Гергьовско агнешко бутче с оризова плънка и пролетна (Великденска) салата :) как да му устоиш, дори и агнешкото да не ти е сред любимите меса???
Необходими продукти:
За бутчето:
2 кг агнешки бут, с кост
5-6 скилидки чесън, обелени и нарязани на третинки
1/2 връзка свеж розмарин
4-5 с.л.
ментов сос, в който сме заменили захарта с капчица стевия или стевиола на прах
1/2 ч. (около 100 мл) студено пресован зехтин
едро смляна морска сол
пипер, прясно смлян
За плънката - пропускаме при КЕТО:
240 г (1 и 1/2 ч) ориз, измит обилно под течаща вода
150 г пилешко филе, нарязано на кубчета
150 г свинско филе, нарязано на кубчета
250 г гъби, нарязани на кубчета
3-4 с.л. зехтин
1 малка глава (или 1/2 голяма) лук, ситно нарязан
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
1/2 китка пресен магданоз, нарязан на ситно
2-3 стръкчета пресен джоджен (или мента), нарязан на ситно
прясно смлян пипер, на вкус
едро смляна морска сол, на вкус
360 мл + 4000 мл вода, или пилешки бульон
За салатата:
1 зелена салата
1/2 салата айсберг
2-3 стръка пресен лук
1 краставица
1 връзка репички
1-2 шепи маслини, почистени от костилките
2 твърдо сварени яйца, по избор
За дресинга:
40 мл студено пресован зехтин
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
2-3 щипки сол, или на вкус
Начин на приготвяне:
На плънката:
В тиган с двойно дъно загряваме зехтина на средно силен огън и запържваме леко стария и пресния лук, за около 3-4 минути, или до златисто.
Добавяме пилешкото и свинското месо и запържваме за още 3-4 минути.
Прибавяме гъбите и отново запържваме, докато остане само на мазнина - около 4-5 минути.
Добавяме ориза и запържваме за минута-две.
Доливаме постепенно 360 мл вода, като след всяко доливане изчакваме да се поеме от ориза.
След последното добавяне, поръсваме с магданоза и джоджена и със сол и пипер на вкус - разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и оставяме настрани.
На бутчето:
Почистваме бута от повърхностната мазнина, измиваме добре и подсушаваме върху кухненска хартия.
Поставяме в плитка тава, обтриваме старателно с ментовия сос и оставяме настрани за 20-30 минути (може и за през нощта в хладилник, покрито с фолио), или докато подготвяме плънката.
Поръсваме с едро смляна морска сол, с прясно смлян пипер и намазваме обилно със зехтин, като втриваме подправките и зехтина в месото.
С остър нож прорязваме около 15-ина дупки в месото - около 2 см дълбоки и 1-1.5 см широки и пъхаме във всяка резенче чесън и снопче розмарин (около 3-4 листенца)
Загряваме фурната на 190С или 170С с вентилатор.
Поставяме на долна скара плитка тавичка, в която наливаме чаша вода - за събиране на соковете при печенето, като можем да доливаме с вода, ако е необходимо.
На средна скара поставяме агнешкото бутче върху скарата и печем:
- около 1 час и 15 минути - ако предпочитаме месото розово
- около 1 час и 30 минути - ако го предпочитаме добре изпечено
- около 1 час и 45 минути - ако го предпочитаме много добре изпечено :)
Можем да покрием за последните 15-до 13 минути с алуминиево фолио, ако започне да прегаря...
Изваждаме готовото бутче от фурната и покриваме отгоре с алуминиево фолио - за около 15 минути - да се задуши, преди да го нарежем на порции.
На плънката:
Около 45 минути преди да е готово бутчето прехвърляме оризовата плънка в плитка тава.
Доливаме останалите 400 до 440 мл вода, поставяме на долна скара - под бутчето - и печем до готовност, като изваждаме от фурната преди оризът да е поел напълно водата - като за ризото :)
На салатата:
В малка купа или чаша разбъркваме зехтина, лимоновия сок и солта до хомогенна смес и оставяме настрани.
Измиваме и подсушаваме листата на салатата върху кухненска хартия.
Измиваме половината айсберг и също подсушаваме върху кухненска хартия.
Почистваме, измиваме и подсушаваме репичките.
Измиваме, обелваме и нарязваме краставицата на кръгчета.
Нарязваме репичките и почистените от костилките маслини на кръгчета.
В голяма купа накъсваме листата на салатата, нарязваме на късове айсберга, добавяме нарязаните на кръгчета краставица, репички и маслини и леко разбъркваме, докато се смесят.
Непосредствено преди да сервираме - овкусяваме с дресинга и леко разбъркваме.
По избор, добавяме нарязано на филийки или на четвъртинки твърдо сварените яйца.
Поднасяме нарязаното месо от агнешкото бутче върху легло от пролетна салата и порция от плънката...
...или предлагаме плънката в отделна купа :)