AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Thursday, June 19, 2025

Френска лучена супа / French Onion Soup

 

Френска класика в няколко лесни стъпки, а вкусът е уникален!!

Дело на младежа :) 

Според легендата, лучената супа е откритие на самия Луи XV, който при един от ловните си излети, късно вечерта огладнял, но в ловната хижа имало само малко лук, масло и шампанско, които той смесил и така се стигнало до любимата на всички френска лучена супа...

Необходими продукти:

1 кг стар лук, нарязан на полумесеци
60 г масло
1-2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, пресован
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер, илина вкус
1 с.л. брашно
100 мл сухо бяло вино
2 с.л. бренди, по избор
2 л зеленчуков бульон
1-2 дафинови листа
3-4 стръка див лук, по избор 
2-3 стръка свежа мащерка 
8-12 филийки френска багета
8-12 резенчета твърдо ароматно сирене (грюер, ементал, гауда, проволоне), или кашкавал
4-6 с.л. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

В тенджера за супа разтапяме маслото и зехтина на средна степен.
Добавяме чесъна и сотираме за 30 секунди.
Добавяме лука, солта и пипера и разбъркваме, докато кукът стане прозрачен, около 10 минути.
Добавяме захарта, разбъркваме и продълаваме да готвим, докато лукът се карамелизира, около 30 минути.
Добавяме брашното, като бъркаме непрекъснато и готвим минута-две, да се запържи.
Добавяме виното и брендито, разбъркваме и оставяме да къкри, докато виното се редуцира наполовина.
Добавяме бульона, дафиновия лист, дивия лук и мащерката, оставяме да заври, намаляваме котлона и оставяме да къкри 20-30 минути.
Можем да продължим да готвим супата, или да оставим за през нощта в хладилниа - вкусът на следващия ден е още по-богат и наситен :)
Запичаме леко филийките до златисто на горен грил в плитка тава и върху хартия за печене.
Разсипваме горещата супа в 4-6 термоустойчиви купи, поставяме по 1 резен сирене във всяка, по 1-2 филийки върху него, още по един резен сирене върху филийките и поръсваме отгоре с пармезан.
В плитка тава, покрита с хартия за печене, запичаме на горен грил за 2-3 минути, или до апетитен загар.
Поръсваме с прясно смлян черен пипер, ситно нарязан див лук или свежа мащерка и сервираме веднага.




No comments:

Post a Comment

Blogging tips