Любимата на всички вкъщи торта за сезона - с вкус на есен и предколедно настроение!!
Пухкави блатовес пюре от тиква и уханни сгряващи подправки.
Плътен и наситен карамел със завладяващи тиквени нотки и послевкус на щастие.
Кадифен чийзкрем с привкус на тиква и карамел.
Копринен маскарпоне крем с ванилово намигане и усещане за карамел и тиква.
Хрупкав орехов крамбъл с дъх на масло и тъмен шоколад за контрапункт.
В дискретната прегръдка на фин шоколадов ганаш и запечени ароматни орехи за комплимент.
Не торта, а поезия - флирт на вкусове, аромати и текстури, които се обичат!!
Рецептата е споделена и на сайта на Dr. Oetker Bulgaria :)
Необходими продукти:
...за форма с диаметър 18-20 см
За пюрето от тиква:
500 г тиква с
кората
30 г масло, 2
с.л. кафява захар
1 ч.л. букет
подправки
1 ч.л.
бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
За карамела с тиква:
240 г кристална
захар
120 г масло
120 г млечна
сметана
100 г пюре от тиква
1 щипка сол
За ореховия крамбъл:
70 г сурови орехови ядки
20 г кафява
захар
20 г брашно
20 г масло
30 г тъмен
шоколад
За ароматните орехи:
30 г цели орехови ядки
1 с.л. кафява захар
1 с.л. олио
1 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
За блатовете:
120 г брашно
5 г бакпулвер Dr.Oetker
½ ч.л. сода бикарбонат Dr.Oetker
½ ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
¼ ч.л. сол
1 голямо яйце (или
2 малки)
80 г кристална
захар
80 г кафява
захар
80 мл олио
100 г пюре от тиква
50 мл вода
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За чийзкейк крема:
20 г желатин Dr.Oetker
40 мл студена вода
300 г крем сирене
80 г карамел
200 г пюре от
тиква
200 мл млечна
сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
1 ч.л. подправки (канела, индийско орехче, джинджифил)
За крема с маскарпоне:
10 г желатин Dr.Oetker
20 мл студена вода
500 г маскарпоне
100 г карамел
200 мл млечна сметана
2 ч.л. есенция ванилия Dr.Oetker 38 мл
За шоколадовия ганаш:
200 г тъмен шоколад
100 мл млечна сметана
Начин на приготвяне:
На пюрето от тиква:
Загряваме
предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе
плитка тава с хартия за печене.
Нарязваме
тиквата на филийки 1.5-2 см и подреждаме в подготвената тава.
Печем в
предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 55-60 минути.
Отстраняваме
кората и смесваме изпеченета тиква в купата на блендер или кухненски робот с
останалите съставки.
Обработваме до
гладко пюре
На карамела с тиква:
Кипваме
сметаната.
В отделен съд
разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме
маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Добавяме
затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме,
добавяме солта и пюрето от тиква, разбъркваме и оставяме да се охлади на стайна
температура.
Отделяме карамел за чийзкейка и крема и разделяме останалия на 2 равни части.
На ореховия крамбъл:
Загряваме предварително
фурната до 160С или 150С с вентилатор.
Застиламе
плитка тава с хартия за печене.
Покриваме дъното и стените на форма с диаметър 18 см схартия за печене.
Смесваме ядките, брашното и захарта в купата на блендер или кухненски робот и
смиламе на едро.
Добавяме маслото и смиламе за кратко, колкото да се смесят.
разстиламе на тънък слой в подготвената тава и печем около 5 минути в загрята
до до 160С или 150С с вентилатор вурна, като разбъркваме.
Изваждаме от фурната и оставяме
сместа да се охлад.
Разтопяваме на
водна баня шоколада и олиото, добавяме охладената орехова смес и разбъркваме.
Изсипваме в подготвената форма, заравняваме и оставяме да се охлади
На ароматните орехи:
Загряваме предварително
фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Застиламе плитка
тава с хартия за печене.
Разбъркваме
ядките с олиото захарта и подправките и
разстиламе на тънък слой в подготвената тава.
Печем в
загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 15 минут, изваждаме от
фурната и оставяме да се охладят
На блатовете:
Загряваме
предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме с
хартия за печене дъното и стените на 2 форми за печене 18-20см.
В купа
пресяваме сухите съставки.
В отделна купа
разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото,
тиквеното пюре, водата, ванилията и емулсиите и разбиваме на ниска степен,
докато се смесят.
Добавяме
сухите съставки на части, като разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Разделяме на 2
равни части, изсипваме в подготвените форми, заравняваме и печем в
предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до сух
тестер.
Оставяме готовите
блатове да се охладят за 10 минути във формите, след което обръщаме върху
решетка и оставяме да се охладят напълно.
На чийзкейк крема:
Покриваме дъното на две
форми с подвижен борд и диаметър 18 см с хартия за печене.
Накиваме за 5-10 минути желатина в студена вода.
В голяма купа
рабиваме с миксер на средна скорост крем сиренето, карамела, пюрето от тиква,
млечната сметана и ванилията до гладък крем.
Разтопяваме на
водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една
супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавяме
желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Разделяме
сместа в съотношение 2:1 (две трети към 1 трета) изсипваме в подготвените
форми, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стягат.
На крем с маскарпоне:
Накиваме желатина за 5-10 минути в студена вода.
В голяма купа
рабиваме с миксер на средна скорост маскарпонето, карамела, млечната сметана и ванилията
до гладък крем.
Разтопяваме на
водна баня желатина, като не позволяваме да кипне.
Добавяме една
супена лъжица от крем към разтопения желатин и разбъркваме да се темперира.
Прибавяме
желатина към крема, при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, до пълното му усвояване.
Разделяме на 2 равни части и прехвърляме в 2 големи поша с кръгъл накрайник.
На шоколадовия ганаш:
Кипваме сметаната, отстраняваме
от котлона и добавяме нарязания на ситно шоколад.
Изчакваме 2-3
минути да се разтопи, разбъркваме до гладък крем, покриваме плътно по повърхността със
свежо фолио и оставяме да се охладинапълно – трябва да е с конситенция на течен
шоколад.
Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху поднос или тортена чиния.
Фиксираме с регулеруем ринг и и покриваме стените на ринга с ацетатна лента или
хартия за печене.
Нанасяме тънък слой от първата
половина крем и заравняваме.
Освобождаваме чийзкейк слоевете, като прекараме остър тънък нож между чийзкейка
и стените на ринга и поставяме по-големия по средата на покрития с крем блат.
Нанасяме отстрани с помощта на поша крем, очертаваме пръстен с около 2 см
ширина от крема по външния ръб на блата и запълваме средата с едната половина
от карамела.
Нанасяме останалата част от първата половина крем и заравняваме.
Поставяме
отгоре ореховия крамбъл и нанасяме тънък слой от втората половина крем.
Поставяме по средтата втория слой чийзкейк, отново нанасяме отстрани с помощта
на поша крем, очертаваме пръстен с около 2 см ширина от крема по външния ръб на
блата и запълваме средата с другата половина от карамела.
Нанасяме останалата част от втората половина от крема и заравняваме.
Поставяме отгоре втория блат, с дъното нагоре, покриваме със свежо фолио и
оставяме в хладилника да стяга за поне 6 часа, или за през нощта.
Освобождаваме стегналата вече торта от ринга и ацетатната лента, измазваме
равномерно от всички страни с шоколадовия ганаш и оставяме в хладилника за
20-ина минути да стегне глазурата.
Заглаждаме след това с потопен в гореща вода и сух нож и декорираме с
ароматните запечени орехови ядки и червени и бели захарни перли Dr. Oetker, по избор.