AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ
AROMAS HOUSE - МАГАЗИНИ ЗА СЛАДКАРСКИ ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ

Sunday, May 13, 2012

Торта "Шоколад и дантели" / Chocolate and Lace Cake



Шоколад и дантели!! Не бих отказала нито едното от двете... А какво ще кажете за торта, съчетаваща и шоколад, и дантели???!! Аз лично съм ЗА :)

А ето и за самата торта :)

Рецептата е адаптирана от тук, а за пълнежа се спрях на крем Тофи...




Необходими продукти:

За тестото:
375 г брашно
125 г пудра захар
150 г шоколад ов дропс за печене, микс
10 г бакпулвер
45 г микс от овесени ядки и филирани бадеми
30 г светли стафиди

2 яйца, леко разбити
375 мл прясно мляко
1 с.л. настърхана портокалова кора

160 г масло

За Тофи крема:
220  г захар
30-40 мл студена вода
25 г масло
50 мл сладкарска сметана

100 г крем сирене
200 мл сладкарска сметана

50 г шоколадов дропс, микс
50 г карамелизирани лешници, нарязани на едро (по избор)


За сиропиране на тортата:
50 мл прясно изцеден сок от портокал
3-4 с.л. ром

За декориране на тортата:
100-120 г млечен или тъмен шоколад за моделиране
30-50 г бял шоколад за моделиране
2 ленти захарни дантели (SugarVeil)
Сладкарски бои на прах – перлен и златен дъст
маслен крем, за подмазване


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 210°C.
Покриваме дъното на  2 бр 12 см форма за печене с подвижен борд с хартия за печене и намасляваме хартията и стените на формата и оставяме настрани.
Поставяме капсули, или намсляваме форма за 12 броя мъфини и оставяме настрани.
Смесваме всички сухи съставки (първите 6).
Добавяме яйцата, прясното мляко и настърганата портокалова кора и разбъркваме.
Добавяме маслото и разбъркваме, само докато продуктите се смесят.
Разсипваме от сместа с помощта на лъжица за сладолед или супена лъжица в предварително подготвената форма за 12 бр мъфини, като запълваме около 2/3 от обема на всяка от капсулите.
Останалото тесто рзделяме на 2 равни части, изсипваме в подготвените 12 см форми за торта.
Печем при 210°C за около 25 мин 25 минути, или докато бодната в средата на мъфина/блата клечка, излиза суха.
Изваждаме и оставяме за около 3 мин да се охладят на решетка, след което изваждаме от формите за печене и оставяме да се охладят напълно.


Приготвяме крема като карамелизираме захарта и водата до златисто кафяво.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме сметаната и разбъркваме, докато се усвои напълно.
Отстраняваме и оставяме да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с охладения карамел до хомогенен крем.
Разбиваме с миксер на максимална степен сладкарската сметана до „остри връхчета”и постепенно добавяме към карамеления крем.

*** Ако не ползваме крема и блатовете, и мъфинките веднага съхраняваме добре опааковани в  хладилник до 2-3 дни.

*** Мъфинките, блатовете и крема можем да приготвим от предната вечер…


Сглобяване на тортата:

Поставяме първия от блатовете върху избран поднос (може леко да подмажем под блата с маслен крем, за да не се разхожда тортата ни).
Сиропираме с част от портокаловия сироп с ром, като внимаваме да не разводним блата прекалено.
Нанасяме плътен слой от Тофи крема и поръсваме с шоколадов дропс и карамелизирани лешници, по избор.
Сиропираме и втория блат и го похлупваме върху крема, като го поставяме с дъното нагоре.
Измазваме цялата торта с тънък равномерен слой маслен крем.
Размесваме белия шоколад за моделиране добре и разточваме на лист с дебелина около 5 мм.
Притискаме към разточения бял шоколад силиконовата подложка на Sugarveil и изрязваме кръг с диаметъра на тортата (аз ползвах дъното на формата за печене) от щампования шоколад, като центрираме щампата.
Поставяме кръга върху тортата и лееееко притискаме – да се спои с масления крем.



Размесваме млечния шоколад за моделиране добре и разточваме на тънък лист (не повече от 2-3 мм дебелина).
Налагаме отгоре предварително изрязаната според дизайна ни захарна дантела за борда на тортата и изрязваме внимателно остатъците от шоколада.
Притискаме или „нежно” разточваме дантелата върху шоколада, за да прилепне плътно.
Прилепваме шоколадово-дантеления борд към тортата.


Оформяме дребни перлички от млечния и белия шоколад за моделиране и овалваме – тъмните в златна боя на прах, белите – в перлено бяла.


И сме готови :)


А чадърчето :) е по-скоро тест, до каква степен на "малтретиране" са податливи дантелките...


Наслаждаваме се на шоколадово-дантеленото изкушение с чаша силно кафе или ароматен чай :)


Мъфинките :)) не оцеляха да бъдат декорирани, но затова пък сме планирали следваща доза!!!







62 comments:

  1. Звучи ми като приказка :)

    ReplyDelete
  2. Ето къде отиде страхотната дантела:) Прекрасна е, Мина!

    ReplyDelete
  3. Уааааааааааааау!Какъв шедьовър си сатворила Мина от тази фина дантела просто не е истина!
    Страшно кокетна торта!Наистина съм много,много,много,много впечатлена!
    Едно истинско бижу!Като сувенир е!
    Невероятна си!
    Чакам да протита какво се крие вътре!
    Прегръдки и хубава нова седмица,мила!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Еликсирче!!! Беше торта, която сама си избра как да изглежда :) до последно нямах и представа какво ще се получи - знаеш как е :))... Но и отвътре не беше никак зле ;)

      Delete
  4. Това се казва красота - невероятна кокетка е тази торта! С нетърпение очаквам пълният разказ и още снимки! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Габи!! Кокетка :) е съвсем точно казано, но поне не беше капризна кокетка :))

      Delete
  5. Ето това чаках с нетърпение....сън няма да ме хване,изглежда просто божествено
    хубава нова седмица ти желая Мина

    ReplyDelete
    Replies
    1. Миме, благодаря ти!! Прекрасна седмица и на теб :)

      Delete
  6. Наистина истинско бижу!

    ReplyDelete
  7. Просто съм влюбена в тази дантела! Невероятна красота!

    ReplyDelete
    Replies
    1. И мен много ме грабнаха тия дантелки, Диляна, :) повече отколкото очаквах...

      Delete
  8. Резултатът е фантастичен Мина, заслужаваше си труда!

    ReplyDelete
  9. Тортата е наистина приказна фантазия - видът и е самата прелест, а не се съмнявам, че и съдържанието е перфектно сътворено!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Иглика!!! Получи се добре и на вкус - едно такова - шоколадово-дантелено :)))

      Delete
  10. Е такова нещо виждам за първи път!Прелест!!!
    Поздравления за който го е измислил и за теб Мина че ни го показа!
    Много красиво,невероятно красиво!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти!!! И аз се възхищавам на който го е измислил - толкова просто и така идейно :)

      Delete
  11. Мина,мнооого красива торта и още по-красива дантела.
    Приятен ден!

    ReplyDelete
  12. Както написах и във фейса - жестоко, но сега като виждам как изглежда и от вътре, трябва да добавя гига жестоко! Великолепна торта!!! Поздравления за майсторството, Мина!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ина, благодаря ти!!! Но то не се искаше никакво кай знае какво майсторство :)

      Delete
  13. Replies
    1. Thanks mary!!! It's my first attempt with SugarVeil, but the product is literally FANTASTIC!!!

      Delete
  14. оооо това е просто фантазия,божествена е
    поздравления мила

    ReplyDelete
    Replies
    1. Миме, благодаря ти!!!! Симпатична се докара тортата :) и я оценихме по достойнство ;) вкусово де...

      Delete
  15. Уникално красива торта си сътворила, Мина! Само да си я гледаш и да й се наслаждаваш :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!!! Да ти призная, детенце хич и не се поколеба да й се наслади - буквално :))

      Delete
  16. Великолепно творение на изкуството! Прекрасна е, Мина - фина, много вкусна и красива! Спорна нова седмица ти желая! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Ева!!! Имаше си кусури тортичката, но :) и така си замина!!

      Прекрасна седмица и на теб :), или поне каквото остана от нея!!

      Delete
  17. Как само не те неше жал да я разрежеш!? Неероятна красота! Поздравления!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ееее, Соня :) тортите са за това :) да се опитват!! Благодаря ти за високата оценка!!!

      Delete
  18. Загубих ума и дума. Уникална торта!

    ReplyDelete
  19. Здравей, тортата е невероятна. Бих искала да попитам с какви други шоколади може да се заменят използваните от теб дробсове в рецептата??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет!! Практически можеш да замениш дропса с всеки предпочитан от теб шоколад, като го нарежеш на парченца... Предимството на шоколада за печене е, че не се топи :), но пък шоколада си е все шоколад - разтопен или не :))

      Delete
  20. SO BEAUTIFUL!!!!! I dont know if I would be able to cut into it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Beth!!! With an always hungry teenager around :)) you would be able to cut into any cake ;)

      Delete
  21. Много ти благодаря,много ми хареса комбинацията между блата и крема и ще я направя за РД на съпруга ми задължително! Ако не правя мъфини, тестото ще стигне ли за два блата във форми с диаметър 20см ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ани, не съм пробвала, но тестото е доста - така че или ще ти стигне за два дебелички блата, които можеш да сглобиш в 2 етажна торта, или да разрежеш през средата и да направиш 4 етажна торта :), или да изпечеш 3 блата - за 3 етажна... А кремът си става също доста - така че би трябвало да ти стигне за 2-3 етажния вариант... А ако се спреш на 4 етажен - можеш да увеличиш крем сиренето на 200 грама или сметаната на 250-300 мл :)... Успех и ще се радвам да покажеш тортата за съпруга ти!!!

      Delete
  22. Истинска прелест! Не съм виждала такава ефирна дантела на торта. Поздравление!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря!! И на живо стои нежно - чак съм учудена, че е така нежна, а и пластична :)

      Delete
  23. Прелестна е - вкусна, красива, елегантна и много ретро! Много ми харесва!
    Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Лети!!! Поласкана съм от думите ти!

      Поздрави и приятни почивни дни :)

      Delete
  24. Влюбих се в тази торта! Такова изящество, стил, нежност...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Зори, благодаря!!! Страхотни комплименти правиш на тортичката ми :)

      Delete
  25. И в разрез е зашеметяваща,скъпа!
    Невероятна красота!
    Колкото пъти се върна все не мога да й се нагледам!
    Браво,миличка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Еликсирче, благодаря ти, мила!!! Слънчице златно си ми ти и винаги имаш похвали за мен :)

      Прекрасни почивни дни ти желая!!!

      Delete
  26. Здравей отново! Тортата е направена и съпругът ми беше очарован, а него трудно мога да го изненадам с някакъв вкус. Направих няколко промени по рецептата, тъй като не можах да се снабдя с този шоколад, който ти си описала. Мисля, че въпреки това се получи много добре, само че част от моите шоколадови парченца се порастопиха в блата и леко му придадоха по-тъмен цвят. Въпреки това вкусът на тази торта е невероятен. Понеже нямам честа да притежавам страхотния Шугървейл все още, отгоре тортата я украсих с маскарпоне и сметана, което се върза превъзходно с общия вкус на тортата. Ето го моят резултат http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/179917_367664446624270_334754309915284_970209_1264626790_n.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ани, божествена е станала!!! Възхитена съм от тортата, която си приготвила за съпруга си - истински артист си!!!! Изглежда изумително красива и вкусна и съм сигурна, че разтопеният шоколад е придал допълнително очарование!!!! АПЛОДИСМЕНТИ!!!

      Delete
  27. Ани, божествена е станала!!! Възхитена съм от тортата, която си приготвила за съпруга си - истински артист си!!!! Изглежда изумително красива и вкусна и съм сигурна, че разтопеният шоколад е придал допълнително очарование!!!! АПЛОДИСМЕНТИ!!!

    ReplyDelete
  28. Бижу, съвършенство! Искам да го опитам!
    Много, много красиво!:)

    ReplyDelete
  29. Много ти благодаря. Направо ми поникнаха крилца :-):-):-):-)

    ReplyDelete
  30. Изглежда повече от прекрасно! Поздравления!

    ReplyDelete

Blogging tips