AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, March 24, 2013

Пиле с розмарин и чесън / Garlic Rosemary Chicken



Рецептата е адаптирана от FoodNetwork.com

Необходими продукти:


2 с. л. студено пресован зехтин
2 бр обезкостени пилешки гърди (около 400 г)
едро смляна морска сол и прясно смлян черен пипер, на вкус
1 глава чесън
2 стръка пресен розмарин
2 филии заквасен, или кето хляб (за НВ Режим), препечени
1 ч.л. бял винен оцет
2-3 с.л. вода

Ingredients:

2 tablespoons extra-virgin olive oil
2 skin-on, boneless chicken breasts (about 400 g)
Kosher salt and freshly ground pepper
1 head garlic
2 sprigs fresh rosemary
2 slices sourdough bread, grilled or toasted
1 teaspoon white wine vinegar
2-3 tablespoons water




Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме пилето.
Разделяме главата чесън на скилидки, без да ги белим, измиваме и подсушаваме.
Загряваме фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Загряваме зехтина в тиган с тежко дъно и подвижна дръжка на средно-висока температура. Подправяме пилето със сол и черен пипер и запържваме в сгорещения зехтин с кожата надолу за 2-3 минути.
Обръщаме пилето, добавяме скилидките чесън и розмарина в тиган и прехвърляме във фурната.
Печем, докато пилето е сготвено, но все още сочно - около 15-18 минути.
Поставяме препечените филийки хляб в чинии за сервиране и върху всяка филийка, поставяме парче пилешки гърди.
В съда, в който сме пекли пилето, добавяме оцета и изстъргваме с дървена лъжица запечените частици по дъното.
Добавяме 2-3 с.л. вода и оставяме соса да къкри, докато леко се сгъсти - около 2 минути. Изсипваме соса и чесъна върху пилето и хляба.

*** Можем да извадим чесъна от кожичката му, като леко я стиснем в единия край, и да намажем запечената филийка или пилешките гърди - уникално вкусно е!!!


Method:

Preheat the oven to 200C (400 degrees F). 
Heat the olive oil in a large ovenproof skillet over medium-high heat. 
Season the chicken with salt and pepper and cook, skin-side down, until browned, about 2-3 minutes.
Separate the head of garlic into cloves but do not peel. 
Flip the chicken, add the garlic and rosemary to the skillet and transfer to the oven. 
Roast until the chicken is cooked through but still moist, 15 to 18 minutes.
Place the bread on the plates and top each slice with a chicken breast. 
Add the vinegar to the skillet and scrape up any browned bits with a wooden spoon. 
Add 2-3 tablespoons water and simmer until the sauce thickens slightly, about 2 minutes. 
Pour the sauce and garlic over the chicken and bread.

*** You can squeeze the garlic out of its skin and spread on the chicken or bread - it's absolutely delicious!!!









10 comments:

  1. Страхотно изглежда, Мина! С този печен чесън и хрупкав розмарин е много неустоимо!
    Прекрасна седмица ти пожелавам! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Зори, много е приятна рецептата :) чесънът се задушава страхотно в шлюпките си и придава невероятен вкус на хлебчетата...
      Хубава седмица и на теб :)

      Delete
  2. Предложението е невероятно! Много вкусно, ароматно, сочно пилешко! Интересно поднесено върху препечените филийки хляб!
    Поздрави и приятна нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тили, хлебчетата са перфектно допълнение!
      Приятна седмица и от мен :)

      Delete
  3. Много апетитно и красиво поднесено!:)
    Да му се прияде на човек!:)
    Прекрасни снимки:)

    ReplyDelete
  4. Честито Благовещение, Мина! Изглежда толкова ароматно и сочно това пилешко месце! Прегръдки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Игличе, действително е ароматно и адски вкусно :)

      Delete
  5. Мина,голяма пилешка офанзива ми правиш,кое по-наред да приготвя вече се зачудих,като всяко предложение заслужава аплаузи,а снимките просто бележат връх след връх!Ще ме накараш да вляза в тежък финансов грях и да се замисля за подобна джаджа :) .Великолепно се справяш,скъпа и на двата фронта!Честит и благословен празник на теб и моите любими другарчета!Прегръдки и целувки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Росинка, пилето у нас е винаги добре прието, а покрай тоталната липса на време за готвене :) гледам да забърквам все нещо бързо и лесно..
      Благодаря за комплиментите за снимките :) на светлинни години съм все още от желаното ниво, но пък се забавлявам откровено!! И не че съм подстрекател :)), но съм с две ръце за влизането ти в тежък финансов грях - все си мисля, че човек не бива да си отказва дребните (и не чак толкова дребни) удоволствия, а и твоите хора ще те подкрепят със сигурност!!!
      Прегръдки и целувки от мен

      Delete
    2. А така,говори ми,говори.....само толкова ми трябва,а се бях зарекла,че даже подобна мисъл няма да допускам в главата си :) .Обещавам да ги пусна вътре да помечтаят,пък може и да се предам....само се опасявам ,че нищо не вдявам от материята и няма да мога да се възползвам максимално от възможностите.Целувки и от мен!

      Delete

Blogging tips