Sunday, February 18, 2018

Чили кон карне с телешко месо / Chili con Carne



Телешкото месо е сред харесваните вкъщи меса, но винаги ме поставя пред дилемата как да го приготвя бързо, лесно, сочно и най вече - интересно на вкус :)

Идеята за Чили кон карне (Chili Con Carne), което в превод ще рече чили с месо, винаги ме е изкушавала да го пробвам, но все мисе е струвало, сложно, завъртяно и времеемко...

Вероятно затова и се запасих с цели два от комплектите подправки на Spizing за Чили кон карне, с които приготвянето на въпросното ястие е повече от лесно - че си има и видео ;)

Необходими продукти:

1 комплект подправки Chili Con Carne на Spizing
400 г телешко месо, накълцано или нарязано на дребни кубчета
1 глав лук, (100 г)
5-6 скилидки чесън
450 мл пасирани домати
250 мл вино, или сомашен бульон
2 с.л. доматена паста
2 пресни (или 4 печени) червени чушки
2 консерви (2 х 400 г) червен фасул
6 с.л. зехтин (или предпочитанамазнина)
1-2 люти чушки, по желание
сол, на вкус
пресен кориандър (или магданоз), за поръсване


Начин н приготвяне:

Нарязваме на ситно 1 средно голяма глава лук, 5-6 скилидки чесън и 1-2 люти чушки (по желание).
Нарязваме на парчета от по 2-3 см 2 пресни ли 4 печени червени чушки.
В тенджера с тежко дъно загряваме на средна температура 6 с.л. захтин и готвим за половин до 1 минута съдържанието на пакет 1 от комлекта подправки.
Добавяме лука с малко сол и задушаваме на средна температура за около 10-15 минути.
Добавяме чесъна и лютите чушки (ако използваме) и 1 минута след това добавяме и месото.
Засилваме огъня и изчакваме месото да си смени цвета, като бъркаме непрекъснато, около 10 минути.
Добавяме съдържанието на пакет 2 (и по желание на пакет Chili) и разбъркваме добре.
Добавяме 250 мл вино или бульон и изчакваме да поври 2-3 минути.
Добавяме 2 с.л. доматено пюре, разбъркваме и 2-3 минуто по-късно добавяме пасираните домати, червените чушки, консервите зрял червен фасул, малко сол и вода, ако е необходимо.
Изчакваме да заври, похлупваме и оставяме да къкри на слаб огън поне 60 минути (1 час).
Преди да поднесем, поръсваме с пресен кориандър или магданоз.
За щипка екзотика можем да добавим и какаови зърна на прах или тъмен шоколад малко преди сервиране.
Сервираме със заквасена сметана, тортили или начос, ориз басмати или гуакамоле...



No comments:

Post a Comment