Необходими продукти:
За плешката:
1 агнешка плешка (1.5 - 2 кг)
3 + 1 с.л. зехтин
1 с.л. едро счукана морска сол
1 ч.л. едро смлян пипер
2-3 клонки свеж розмарин
2 цели глави чесън + 2 скилидки, нарязани надлъжно
1/2 лимон
1/2 чаша домашен пилешки бульон
1/2 чаша бяло вино
За плънката - пропускаме при КЕТО и заменяме с режимна салатка:
200 г свинско месо от бут или плешка, нарязано на дребни кубчета
150 г гъби, нарязани на кубчета
1/2 глава лук, нарязан на ситно
2 стръка пресен лук
1 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
1 бучка (около 30 г) масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж джоджен, нарязан на ситно или щипка сух
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
3 1/2 чаши вода
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме плешката върху кухненска хартия.
Намазваме с 3 с.л. зехтин и натриваме със солта и пипера.
С остър нож прорязваме на 10-ина места месото и подпъхваме в прорезите от надлъжно нарязаните скилидки чесън и снопчета розмарин.
Поставяме плешката в глинения съд и около нея подреждаме разрязаните наполовина глави чесън и половинката лимон.
Доливаме отстрани бульона и бялото вино и поръсваме чесъна и лимона с останалия зехтин.
Включваме уреда на II степен за 4 до 6 часа В зависимост от големината на плешката), след което отстраняваме капака и запичаме за 30-ина минути в предварително загрята на 180С фурна, като от време на време поливаме месото със соса от печенето.
Ако печем агнешкото в обикновен глинен съд, йена глас или друг съд с капак - доливаме още една чаша булон или вода - печем 10 минути в загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна, намаляваме температурата на 130С или 110С с вентилатор и печем 3.5 - 4 часа (според големината на плешката), след което отстраняваме капака и запичаме за 10-15 минути на 180С грил , като от време на време поливаме месото със соса от печенето.
Междувременно приготвяме плънката, като в тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме нарязаното на кубчета месо, солта, пипера и лука за 4-5 минути, доливаме с около 1/2 чаша вода и задушаваме още 10-ина минути, като разбъркваме.
Прибавяме маслото и гъбите и отново задушаваме 10-ина минути - или докато остане на мазнина, като от време на време разбъркваме.
Добавяме ориза, магданоза и джоджена и запържваме за 2-3 минути.
Доливаме постепенно 3 и 1/2 чаши вода и задушаваме, докато водата се поеме от ориза, но не напълно, а като за ризото.
Прибавяме още малко сол и пипер при необходимост и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня, похлупваме и оставяме леко да "стегне", докато водата почти напълно се поеме от ориза.
Сервираме месото, гарнирано с чесъна и лимона и леко поръсено със соса от печенето - или предлагаме прецедения сос отделно. Плънката предлагаме в отделна купа.
Месото е невероятно крехко и вкусно, отделя се само от костите и си хармонира перфектно с пухкавия и ароматен ориз.
Идва му на човек да си похапва, в акомпанимент на предпочитаното вино, докато му се премрежи погледа - че и след това :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteВълшебно ястие ,приготвено с много вкус и поднесено изящно!
ReplyDeleteПоздравления!
Уникално!!! И ястието, и снимките! И без да съм си хапнала още от него, премрежих поглед! :)
ReplyDeleteМина, виделите тези снимки и тази рецепта не знам как ще дочакат спокойно Великден! :) От тук усещам аромата на пролетното ястие, просто великолепно!
ReplyDeleteПоздравления!
О, това е ястие мечта - крехко, сочно и изключително вкусно. Честит празник, Мина! :)
ReplyDeleteЕх, Мина, каква презентация си му направила само - мечта. Изкуши ме! Честит празник!
ReplyDeleteИзкушаващо ястие, апетитно поднесено!
ReplyDeleteЧестит празник!
Много изкушаваща гледка, Мина!
ReplyDeleteИдва му на човек да си зареди грънеца и да го опита :)
Поздрави и хубава седмица на теб!
Направо ум да ти зайде,скъпа!Каква коричка има това месце,умопомрачително вкусно изглежда!
ReplyDeleteСтрахотно си го приготвила,много ароматно и крехко,личи си!Голям майстор си на агнешкото,признала съм те!
Какво не бих дала за една такава богата порция!
Сърдечна прегръдка!
Вкусно!
ReplyDelete