Въпросната торта беше замислена като нещо съвсем различно, но в процес на приготвяне претърпя (
Необходими продукти:
За блатовете:
7 големи или 8 малки яйца
300 г (около 1 1/2 ч.ч.) захар
есенция кафе
180 г (около 1 1/2 ч.ч.) брашно
15 г (11/2 пакетче) бакпулвер
За крема:
500 г маскарпоне
2 ч.л. нес кафе (или предпочитано инстантно кафе)
2 ч.л. кафява захар
30 до 50 мл. студена вода
40 мл. Бейлис
400 мл сладкарска сметана
100 г пудра захар
100 г бял шоколадов чипс
За сиропиране на блатовете:
100 мл силно силно еспресо
50 мл Ирландско уиски
50 мл Бейлис
2 с.л. бита сметана
За покриване на тортата:
500 г Фондан RegalIce - Бял шоколад
"златисти" захарни дантели SugarVeil, оцветени при приготвянето с гел боя на AmeriColor - Злато и покрити със златиста боя на прах
маслен крем, за измазване на тортата (аз ползвах от крема за пълнежа, защото ми се искаше да пробвам да "шокирам" тортата, ама без съвсем да разуча технологията - та пълната катастрофа беше ;) на косъм)
листенца и цвят от бяла дива роза (или каквато ни се намира) - най-добре домашна - градинска и нетретирана с препарати
златиста боя на прах , за блясък на розовите листенца
Начин на приготвяне:
На дантелите:
Приготвяме си няколко дни напред захарните дантели, като към количеството SugarVeil айсинг добавяме няколко капки златна боя и си действаме, както си му е редът, като след отлепване на дантелите от подложката ги "дъстваме" със златиста боя на прах, и съхраняваме в плътно запечатан целофанен плик.
На блатовете:
Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе дъното на3 бр 22 см. форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме добре стените и дъното (или печем блатовете последователно).
Пресяваме заедно брашното и бакпулвера и оставяме настрани.
В голяма купа разбиваме с миксер на средна степен яйцата на пяна за около 3-4 минути.
Добавяме захарта постепенно и разбиваме на максимална степен до пухкав крем за около 5-8 минути.
Добавяме есенцията.
Прибавяме на етапи брашното и бакпулвера и разбъркваме с миксер на средна скорост до хомогенна смес.
Разделяме тестото на 3 равни!!! части и изипваме в предварително подготвените форми.
Печем в предварително загрята на 180С или 160С с вентилатор фурна около 35-40 минути, или до тъмно златисто кафяво - забодена в центъра на блата клечка трябва да излиза суха - като през първите 20 минути не отваряме фурната.
Изваждаме готовите блатове и оставяме да се охладят, както са във формите, около 3-5 минути върху решетка, след което освобождаваме от формите и оставяме да изстинат напълно върху решетка.
На крема:
Разбиваме с миксер за кафе (или бъркаме като едно време :) с лъжица) нес кафето, кафявата захар и студената вода на гъста пяна
Прибавяме постепенно към маскарпонето, разбъркваме непрекъснато с миксер на ниска степен, до хомогенна смес.
Прибавяме Бейлиса и разбъркваме отново.
Разбиваме сметаната и пудрата захар до "остри връхчета" и поетапно прибавяме към маскарпонето с кафе, като разбъркваме внимателно със силиконова шпатула или дървена лъжица до пълното им смесване.
Сглобяване и покриване на тортата:
Измиваме и подсушаваме върху кърпа розовите венчелистчета и цветчета.
Поставяме първия напълно изстинал блат върху леко "мацната" с крем тортена чиния или подходящ поднос и сиропираме с 1/3 от Ирландското кафе.
Разстиламе около 1/4 от крема и поръсваме с половината от шоколадовия чипс.
Похлупваме с втория блат и повтаряме процедурата със сиропирането, крема и чипса.
Покриваме с третия блат, като оставяме дъното му от горната страна на тортата.
Измазваме тортата с останалата 1/2 част от крема (или си я измазваме с класическия маслен крем - за по-сигурно).
Покриваме с подходяща купа и оставяме във :)) фризера да се "шокира"
Размесваме фондана върху леко поръсена с царевично нишесте работна повърхност и разточваме на тънък слой - около 0.3 до 0.5 см.
Покриваме "шокираната" торта и изглаждаме фондана с шпатула.
Покриваме борда на тортата със захарните дантели, като напасваме внимателно парчетата - да не се разминават шарките, и притискаме леко към свежо положения фондан - можем да фиксираме краищата им със сладкарско лепило, ;) ако ни се намира, че да не отзяват впоследствие като моите...
"Дъстваме" розовите венчелистчета и цветчета с помощта на четка със златиста боя на прах и аранжираме върху тортата.
И сме готови :)
Съхраняваме в хладилник до поднасянето или подаряването й :)
Боже, Боже...какви дантели си направила бе момиче?И на кого ще му омръзне да гледа красивото?
ReplyDeleteМного нежна торта!
Браво!
Много благодаря за окуражителните думи и похвали!!! :)
DeleteКакъв чудесен вкус ще има тази торта, като съдя по продуктите! А за визията просто нямам думи! Много обичам ретро стил, а тук е съчетан с романтика, елегантност и много стил в подбора на цветовете. Резултата е прекрасен!
ReplyDeleteСърдечен поздрав и пожелание за шарени летни дни!
Благодаря, Лети!!! Първоначалната идея за тортата беше коренно различна, но нали знаеш какви капризни създания умеят да бъдат понякога тортите ;) и как държат да изглеждат по техен си начин...
DeleteПрекрасно лято ти желая и аз!!!
Such a beauty! I know this must taste as delicious as it looks!!!
ReplyDeleteThank for stopping by Lizzy!!! Your compliments are highly appreciated :)
DeleteМина, няма скоро да ни омръзнат тези прекрасни дантели!
ReplyDeleteА тортата като вкус е страхотна!
Много ще ни разглезиш с тази чудесна визия!
Прегръдка и хубав вторник!
Дани, сърдечно благодаря!!! Невероятна си, както винаги :)!!!
DeleteПрекрасен остатък от седмицата ти желая :)
Дантелите изобщо няма да ни омръзнат, прави си ги и не му мисли! А тортата ще да е адски вкусна!
ReplyDeleteПоздрави!
Благодаря, Зори :)!!! Признавам си, че не мога да им се наситя на дантелите и сигурно ще има да ви досааааждам с тях (виновен!!) :))
DeleteКрасота!
ReplyDeleteБлагодаря :)!!
DeleteСъвършена е тортата, Мина!
ReplyDeleteЕва, благодаря ти!!! Комплиментът ти много ме радва :)
DeleteПрекрасна вечер от мен!!
Такава красота, не може да дотегне!
ReplyDeleteБлагодаря, Траянче!!!
DeleteМина как ще ни си додяла с тези красоти .Винаги ми е приятно когато съм при теб и се наслаждавам искрено на красотите които твориш.
ReplyDeleteБраво!
Сърдечни прегръдки мила!
Здравче, благодаря ти, мила!!! Винаги имаш добра дума за всеки - уникална си!!
DeleteСърдечни прегръдки и от мен :)
Ела да ми "дотегнеш" с тези дантели, приготвяйки ми ги вкъщи...:)
ReplyDeleteМного нежно изглежда тортата, прегърната от това фино "бижу".
Лошото е, че с украсите съм скарана, ама какво пък, нали ти ще ми ги правиш ;)))
Усмихната вечер :)
Ееее, Инче - супер си с украсите :) недей да си скромна, след като си така талантлива!!! И ти благодаря за комплиментите :)
DeleteПрекрасна вечер и на теб!!
Мина, няма шанс да ми писне от тези дантели. Толкова са красиви! А тортата... тортата е страхотна!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Зори!! Но наистина не ми се иска да дотягам с дантелките, въпреки че още са ми супер тръпка :)
DeleteКрасотата не омръзва!Съвършена е!
ReplyDeleteТаня, благодаря!! Много мило :)
DeleteВъзхищавам се на хората, които могат да плетат, но пък това вече е върха! Честно ти казвам винаги си мисля първоначално, че са истински... Невероятен талант си! Браво! И венчелистчетата - много нежни.
ReplyDeleteБлагодаря, Кате!! Много се лаская от думите ти, но приготвянето на дантелите няма нищо общо с таланта :) измислили са го лесно и просто хората - бъркаш, мажеш, чакаш да изсъхне и отлепяш :))... Виж за венчелистчетата си беше 200 % импровизация по неволя!
DeleteМного идейно!
ReplyDeleteМИНА, има да ни изкушаваш сега с тези дантели!
Направила си много вкусна и стилна торта!
Бети, благодаря ти - адски ме ласкаеш!! Но определено ще се изпълнява вкъщи рецептата на бис ;)
DeleteАааа,няма парченце,значи е била подарена....блазе на получателя,толкова изискана и невероятно ефектна торта,скъпа!Както и предишната,с тази дантела създаваш уникална красота и има някакъв много нежен финес-деликатно,ненатрапчиво,стилно,ефирно!
ReplyDeleteМного си се постарала,наистина,комплименти!
Прегръщам те!
Роси, благодаря ти слънчице!! Прораснаха ми ушетата от ласкавите ти комплименти за тортата :))и наистина големи промени я споходиха, позна мила...
DeleteПрегръдки и от мен и прекрасна вечер!!!
Мина, тортата е фантастична. Така харесвам елегантни и без излишества торти като твоята. Все още не се престрашавам да се пробвам. Остава ми само да се наслаждавам на публикации като тази.
ReplyDeleteПрекрасно е!
Благодаря ти!!! Не знам какво има да се престрашаваш :)) цяла се сутрин се разхождам из коридорите на кулата ти :) и не мога да се нагледам на чудесиите, които си ни представила!!
DeleteПрекрасен ден ти желая!!!
Пак си ни поднесла произведение на изкуството, Ваня, а само при мисълта за крем с дъх на кафе, ммм...поздрави и пожелания за прохладни дни!
ReplyDeleteПрекрасна е, изключително красиво изпипана! А вкусът съм сигурна, че е божествен! Хубав уикенд! :)
ReplyDeleteМного красива и нежна торта, само като я видях и денят ми стана по-хубав. Поздравления. rosbarbaros
ReplyDeleteОтново прелест! Красота и изящество:)
ReplyDelete