Банановият пай на SandeeA ме плени в мига, в който го съзрях - уникално оформен, представен със стил и финес - и в същото време непретенциозен и лесен за изпълнение!!! Истинско доказателство на максимата, че "простотата е преодоляна сложност" - и нямаше как да не пробвам рецептата, леко адаптирана :))
Необходими продукти:
за форма за пай с диаметър 27 см
За шоколадовата паста:
1 яйчен белтък
20 г неподсладено какао на прах
20 г брашно
30 г пудра захар
30 г масло, на стайна температура
Шаблон за декориране - какъвто ви се намитра :) аз използвах текстурната подложка на SugarVeil, която освен за щампата, може да си използва и без декорираща паста - за релеф,
За тестото:
500 г брашно
щипка сол
1 жълтък
200 г масло, нарязано на кубчета и много студено
100-120 мл вода, много студена
За плънката:
3-4 узрели банана
3-4 с.л. нутела, по избор
2 шепи шоколадов дропс
шепа лешници, леко запечени
Ingredients:
for Ø 27 cm tart pan
For the decorating paste:
1 egg white
20 g unsweetened cocoa powder
20 g flour
30 g icing sugar
30 g butter at room temperature
cake stencil :) I have used SugarVeil® Lace Mat
For the dough:
500 g flour
pinch of salt
1 egg yolk
200g butter, cut into cubes and very cold
100-120 ml ice cold water
For the filling:
3-4 ripe bananas
3-4 tablespoons Nutella, optionally
2 handfuls of chocolate drops
handful of hazelnuts, lightly toasted
Начин на приготвяне:
Приготвяме декоративната паста за за декориране на пая - смесваме всички съставки заедно, разбъркаме и оставяме настрана.
В голяма купа смесваме брашното и солта.
С помощта на кухненски робот или сладкарски блендер блендираме, или претриваме през пръсти, сухите съставки и нарязаното на кубчета студено масло - до дребни трохи.
Прибавяме жълтъка и около 100 мл студена вода и размесваме тестото, само докато се събере на топка.
*** Ако тестото е твърде сухо, добавяме и останалите 20 мл ледена вода.
Разделяме тестото на две, оформяме всяка част на плосък диск, увиваме в свежо фолио и оставяме за около 30 минути в хладилника.
Method:
Prepare the decorating paste for - mix all ingredients together, and set aside.
In a large bowl combine flour and salt tigether.
Blend butter and ingredients.
Add the egg yolk and 100 ml ice cold water and mix just until the dough comes together.
*** If dough is too dry, add the rest of 20 ml ice water.
Devide the dough in two, shape each portion into a flat disk, cover it in plastic wrap, and refrigerate for at least 30 minutes.
Междувременно нарязваме бананите на кръгчета.
Изваждаме охладеното тесто от хладилника и оставяме на стайна температура за около 5 минути.
Разточваме от първия диск с точилка, през хартия за печене или свежо фолио, кора с диаметър около 30-32 см и 0,5 см дебелина.
Пренасяме разточената кора с помощта на фолиото, налагаме върху формата за пай и притискаме внимателно към дъното и стените на формата, като изрязваме излишното тесто с остър нож.
Разпределяме равномерно бананите върху дъното на кората и разнасяме отгоре нутелата.
Добавяме в пролуките лешниците и поръсваме с шоколадовия дропс.
Намазваме ръбовете на тестото с вода - аз забравих :)
Разточваме от втория диск тесто през фолио, както първия, кора с диаметър около 27-28 см и дебелина около 0.5 см.
Разнасяме около 2 супени лъжици от шоколадовата паста за декориране с помощтана шпатулата върху подложката, точно както разнасяме самата SugarVeil смес - обираме излишното количество паста и почистваме с влажна кърпа или кухненска хартия всичко извън релефа, който искаме да отпечатаме върху тестото.
Отстраняваме единия лист фолио от разточената кора и поставяме внимателно намазаната с паста подложка върху разточената кора.
Притискаме с пръсти, или разточваме с точилка - най-напред върху подложката, а след това обръщаме и разточваме тестото през фолиото, за да се отпечатат релефа и пастата добре.
Отстраняваме внимателно силиконовата подложка и пренасяме декорираната вече кора с помощта на фолиото върху пая, след което внимателно отстраняваме фолиото от изпод кората :).
Притискаме краищата на горната кора към намазаните с вода ръбове на тестото и оставяме пая във фризера за 10-ина минути, или докато загреем фурната до 175С.
Изваждаме пая от фризера, оформяме 2-3 малки дупчици върху горната кора, през които да излиза парата по време на печенето, и печем в загрятата до 175С фурна впродължение на 25-30 минути, или докато ръбовете на тестото се зачервят.
Изваждаме готовия пай и оставяме да се охлади за 4-5 минути върху решетка.
Поднасяме топъл, с ванилов сладолед или бита сметана :) или студен - с любима гореща напитка.
Мина, не знам кое ме впечатли по- силно- рецептата, поднасянето и оригиналното използване на дантелата или снимката или....Възхитена съм от огромния напредък, който виждам при теб- развиваш се със страхотни темпове, а кулинарните ти възможности са чудовищни в най, ама най- добрия смисъл на думата!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Бубе!!! - разсмя ме с глас за чудовищните кулинарни възможности :)) А за снимките откровено се забавлявам, въпреки че едва ли скоро ще постигна желаното ниво ;)
DeleteКолкото до пая - рецептата е много семпла и приятна...
Наистина е впечатляващ този пай, Мина, представила си го в цялата му прелест.
ReplyDeleteПоздрави!
Гери, благодаря!!! Поздрави и от мен :)
DeleteУникален - и на вкус, и на вид! Спорна нова седмица, Мина! :)
ReplyDeleteБлагодаря ти, Ева!!! Хубава седмица и на теб :)
DeleteЧудесно предложение и много красиво поднесен, Мина!
ReplyDeleteПоздравления и приятна вечер!
Благодаря!!! Хубава вечери на теб :)
DeleteЧудесен пай, Мина!
ReplyDeleteПрекрасно оформен и поднесен!
Хубава седмица!
Благодаря, Дани!! Усмихнато утре ти желая :)
DeleteМина ,паят е прекрасен,а снимките са впечатляващи!
ReplyDeleteВъзхищавам се искрено на чудесната публикация изпипана до най-малкия детайл!
Поздравления и благодаря за споделената красота!
Благодаря ти за ласкавите думи, Мира - много мило, наистина!!!
DeleteПоздрави и успешен ден от мен :)
Мина, великолепен пай!
ReplyDeleteПреди време твоите напътствия ми помогнаха да направя захарна дантела, сега пак ще се постарая да бъда прилежна ученичка и да изуча и тази техника! Благодаря!
Снимките са изключителни!
Сърдечни поздрави и хубава вечер!
Албена, ще се радвам ако интерпретацията ми с подложката ти е от полза :)
DeleteБлагодаря ти за комплиментите!!!
Хубав и усмихнат ден ти желая :)
Ох, не мога да се нагледам на снимките - уникален стил има в тях! Детайли, акценти, просто всичко ми е любимо. Паят е прелест, декорацията му е много нежна, оригинална и красива. Комплименти!
ReplyDeleteКате, много ти благодаря за похвалите!!!
DeleteМного е приятно пайчето и никак не е капризно откъм приготвяне :)
Успешен и слънчев ден ти желая!!
Your tart looks so delicious and your photos are beautiful!
ReplyDeleteMany thanks for stopping by, Rosie!!!
DeleteНа вкус ще е прекрасен без съмнение никакво (шоколад и банан си е класика ) !
ReplyDeleteА видът му ме плени тотално ! Поздравления !
Благодаря ти, Дани!!!
DeleteХубава вечер ти желая :)
Ехааа, страхотен пай! Красив и с богат вкус! Поздравления и от мен!
ReplyDeleteИрма, благодаря :)
DeleteПоздрави!!!
Мина, поздравления! Прекрасен пай,, невероятно красиво оформен и подобаващо поднесен!
ReplyDeleteЧудесни снимки!
Приятна вечер!
Благодаря ти, Тили!!! Искрено се забавлявах, докато го правих и снимах :)
DeleteПоздрави и приятна вечер!!
Великолепно предложение, Мина -
ReplyDeleteмного елегантно, ефектно декорирано и неустоимо ...
И в допълнение, впечатляваща презентация!
Комплименти и пожелания за хубава пролетна вечер, Диана
Ди, сърдечно благодаря!!! Хубава и уютна вечер и от мен :)
DeleteGreat job, beautiful pie! Thank you :)
ReplyDeleteI'd like to thank you for sharing that great recipe Sandee!!! You are an incredible artist and your site is such an inspiration!! :)
DeleteМина, откъде да започна?!
ReplyDeleteОт чудния вид на сладкиша, от прекрасната и нежна и стилна презентация!
Вкуса е много любим за мен!
А виждам, че имаш и онова класическо енструментче за маслени трохи. Аз бързо правя тестото в бленедера, но обичам класическите, стари неща, а такова още нямам.
Поздравления, Мина!
За мен беше удоволствие!
Прелестно изпълнение от всяка гледна точка! Хубав петък, Мина! Достави ми наслада за очите, благодаря!
ReplyDeleteНевероятен пай! Дантелата е много ефектна и перфектно изпълнена! Впечатлена съм! Подравления! :)
ReplyDeleteМина,прекрасен пай,направо божествен!И толкова атрактивни снимки,много ми допадна цялата ти презентация!Украсата му придава един такъв изтънчен акцент,наистина страхотна хрумка!Веднага бих споделила с теб едно юнашко парче,студен обезателно,обичам масленото тесто да ми хрупа.
ReplyDeleteПрегръдка отново и ще се чуем по-късно!