и печем още 2 часа, като последните 15-20 минути отстраняваме капака, за да добие ястието апетитен загар.
Отстраняваме стръкчетата подправки, зърната бахар и пипер и дафиновия лист, преди да сервираме.
По избор, поръсваме със ситно нарязън магданоз.


Месото се отделя само от костите, поело вкуса и аромата на виното, подправките и зеленчуците...
А зеленчуците??! Зеленчуците се топят в устата, буквално!
Абе, всичко приготвено в гювеч е по-вкусно ;)


Monday, June 10, 2024

Лесен шоколадов сладолед / Easy Chocolate Ice Cream

 


На фона на предстоящите летни жеги, бързите и лесни домашни сладоледи са като спасителен оазис за сетивата - идеални за десерт, за освежаване по всяко време, че и за ...основно, гарнирани подобаващо :)

Необходими продукти:

2-3 зрели банана
100 г тъмен шоколад
200 мл млечна сметана
3-4 капки френска ванилия, по избор

Начин на приготвяне:

Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме леко да се охлади.
В блендер или кухненски робот пюрираме бананите, добавяме разтопения шоколад и блендираме, докато се смесят.
Разбиваме сметаната с ванилията до меки връхчета и добавяме на части към шоколадово-банановата смес, като разбъркваме, докато се смесят.
Прехвърляме в подходящ съд, покриваме плътно по повърхността със свежо фолио и замразяваме във фризера за 3-4 часа.
И се наслаждаваме на плътен и ароматен сладолед с много шоколадов вкус.


Можем да гарнираме с настърган шоколад, предпочитани плодове, карамелизирани ядки и без да стопраме въображението си ;)

Monday, June 3, 2024

Ризото с домашен телешки бульон и гъби / Homemade Beef Broth and Mushroom Risotto

 


Гост шеф - младежът!!

Необходими продукти:

За домашния телешки бульон:
300 г телешки шол
1 средно голям морков
1 средно голяма глава лук
100 г корен от целина
1 връзка пресен магданоз
2-3 стръка прясна мащерка
1 стрък целина
1-2 зрънца бахар
1 дафинов лист
5-6 зрънца черен пипер
1.5 л студена вода
едро смляна морска сол, на вкус

За ризотото:
250 г гъби печурки, нарязани на филийки
30 г масло
1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
4 супени лъжици зехтин
250 г ориз арборио
100 мл сухо бяло вино
1 литър домашен телешки бульон
2 с.л. маскарпоне
3 с.л. прясно настърган пармезан
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус

За овкусяване на месото и зеленчуците, по избор :)
30 г масло
едро смляна морска сол, на вкус
прясно смлян черен пипер, на вкус


Начин на приготвяне:

На бульона:
Нарязваме почистените и измити зеленчуци на едро, а телешкото месо на филийки или едри парчета.
Прехвърляме в голяма тенджера и добавяме стръковете магданоз с все дръжките и подправките, без солта.
Доливаме студената вода и оставяме да заври на силен огън, след което намаляваме на средно-ниска степен и оставяме да къкри около час и половина.
Отстраняваме месото и зеленчуците и прецеждаме бульона.
Овкусяваме със сол, непосредствено преди да използваме.


На ризотото:
В тиган сгорещяваме маслото с 1 с.л. зехтин и сотираме гъбите за 4-5 минути, овкусяваме с малко сол и пипер и оставяме настрани.
В дълбок тиган или касерола задушаваме лука в зехтина за 3-4 минути, добавяме ориза, разбъркваме и готвим още минут-две.
Добавяме виното, разбърквяаме и готвим, докато се поеме.
Прибавяме 1/4 (около 1 чаша) от телешкия бульон, оставяме да заври и готвим, докато се усвои, като често разбъркваме.
Постепенно добавяме на части останалия бульон в продъкжение на около 15 минути, като след всяко добавяне изчакваме добавеното количество бульон да се усвои, което ни помага да приготвим кремообразно ризото.
Когато оризът се сготви до степен ал денте :), добавяме гъбите, разбъркваме и ако е необходими, овкусяваме със сол и пипер.
Добавяме маскарпонето и настъргания пармезан и разбъркваме.
По избор, сгорещяваме в отделен тиган маслото, към което добавяме телешкото месо и зеленчуците от приготвянето на бульона, запържваме за съвсем кратко, буквално мятаме няколко пъти в тигана и овкусяваме със сол и пипер.
Сервираме ризотото в затоплени съдове, поръсено с люспи отлежал пармезан, като по избор можем да гарнираме и телешкото от бульона.


А зеленчуците - за гарнитура, уникални са на вкус :))

Blogging tips