Saturday, January 27, 2018

Кекс с готови кори, рикота и стафиди / Sweet Ricotta Filo Cake



Присквало ли ви се е да приготвите за гостите или любимите си хора нещо вкусно като торта, лесно като баница и бързо като кекс?? :)

Ако "да", то горещо ви препоръчвам кекса с готови кори, рикота и стафиди - хрупкавата коричка и сочна плънка, преплетени в прелъстителен букет от вкусове и аромати, няма да оставят равнодушни и най-придирчивите гурмани!!

Рецептата е специалноприготвена за кулинарния блог La Vita e Bella :)


Необходими продукти:

1 опаковка (400 г) точени кори Белла
120 г масло, разтопено
500 г рикота (или извара)
150 г кафява захар
2 яйца
1 с.л. чист екстракт от ванилия
Настърганата кора от 1 лимон
50 г стафиди
50 г бадеми (или орехи), нарязани на ситно
2-3 с.л. мед, разтопен – за поръсване


Начин на приготвяне:

Включваме фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Намазваме обилно форма за кекс с разтопено масло.
Поставяме първата кора над формата за кекс, пробиваме в средата - където е тубата на формата -притискаме кората - да покрие дъното и стените на формата и поръсваме с масло.
Повтаряме със следващата кора, като я поставяме перпендикулярно на първата  и отново поръсваме с масло.
Повтаряме и с остналите кори, като краищата на корите трябва да висят извън формата.
Разбиваме рикотата, захарта яйцата и ванилията до гладък крем.
Добавяме стафидите, ядките, от които отделяме 1-2 с.л. за поръсване, и нстърганата кора от лимон и разбъркваме.
Изсипваме сместа във формата...


...и покриваме с висящите краища на корите.
С остър нож пробождаме на 10-12 места дълбоко в сместа и поливаме с останалото  разтопено масло.
Печем в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна 40-45 минути, като след 30-тата минута покриаме с алуминиево фолио, да не прегаря.
Изваждаме от фурната и оставяме за поне два часа да се охлажда върху решетка, преди да обърнем формата.


Обръщаме върху поднос и поръсваме с разтопения мед и заделените за поръсване ядки.


Нарязваме с остър нож и поднасяме поръсен с допълнително мед, по избор.


А на следващия ден е дори още по-вкусна - стига да оцелее дотогава ;)




No comments:

Post a Comment