Friday, November 29, 2024

Орехова торта със солен карамел / Walnut Salted Caramel Cake


Нежна, сочна и завладяващо вкусна орехова торта с пухкав пандишпан, деликатен чийзкрем с неустоим аромат на ванилия и солен карамел с хрупкави запечени орехи - идеална за предстоящите светли празници и уютни дълги дни и вечери със семейството и приятели :) 

... с дискретна носталгична препратка към домашната орехова торта на баба, която навява любими спомени от детството и деликатно предизвикателна покана за нови кулинарни емоции и изживявания... 

Необходими продукти:

За ореховия пандишпан:
3 големи яйца
100 г захар
100 г брашно
1 щипка сол
25 г олио
40 г мляко
80 г орехи, нарязани на едро

За соления карамел:
200 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана (30% - 35%), затоплена
1/2 ч.л. едросмляна морска сол
90 г орехи, запечени и нарязани на едро

За чийз крема:
500 мл прясно мляко
80 г захар
300 г крем сирене
20 г пудра захар

За глазурата:
300 г крем сирене
120 г масло, меко
80 г пудра захар

За декориране:
100 г от глазурата
1-2 с.л. от соления карамел
100 г запечени орехи, по избор


Начин на приготвяне:

На ореховия пандишпан:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 2 форми с диаметър 18 см с хартия за печене.
Разбиваме яйцата, захарта и есенцията ванилия до пухкава и светла смес.
Пресяваме в отделна купа сухите съставки и  разбъркваме.
Добавяме към яйчената смес и разбъркваме с шпатула.
Смесваме прясното мляко и олиото, добавяме 1-2 с.л. от тестото и рабъркваме добре. 
Добавяме към останалото тесто и разбъркваме внимателно.
Добавяме едро нарязаните орехи и разбъркваме.
Разделяме тестото на 2 равни части и прехвърляме в подготвените форми за печене.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 25 минути, или до суха клечка.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 5-6 минути във формите, след което освобождаваме от формите и обръщаме върху решетка да се охладят напълно.


На соления карамел:
Разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме.
Добавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос.
Отстраняваме, добавяме солта и разбъркваме.
Охлаждаме до стайна температура.


На чийзкрема:
В съд за варене смесваме съдържанието на пакетчето пудинг и 80 г захар, добавяме постепенно млякото и разбъркваме добре.
Оставяме да заври, намаляваме температурата и варим 3 минути, при непрекъснато бъркане. 
Отстраняваме готовия крем от котлона и оставяме леко да се охлади.
Разбиваме крем сиренето с пудрата захар и есенцията ванилия.
Добавяме на части охладения пудинг, разбъркваме до гладък крем и разделяме на 3 равни части.


На глазурата:
Приготвяме непосредствено преди да сглобим тортата.
Разбиваме мекото масло, есенцията ванилия и пудрата захар до пухкава бяла маса.
Добавяме на части крем сиренетои разбиваме до пухкав бял крем.
Отделяме около 100 г от глазурата за декориране, по избор.


Сглобяване на тортата:
Разрязваме напълно охладените блатове наполовина хоризонтално, за да получим четири блата.
Поставяме първия блат върху чиния за сервиране и оформяме 2-3 см пръстен от първата част от чийзкрема по периферията на блата.
Запълваме с 1/3 от охладения карамел, поръсваме с 30 г запечени орехи и покриваме равномерно с останалия от първата част чийзкрем.
Покриваме с втория блат и повтаряме с карамела, орехите и крема.
Завършваме с последния блат, който поставяме с дъното нагоре.
Стягаме с ринг за торта или свежо фолио и оставяме да престои поне 6-8 часа в хладилника.
Измазваме тортата равномерно от всички страни с глазурата и оставяме в хладилника за 20 минути да стегне.
Декорираме по избор със заделения крем, карамел и запечени орехи.


No comments:

Post a Comment