Saturday, December 7, 2024

Бяла шоколадова торта с малини / White Chocolate Raspberry Cake

 


Бяла много шоколадова торта с малини и дискретен дъх на бадеми и кокос - за рождения ден на младежа днес :)

Необходими продукти:
... за форма с диаметър 18-20 см

За бадемовите блатове:
5 яйца
80 г захар
1 щипка сол
100 г бадемово брашно, или ситно смлени бадеми

За белия шоколадов ганаш:
150 мл млечна сметана

За малиновото кули:
300 г малини, свежи или замразени
80 г захар
3 с.л. царевично нишесте

За кокосовия крънч:
30 г вафлени рулца
20 г масло
3-4 капки есенция кокос

За бялата шоколадова глазура:
150 г млечна сметана
50 г меко масло


Начин на приготвяне:

На бадемовите блатове:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Покриваме дъното и стените на 3 форми с диаметър 18-20 см с хартия за печене, или печем последователно.
Разделяме белтъците от жълтъжите.
Разбиваме в купа с миксер жълтъците, захарта и ванилията до пухкава бяла смес.
В отделна купа разбиваме с миксер белтъците с щипка сол на сняг.  
Добавяме на части разбитите белтъци към жълтъцие и разбъркваме с шпатула от долу нагоре.
Добавяме на части бадемовото брашно и отново разбъркваме с шпатула от долу нагоре.
Разпределяме в подготвените форми.
Печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна около 20 минути.
Оставяме готовите блатове да се охладят за 5-6 минути, след което освобождаваме от формите и оставяме да се охладят напълно върху решетка .

На белия шоколадов ганаш:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада.
Изчакваме шоколадът да се разтопи за 2-3 минути и разбъркваме до гладък крем.
Покриваме със свежо фолио по повърхността и оставяме да в хладилника да стегне за поне час-два.

На малиновото кули:
Смесваме захарта с царевичното нишесте и поръсваме малините.
Кипваме при непрекъснато разбъркване и оставяме да къкрят 3-4 минути, или докато сместа се сгъсти.
Отстранваме от котлона, добавяме есенциите и разбъркваме.
Покриваме по повърхността със свежо фолио и оставяме да се охлади.

На кокосовия крънч:
Разтопяваме на водна баня шоколада и маслото и оставяме леко да се охлади.
Натрошаваме в плик с точилка вафлените рулца до едри трохи.
Смесваме вафлените трохи с шоколадовата смес, добавяме кокосовата есенция и разбъркваме.

За бялата шоколадова глазура:
Загряваме сметаната до кипване, отстраняваме от котлона и добавяме шоколада.
Изчакваме шоколадът да се разтопи за 2-3 минути и разбъркваме до гладък крем.
Добавяме мекото масло и кокосовата есенция и разбиваме с пасатор.
Покриваме по повърхността със свежо фолио и оставяме да в хладилника за поне 6 часа.
Преди нанасяне, разбъркшаме за съвсем кратко и прехвърляме в пош с кръгъл накрайник.


Сглобяване на тортата:
Поставяме първия блат върху чиния за сервиране, нанасяме половината от белия шоколадов ганаш, заравняваме и оставяме за 10-ина минути в хладилника или фризера да стегне.
Нанасяме върху стегналия ганаш половината от малиновото кули и покриваме с втория блат.
Нанасяме останалия бял шоколадов ганаш и отново оставяме за 10-ина минути в хладилника или фризера да стегне.
Нанасяме върху стегналия ганаш останалото малиново кули и нанасяме равномерно кокосовия крънч. 
Завършваме с последния блат, като го поставяме с дъното нагоре.
Стягаме с ринг за торта или свежо фолио и оставяме в хладилника за поне 6-8 часа.
Нанасяме с поша и накрайника равномерно бялата шоколадова глазура, измазваме тортата от всички страни, набраздяваме борда с декорираща шпатула или голяма вилица и оставяме в хладилника за 20 минути да стегне.
Декорираме по избор :)



No comments:

Post a Comment